2015. március 17., kedd

A lány és a farkas

Sarah Blakley-Cartwright – Red Riding Hood - A lány és a farkas


 


Megjelenés dátuma: 2011 március

Rendező: Catherine Hardwicke

Hossz: 100 perc

Műfaj: Fantasy, Romantikus, Thriller, Dráma


Ez a film szorosan nem kapcsolódna a megfilmesített adaptációkhoz, mert a filmes változat előbb született meg, mint a könyv, de úgy gondoltam jó itt egy helyen összefoglalni a legjobb filmeket, melyekhez könyvek is kapcsolódnak, és érdemes róla beszélni, mivel egy jól sikerült alkotás.

A történet:

Daggerhorn falu lakosai évtizedeken át állatáldozatokkal csillapították a közeli erdőben lakó vérfarkas étvágyát. A teliholdkor portyázó fenevad azonban most saját zsákmányt ejt, megöli Valerie nővérét. Valerie-t a szülei a gazdag Henrynek szánják, ő azonban a szegény favágóba, Peterbe szerelmes. El is határozzák, hogy elszöknek, ám a vérfarkas tette mindent megváltoztat. A falusiak felfogadják a hírhedt vadászt, Salamon atyát, hogy szabadítsa meg őket a fenevadtól. Salamon nem kevesebbet állít, minthogy a szörny napközben emberalakot öltve köztük él.


A könyv vagy a film?

Talán ennél az adaptációnál érvényesült nálam leginkább az "amit előbb láttam jobb" elképzelés, mert a filmmel találkoztam először és a film is állt hozzám közelebb. Úgy érzem ezt a könyvet bármelyik olvasó megírhatta volna a felvétel alapján, ugyanis nagyrészt csak egy leírást látok a film alapján, semmi plusz információt, plusz töltetet nem volt képes adni. Semmivel nem lettem több a könyv által. Aki viszont fordított sorrendben találkozott a két alkotással lehet, hogy benne nem alakult ki ez az érzés.


Mindenesetre a film egy hangulatosabb, elvontabb síkon mozog a regénytől. Látványvilága jól megalkotott, a szereplők is jól kiválasztott karakterek, ráadásul hírnévnek sincsenek híján. Tetszik, hogy a történetben a szerelmi szálon nagy hangsúly van, a filmben sem kell hosszú perceken át csak brutális mészerlásokat, rejtélyes haláleseteket néznünk.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy egy videófelvétel sokkal alkalmasabb rejtélyek közvetítésére, elrejt könnyen egy gyilkost, miközben bárkit gyanuba kever a puszta tekintetével. A könyv ilyen árnyalásokra nem alkalmas, vagy túl sokat sejtet, vagy túl keveset, ezért is közelebb állhat hozzánk a film, nem találjuk ki már az elején kinek a bőre alatt lakozik a gonosz farkas.

A történések a film közepe tájt kicsit unalmasodnak, semmi izgalmast nem tudott felmutatni a rendező, ugyan az a herce-hurca fut hosszú perceken át, viszont a film eleje és a vége szerethető volt, érdekes és eseménydús. Lehet, hogy nem lesz ez a kedvenc filmünk, sem a legizgalmasabb, amivel eddig találkoztunk, de a mai megfilmesített mesék közt szerintem jól helyt álló alkotás, a Piroska és a farkas történetének egy új értelmezése, szerethető történet, nem hagynám ki utólag se.

Magyar nyelvű előzetes:Szereposztás:

                                                Valerie                                                                      Cesaire

                                                           Peter                                                            Henry

                                                Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése