2015. április 14., kedd

A Beavatott

Veronica Roth - The Divergent - A beavatottMegjelenés dátuma: 2014 március
Rendező: Neil Burger

Hossz: 139 perc

Műfaj: sci-fi, romantikus, akció
A tavaly márciusban vászonra vitt filmet nekem az év végére sikerült megnéznem, azonban a véleményemmel megvártam, hogy előbb mit nyújt nekem a könyv. Többet vagy kevesebbet? Egy jól sikerült, híres alkotás lett Veronica Roth könyvéből, bevétele megháromszorozta a kiadásait. A második része most márciusban került a vászonra. Nem sajnáltam volna egy mozibelépő árát, de sajnos nem volt alkalmam eljutni egy moziig sem, de már izgatottan várom a folytatást. Szerencsére már nem sokáig.


Történetleírás:
Chicago, a távoli jövőben. Az emberiség személyiségi jegyei alapjén öt kategória van sorolva: Őszinték, Önfeláldozóak, Bátrak, Barátságosak és Műveltek. Amikor egy gyerek eléri a 16 éves kort, el kell döntenie, melyik csoportba tartozik és utána ennek kell szentelnie életét. Tris Prior azonban egyik csoportba sem akar belépni, így hamarosan a Veavatottak között találja magát. A baj fokozódik, amikor Tris felfedez egy összeesküvést, amelyben minden Beavatottat meg akarnak semmisíteni.

A könyv vagy a film?
Sokkal inkább foglalkoztatna a kérdés abban az esetben, ha a könyvet olvastam volna először, hisz ez nem egy ömlengős könyv, amiben minden oldalakon át ki van fejtve, sok a leírás, a bemutató rész... Inkább eseménydús és tömör. Ez által nem vagyok  benne biztos hogy sikerült volna mindent ilyen jól eképzelnem, Azonban a sors közbeszólt, a filmet láthattam előbb, bár a könyv híre keltette fel elsőként a figyelmemet.

Azt kell mondjam mind két alkotás ugyan olyan nagy hatással volt rám. Nem tudnám egyértelműen azt mondani, hogy az egyik jobb, mint a másik. Egyrészt nagyon nagy eltérések nincsenek. Okos döntés a rendezés részéről egy önmagában sikeres történet részleteihez ragaszkodni, biztosítva azzal a film sikerességét is. A kettő kiegészíti inkább egymást, harmóniában van ebben az esetben.

Aki még teheti, annak javaslom, hogy fordítsa meg a sorrendet. Bár sosem leszünk teljesen elfogulatlanok egy ilyen témában. Az első benyomások a legmeghatározóbbak. Talán ezért is hajlok kicsit a film felé.

A legfőbb különbségek csak abban voltak, hogy a könyv több jelenetet tartalmaz. Általában a filmek akciódúsabbá, izgalmasabbá próbálják varázsolni a könyveket, ez esetben azonban a könyvből épphogy az izgalmas részek közül marad ki egynéhány pl.: Edward bántalmazása, vagy a vonatból kiugró lány, aki életét vesztette. Egy két apróságot változtatni kellett, hogy látványosabb, megjeleníthetőbb legyen de ezek egyáltalán nem zavaróak. Ngayon tetszett az ötlet, amit az adaptációba vittek, amikor Négyes megtanította Tris-nek a szimulációkat bátran végezni, nem pedig ésszel. Csodálkoztam, hogy ez a rész nem a könyvből való. Amit tehát elhagytak a regényből, azt sajnálom, amit hozzátettek azt nem bánom, mert csak jót tettek a történettel. Szerintem ebben a történetben is látszott, mennyire jobban képes egy videó elrejteni titkokat, mint a könyv. Itt sokkal inkább sikerült ez a rész is.

A szereplőkkel összeségében kivagyok békülve. Négyes telitalálat volt. Illik hozzá ez a hideg modor, de ugyanakkor a szenvedély is. Tris nem teljesen olyan, amilyennek a könyv alapján elképzelnénk, de azért megszeretjük a film során. Bár előre aggaszt rövid hajjal, hogy fogok vele kibékülni, de mindenesetre legalább nem csúnyácska és gyerekes, ahogy azt a könyv leírja. Nem bírtam elfogadni a könyvben, hogy egy szép, önzetlen lelkű ember csúnya legyen.

Jól visszajött a könyv hangulata is. Végig megvolt benünnk az a pörgés, az a tenni akarás, ami a könyvből is átjön. Miután a képsorok végetértek, még napokig éreztem a film hatását. Bátrabbnak érzem magam, és megnyugtat a tudat, hogy nem egy tulajdonságból állok össze. Talán még az újonan kapott bátorsággal a tű iszonyomat is legyőzőm, hogy elmehessek már vért adni, és a vizsgák előtt sem kell a földről összeszedni majd, hiszen lehetne rosszabb is.


Magyar nyelvű előzetes:Szereposztás:

 
Tris                                                    Négyes

Peter                                                  Molly 
 Will                                                   Edward
 Al                                                        Caleb

 Tori                                                    Christina
 Jeanine                                                       Eric

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése