2015. április 13., hétfő

A kellemest, azaz az olvasást a hasznossal…

A kellemest, azaz az olvasást a hasznossal…

Egy örök kérdés, hogy tudnánk még több időt a nap folyamán olvasással tölteni, úgy hogy saját dolgainkkal mégse havazódjunk el. A kreatív könyvmolyok szerintem már kezdik tökélyre fejleszteni ezeket a módszereket, ezekből szeretnék én is pár tapasztalatot megosztani, hátha mások számára is hasznos lesz.


1. A tanulás jutalma
Rám jellemző, hogy ha végzek egy tétellel, vagy éppen elolvasok bizonyos oldalszámot a kötelező olvasmányból, akkormegjutalmazom magam pár oldal olvasással Ezzel a módszerrel nem csak, hogy egyszerre haladunk mindkét tevékenységünkkel, de a tanulás is hatékonyabbá válhat tőle, hisz nem jó egyszerre huzamosabb ideig erőltetni az agyunkat, és egyszerre tanulni meg hosszú, tömör anyagot, hisz az így szerzett tudás nem lesz hosszútávú.


2. Itt a nyár, jöhet a napozás
A strandok és napágyak a legjobb módjai annak, hogy egyszerre gyűjtsünk vitamint, szerezzünk egy kis színt és még olvashassunk is. Pihentető környezet, friss levegő… Nem is kell ennél több. Kevés helyen lehet annyira élvezni az olvasást, mint kint a szabadban.

3. Számítógépes játékok mellett
Észrevettem, hogy amikor Wow-ozom, Harthstone-al játszom, vagy akár Facebook-os játékokkal rengeteg idő telik tartalom nélkül. Gondolok itt az utazásra, vagy amég betölt egy-egy oldal az is rengeteg idő, amég várok az ellenfelem válaszára, vagy életeim újratöltődésére.... De ilyenek pl. az online pókerezések is.  Ezeket a fél perceket mind-mind hasznosan is eltölthetjük, ha közben olvasunk. Jelöljük meg folyamatosan melyik sornál tartottunk, így nem veszítjük majd el a fonalat.

4. Unalmas előadások kevésbé unalmasan

Miért kellene unalmas elóadásokon  nekünk végig a szemünk nyitva tartásával küzdenünk, amikor helyette a pad alatt olvashatjuk kedvencünket? Aki egyetemista, már bizonyára tapasztalta, hogy amelyik órán jelenlíti ív van, az nem mindig egyben a leghazsnosabb is. Ahol számítanak az órán elhangzottak, fontos az órai gyakorlat, ott figyeljünk oda. Ahol azonban csak a megjelenés a fontos, a többire pedig ott a kötelező olvasmány, ott használjuk ki ezt az időt.

5. Torna és olvasás egyszerre?
Bár a keményebb edzések mellett lehetetlen lenne még az olvasást is elvégezni, de vannak gyakorlatok, amik nem akadályoznak ebben. Pl. ha valaki derék és csípő táji zsírproblémákkal küzd, ennek legyőzésére az egyik legjobb mód a hullahoppozás. Aki már gyakorlott benne, annak garantált, hogy a karika akkor sem fog gondot okozni, ha közben a kezében tartja a könyvet.


6. Utazz hasznosan
Életünk leginkább elvesztegetett percei ezek, mikor csak nézünk ki az ablakon, próbálunk nem a tömegre koncentrálni, aki épp nyomorgat minket mindkét oldalról, hisz a busz tömve van. Akár állunk, vagy ülünk, az olvasás jól kitölti üresjáratos időnket. Ha korán indulsz útnak, vagy éppen későn szoktál hazaérni segít a könyvekre csiptethetős ledlámpa, amit már pár ezer forintért is lehet kapni, így nem kell azon aggódni, hogy mit tegyünk, ha nincs a tömegközlekedési eszközön olvasólámpa.
Várom a ti ötleteiteket is, hátha közösen még tudunk segíteni mások időbeosztását megkönnyeíteni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése