2015. április 8., szerda

Büszkeség és balítélet


Jane Austen - Pride and Prejudice - Büszkeség és balítélet


Megjelenés dátuma: 2005 július

Rendező: Joe Wright

Hossz: 127 perc

Műfaj: romantikus, dráma
Megjelenés dátuma: 1995 szeptember

Rendező: Simon Langton

Hossz: 6x 55 perc (5 és fél óra)

Műfaj: romantikus, dráma
Jane Austen leghíresebb regényét már számtalanszor megfilmesítették, a vászonra vitték minisorozat vagy akár film formájában. Ebből a két leghíresebb, legújabb változatot emelném ki, amik nagyon szerethetőek.

Mindkét verzió mellett lehetne érveket felsorakoztani, hogy miért sikerült jobban az egyik vagy éppen a másik. Csak hogy párat említsek: az 1995-ös változat már a terjedelméből ítélve is látszik, hogy hosszabb, részletesebb, sokkal több jelenetet tudott a könyvből a vászonra vinni, így sokkal több információval szolgál is. A karakterek jobban kitudtak bontakozni, jobban megismertük természetüket. Colin Firth kapta Darcy szerepét, akire tökéletesen ráillik férfi főhősünk jelleme, ezzel szemben a 2005-ös változat hőse pocsék színész és nem is jóképű.

Ami a 2005-ös, legújabb változatban volt megnyerőbb, hogy egy igazi művészfilmet kapunk, gyönyörű tájakkal. Az egésznek van egy sajátos hangulata, a vágóképek gyönyörűek, profi kivitelezés. A párbeszédek, jelenetek rövidebbek, de annak, aki nem egy megszállott rajongó élvezhetőbb és modernebb lesz ez a történet. A női főszerep sokkal inkább ebben a történetben lett eltalálva Keira Knightley személyében, akinek megvolt az arcán az az értelem és humor, ami Elizabteh szerepéhez kell.

Történetleírás:
A jómódú, ám nem túl gazdag Mr. Bennet boldogan él vidéki birtokán buta, folyton fecsegő feleségével és öt lányával. Mrs. Bennet életének célja lányait a szegényes hozomány ellenére jól férjhez adni. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt.

Amikor a szomszéd birtokot a fiatal, gazdag és nőtlen Mr. Bingley bérbe veszi, Mrs. Bennet már jövendő vejét látja az új szomszédban. A legidősebb lány, a derűs és gyönyörű Jane úgy tűnik, meghódítja Mr. Bingley szívét. Ami Lizzyt illeti, ő megismerkedik a jóképű, és látszólag igencsak dölyfös Mr. Darcyval, és máris kezdődik a nemek ádáz csatája. Lizzy sok rosszat hall Mr.Darcyról, s a férfi gőgje mindezt alátámasztani látszik. Lizzy nem is sejti, hogy Mr. Darcy gyengéd érzelmeket táplál iránta.


A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Elizabeth nem várt házassági ajánlatot kap a Bennet-vagyont öröklő unokatestvértől, Mr. Collinstól, és amikor Mr. Bingley váratlanul Londonba távozik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzy Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért.
Amikor Mr. Darcy váratlanul megkéri Elizabeth kezét, ő a fejére olvassa összes gőgjét. Ám a bűnök egy része alaptalannak, más része pedig teljesen érthetőnek mutatkozik. Elizabeth lassan ráébred arra, hogy mekkora belső csatát vívhatott Mr. Darcy, míg végül eljutott addig, hogy megkérje a kezét. A felismerés, hogy a férfi valóban szerette, elkeseríti. Nagybátyjával és nagynénjével hosszabb utazást terveznek, mivel azok látják Elizabeth gyötrődését. Az úton betérnek Pemberley-be Mr. Darcy birtokára. Mr. Darcy mindent megtesz, hogy bizonyítsa Elizabethnek, mennyire tévedett amikor gőgösnek, büszkének nevezte. Lizzy szerelmes lesz.

Lydia elszökik egy ott állomásozó ezred tisztjével, Mr. Darcy időt és pénzt nem kímélve igyekszik a Bennet lány becsületét megmenteni. S helyrehozza Mr. Bingley és Jane kapcsolatát is. Elizabeth immár teljesen biztosan tudja, mekkora hibát vétett a házassági ajánlat elutasításával, de immár félő, hogy Mr. Darcy végleg lemondott róla.

Hirtelen felbukkan Lady de Bourgh, Mr. Darcy nagynénje, s feldúltan közli, hogy az a híresztelés
járja, unokaöccse eljegyezte őt. Elizabeth tisztázza a helyzetet, hogy nem menyasszonya Mr. Darcynak, ám nem hajlandó esküt tenni, hogy soha nem fogadja el a házassági ajánlatát. Mr. Darcy nemsokára megjelenik Bennetéknél, és elárulja, hogy nagynénje nála is látogatást tett. Elizabeth megvallja, hogy cseppet sem gyűlöli a férfit, s az újra megkéri a kezét.

A két főszereplő leküzdi hibáját, egyik a büszkeséget, másik az előítéletet, s már semmi sem áll többé boldogságuk útjába.

 
A könyv vagy a film?

Számos mai könyv elolvasása után Jane Austen regényt olvasni szokatlan. Sok benne a leíró rész, teljesen más a nyelvezet, azonban érdekes módon még ma is élvezhető a regény. Még kiskoromban is elolvastam egyszer a történetet, de így felnőtt fejjel sokkal másabb élményt nyújtott, ráadásul azóta már a két film is befolyással volt rám. Az 1995-ös hat részes sorozat volt annyira részletes, mint a könyv, így jelen esetben nem hántorgathatjuk fel az adaptációnak, hogy nem adott vissza elég részletet. A párbeszédek sokszor szó szerint ugyan úgy kerültek a vászonra, mint a könyvre. Amikor egy levelet olvasnak fel a szereplők, vagy a múltra emlékeznek vissza, akkor ezek a jelenetek is megjelennek előttünk a sorozatban.

A 2005-ös film esetén már sokkal nagyobb szabadsággal élt a rendező, a hangsúly nem a párbeszédeken volt, sok helyen rövidített és múltbéli jeleneteket sem láthatunk, így ennek a megnézése esetén maradhat némi hiányérzetünk.

Amit mindkét filmben hiányoltam, az a könyves befejezés. Ha megnézzük a két adaptációt valószínűleg kíváncsiságunk nem fog kellőképp kielégülni. A sorozat a fiatalok házasságával lezárja a történetet, míg a film még előbb, már a párok egymásra találásakor. De mi lesz hőseinkkel ez után? Csak engem emésztett fel a kívánsiság? Örömmel tapasztaltam, hogy a könyv túlmegy a boldog befejezésen, megmutatja azt is röviden, hogyan élnek tovább hőseink.

A szereplőválogatáskor nem lehetett nehéz a rendezők dolga, hiszen nagyon jellemes karakterekről beszélhetünk, hamar kiderül, hogy valakire illenek-e bizonyos jellemvonások. Általában jól el is lettek ezek találva, ha valamelyiket hiányoltuk az egyik filmben azt a másikban jól megtaláltuk.

Aki már olvasta a könyvet, annak első körben összeségében a hat részes sorozatot ajánlanám, hogy ne bosszantsa fel magát a sok változtatáson a modernizált értelmezésen. Annak azonban aki nem olvasta, és az újabb filmek állnak hozzá közelebb, esetleg a művészfilmek, annak a filmet ajánlom. Ebben a szereplők is sokkal inkább mai külsőt kaptak és nem foglalkozik olyan felesleges részletekkel, ami talán csak azokat érdekli igazán, aki Jane Austen rajongó, vagy akit igazán megfogott a kor szelleme.

Filmelőzetesek:

 


Szereposztás:

Elizabeth

Mr. Darcy

Jane
 Mr. Bingley

 
Mr. Collins

Mr. Wickham

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése