2015. április 1., szerda

Csontváros

Cassandra Clare - City of Bones - CsontvárosMegjelenés dátuma: 2013 augusztus

Rendező: Harald Zwart

Hossz: 130 perc

Műfaj: fantasy, romantikus, dráma, akcióA napokban került napvilágra a hír, hogy az ABC 13 epizódot rendelt be a Csontváros című könyv sorozatban megjelenő adaptációjából, ami azt jelenti, hogy 2015 májusában elindul a könyv folytatásokban megjelenő feldolgozásának forgatása. Ez talán még kellemesebb hír, mintha a film folytatásáról hallottunk volna, mert bár nagyon élveztem a Csontvárost, még 2013-ban a mozikban és azóta is többször visszanéztem, de a sorozatfüggőségem még nagyobb, mint a filmeké, és így még többet kaphatunk magából a könyvből. Azt sajnálom, hogy ez más szereplőket, egy teljesen tiszta lapot jelent, de a sorozat ellenére remélem mindenki megnézi ezt a jól sikerült filmet is, még ha nem is várható folytatása.


Történetleírás:

Clary Fray egy rejtélyes gyilkosságot követően rájön, hogy különleges képességekkel rendelkezik, és a világon amiben eddig élt nem is olyan átlagos, mint amilyennek elképzelte. Miután édesanyja eltűnik, Clary csatlakozik az Árnyvadászok csapatához, akik megmutatják neki New York valódi arcát: egy démonokkal, vámpírokkal, vérfarkasokkal, félelmetes lényekkel teli világot. Az ősidők óta tartó küzdelemnek mostmár Clary is részesévé válik, és az Árnyvadászokkal együtt veszi fel a harcot a démonok ellen.

A könyv vagy a film?


Örömmel állapítottam meg, hogy nem két, teljesen különálló műről beszélhetünk. Ez az adaptáció - ahogy általában az összes többi: elhagy jeleneteket, amelyeket valószínűleg unalmasnak talált a könyvben - elhanyagolható párbeszédeket, felesleges részleteket, mint pl. a vámpírok rejtekhelyének megtalálása, ugyanakkor ki is egészíti másokkal, amik dinamikusabbá teszik a filmet, érthetőbbé a szálakat, azok számára, akik nem ismernék. Helyszínek terén egyszerűsített a történet pl.: a végső csata jelenet szintén az Árnyvadászok intézetében zajlik. Ahol még lényegi eltérés van, az az, hogy rengeteget sejtet a film, olyat is, amit még nem kellene, hiszen az első könyv említést sem tesz bizonyos dolgokról. Az tartott minket két köteten át lázban, hogy megtudjuk Jace és Clary valóban testvérek-e, erre a film már akkor elárulja a valóságot, mikor a fiatalokhoz még el sem jutott a rokonság híre. Vagy éppen előre megtudjuk mi történt Clary anyukájával, így oda mégegy rejtély. Simon vámpírrá alakulását sem tartogatták sokáig, már most voltak rá utaló jelek, hogy a fiút megharapták, változás indult el benne...

Ezek voltak tehát az alapvető különbségek, amik egyenlőre
kritikának hangzanak, de nagyon sok pozitívumot adott nekem a film is. A zenék egyszerűen tökéletesek, odaillőek. Sokáig még a csengőhangom lecserélésére is rákésztettek. A jelenetek kifejezőek voltak, és jól kivitelezettek. A film elején lezajló klub-os jelenet, pl. jobban tetszett az adaptációban, mint a könyvben. Itt sokkal kifejezőbb volt, izgalmas... Az Árnyvadászok intézete gyönyörű lett, ahogy a modern város közepén elterült. A démonok és további teremtmények élethűek lettek, ahogy a néma testvérek is. Humornak nem volt híján a film. Bár a könyveben is sokszor nevettem, főként Jace arogáns megjegyzésein, de itt további jelenetek is megmosolyogtatóak voltak, pl. az amikor úgy tűnhetett Clary magában beszél az utcán. Nem voltak unalmas részek, az események végig pörögtek, mindenből pont annyit kaptunk, amennyit kellett. Ami pedig a legerősebb eszköze a filmnek a látattáson kívül, hogy nincs beragadva Clary szerepébe. Igaz ez szükséges velejárója a filmnek, mert pusztán a lány szemével nem látnánk át könnyen a történetet, de szeretünk minél több részletet kapni, és ehhez ezek a kitekintők idálisak voltak.

A legfrusztrálóbb a filmben az volt, hogy míg egy könyv tud árnyalni, tud sejtetni, addig egy felvétel csőstül akar berontani az elménkbe. Az Árnyvadászság annyira bel lett sujkolva a fejünkbe, hogy egy egész szobát teliplakáltoltak a szimbólumukkal, amit tudunk, hogy a könyvben nem történt meg, vagy amikor azt hallhattuk, hogy még a híres zeneszerző is árvadász volt, és láthatjuk a festményen a rúnás tetoválásokat a híresség testén. Ez már szinte komikus volt, nem bírtam ki egy gúnyos nevetés nélkül.

 A szereplők terén elégedett voltam. Clary tökéletesen alakítja a szerepét, az arca kifejező, a játéka a legjobb talán mindenki közt. Isabell és Alec is pont olyan lett, mint a képzeletemben, egyedül Magnus és Valentine nem lett a kedvencem, mert ők máshogy éltek a fantáziában. Tudom, hogy sokan szeretik Magnust, én is nagyon szeretem őt, de neki egy sokkal bohémebb, egy felszabadultam külsőt képzeltem volna el, valahogy más az egész megjelenése. Kíváncsian várom a sorozat mennyire lesz képes eltalálni hőseinket, azt remélem legalább ennyire, mert azzal már együtt tudnék élni.

Magyar nyelvű előzetes:

Szereposztás:

 
Clary                                                      Jace

Isabelle                                                         Alec

Simon                                                           Magnus

 Valentine                                                Garroway
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése