2015. április 14., kedd

Veronica Roth - The Divergent - A BeavatottKiadó: Ciceró
Eredeti cím: The divergent
Fordító: Logos
Megjelenés éve: 2012
Eredeti megjelenés: 2011
Ajánlott korhatár: 14 éves kortól
Oldalszám: 430

EGYETLEN DÖNTÉS
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid
EGYETLEN DÖNTÉS
meghatározhatja az értékrendedet
EGYETLEN DÖNTÉS
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL

Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.

Kedvenc idézet:
"Nem az a cél, hogy ne legyenek félelmeink. Ez lehetetlen ugyanis. Az a lényeg, hogy megtanuld uralni a félelmeidet, és rájöjj, hogyan függetlenítheted magadat tőlük."

A véleményem:

Nem is jutok igazán szóhoz, ahogy a film után sem. Ez a történet még mindig óriási nagy hatással van rám. Pár hónappal ezelőtt néztem meg a filmet. Bár a könyvborítóval már többször is összefutottam, de nem igazán ismertem a történetet, így mikor a film megjelent sem kapcsoltam egyből. Amit maga után hagyott bennem, miután megnéztem az valami elképesztő.  Az emberek azt szokták mondani, egy művészi alkotás formál minket, hozzánk ad valami pluszt. Ebből a szempontból ez a történet valóban egy nagy művészi alkotás.

A regény formáját kivételesen nem Budapestről, hanem a kis falusi könyvtárunkból szereztem be. Volt lehetőség javaslatokat benyújtani, hogy milyen új könyveket rendeljenek a falunak, és én éltem is a javaslattal, így került a kezembe A beavatott.
Sajnos arról a lehetőségről már lekéstem, hogy a történetet magamnak képzelhessem el, az én fejemben építsek fel egy disztópikus világot, pedig igazán kíváncsi lettem volna, hogy milyen lehetne. Ezzel szemben a film adott egy kész szereposztást, helyszíneket, amivel kaptam egy ugyan olyan hatást és löketet a könyvtől, amilyet a film is adott.

A beavatott eleje sokkal inkább hasonlít még a filmben, mint végül a kimenetele, de mindenestre itt még két nagyon hasonló alkotásról beszélhetünk. Örülök, hogy a film ennyire hű maradt a regényhez. Az írásban viszont gyorsabban beindulnak az események, nem sok rész telik el a beavatással, sokkal inkább több Tris és társai kiképzésével.  A jelenetek csak úgy, mint a filmben gyorsan váltják egymást, sosem unatkozunk.
Amiről a legérdemesebb beszélni ez a történet kapcsán a világ, amit az írónő alkotott. Egy disztópikus kasztrendszer, jól kidolgozott részletekkel. Nagyon szeretjük ezeket a történeteket, ami meg is látszik a mai írói trendeken, hisz egyre több ilyen témájú írás születik. Ez a regény azonban kiemelkedik a többitől, legalábbis én úgy érzem, hisz ebben a rendszerben van kreativitás, van logika, vagy az egésznek egy sugallata, egy üzenete a világ felé. És itt rá is tapintottunk a regény másik erősségére. Mivel tesz hozzánk többet ez a történet, mit üzen felénk? Az emberi sokszínűség fontosságát, bátorságot, önfeláldozást. Képesek vagyunk a könyv által szembenézni félelmeinkkel, felfedezni saját tulajdonságainkat, és jobban megbecsülni önmagunkat, rejtett képességeinket.
Három tény szól amellett, hogy ezt a könyvet olvassuk. Ahogy a fülszöveg is szól, csak egy döntést kell hoznunk, jelen esetben a könyv elolvasása, és valami teljesen mássá, valami jobbá válhatunk. A másik érv, ahogy már említettem ez a disztópiák  egyik legjobban sikerült alkotása, világképe. A harmadik pedig maga a történet, ami nem mindennapi és teljesen leköti arra a pár napra az elménket. Figyeld meg, már a könyv nem lesz a kezedben, te mégis kicsit a világában ragadtál.

Ebben a mesében van több romantikus szál is, akcióból sosincs hiány, ahogy megoldatlan rejtélyből sem, vagy családi szeretetből és drámából. Minden műfajból tartalmaz egy keveset, amitől sokszínű lesz az egész. Egyáltalán nem bántam, hogy a romantika a könyv második felében előtérbe terült. Nincs olyan lány, aki ne lenne oda Négyesért, mikor ez a fiú erős, védelmező, jószívű és különleges. Jól felépített jellemről van szó, akinek a múltja rejtélyes, a jelenje folyamatosan formálódik, és mindenki izgatottan várja a jövőjét. Ugyan ilyen jól alakult a legtöbb egyéb szereplő megalkotása is.
Ha gyenge pontot is szeretnék a regényhez felsorolni az a kiszámíthatósága. Az írónő nem túl ügyes a titok tartásban, árnyalásban, így már a történet elején láthatjuk a kialakuló szerelmi szálakat, sejthetjük a kimenetelt. Meglepetések nem fognak minket érni, de az akciójenetek kárpótolnak minket némi izgalommal.
Értékelés: 10/10
Kedvenc karakter:
Négyes vagy más néven Tobias. Tris-el sem volt semmi baj, szerethető főszereplő, de Négyest valahogy mégis tökéletesebbnek látjuk. Tiszta szívű maradt annak ellenére, hogy nem ilyen neveltetést kapott. Hideg modorával, de ugyanakkor védelmező, törődő magatartásával a kedvenc férfi karakterünkké vált. Hiányolnám is, ha az ő története nem kapott volna külön kötetet, amikor annyi lehetőség rejlik még mögötte.
A borító:

Az én kezembe a filmes borító került, ennek ellenére az eredeti könyves külső sokkal inkább megfogott. Az visszaadja a könyv hangulatát, egységes, a szimbólumok gyönyörűek és kreatívak. Kapunk egy rövid látképet a zilált kis városról, színeiben is visszaadja a könyv cselekményét, érzetét. A filmes borítókkal sincs semmi baj, szépek lettek, de ha már tehetném, nem azt választanám.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése