2015. május 16., szombat

Colleen Hoover- Hopeless - Reménytelen

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: Hopeless
Fordító: Sándor Alexandra
Megjelenés éve: 2014
Eredeti megjelenés: 2013
Ajánlott korhatár: 16 éves kortól
Oldalszám: 408Készen állsz a reménytelen igazságra? Vagy szívesebben hiszel a hazugságoknak?

Colleen Hoover, a közkedvelt bestseller-író lebilincselő történettel tér vissza. Ez a szenvedélyes, magával ragadó románc két, szörnyű múltat cipelő fiatalról szól, akik az élet, a szerelem és a bizalom útvesztőjében bolyongva együtt ismerik meg az igazság gyógyító erejét.

A koránt sem szent Sky végzős középiskolásként találkozik Dean Holderrel – egy sráccal, aki nagy nőcsábász hírében áll. A fiú már a legelső találkozás alkalmával rabul ejti a szívét, ugyanakkor félelmet is kelt benne. A múltjára emlékezteti Sky-t, aki hosszú időn át próbálta eltemetni magában a történteket. Eldönti, hogy távol tartja magát a fiútól, de annak kitartása és ellenállhatatlan mosolya hamar semmivé foszlatja az elhatározását. Dean azonban maga is nyomasztó emlékeket őrizget. Amikor ezekről tudomást szerez, az visszavonhatatlanul megváltoztatja Sky-t, talán örökre szétrombolva lelkében a bizalom érzését.


A múlt mindkettőjükön mély sebeket ejtett, melyek csak akkor gyógyulhatnak be, ha bátran szembe tudnak nézni a történtekkel. Az őszinteség az egyetlen út, hogy végre szabadon, korlátok nélkül éljenek és szeressenek. A Reménytelen egy olyan regény, amitől eláll a lélegzeted. Elvarázsol, magával ragad, transzba ejt. Készülj fel, hogy újra átéld az első szerelmet…


Kedvenc idézetem:

"Ha két ember egymásba szeret, nem csak a jó dolgokat osztják meg egymással. Hanem a fájdalmat, a keserűséget, a szomorúságot és a gyászt is."

A véleményem:

Már ha csak a borítóra néztem, éreztem, hogy ez a könyv tetszeni fog nekem, ezért is szerettem volna már a tavalyi könyvfesztiválon beszerezni. Sajnos a dolgok nem úgy alakultak, de mikor most áprilisban megláttam a könyvtár könyvespolcán, az első adandó alkalommal, azonnal kaptam az alkalmon.

Teljesen igaz, hogy ahogy a fülszöveg is írja a regény elvarázsol és magával ragad. Már az első pár oldalt is élveztem, de később még inkább magába szívott a történet.Voltak esték, mikor alig bírtam lerakni, és reggelek, mikor nem szerettem volna elkezdeni a munkát, anélkül, hogy még pár oldalt ne kapnék belőle. Egyszerűen olvastatja magát a regény. Egyrészt a szerelmi jelenetei miatt, mert annyira túlfűtöttek, magával ragadóak, hogy nem bírunk leállni az olvasással, másrészt a fordulatok miatt. Mindig történik valami, amire eddig nem számítunk. Bár ez inkább a regény második felére igaz, hisz sejthettük, hogy Sky és a Holder, a fiú, akivel megismerkedett, össze fognak jönni, hisz ez egy első látásra vonzalom volt.

Talán azért volt kellemes felfrissülés számomra ez a regény, mert rég olvastam ilyen írást, amiben valakinek részletesen megismerjük a gondolatait, az érzéseit, a múltját és minden rezzenését, és emellett még szörnyen meg is kedvelhetjük őt. Sky egy tökéletes főhősnő lett. Végre egy lány, aki nem egy szűzies életet élő, visszafogott természet. Jó olyanról olvasni, aki közelebb áll a valósághoz. Jó arra gondolni, hogy attól, hogy számos csók elcsattant életünkben, még mindig jöhet valami sokkal mélyebb, ami többet jelent. Ezen kívül Sky jó barát, szimpatikus hobbikkal és életszemlélettel. Gondolatai abszolút nem idegtépőek, bár be kell valljam már a végén megjelenő önsajnálat kicsit untatott, hisz újra és újra kellett ugyan azt a gondolatmenetet végighallgatnunk.

A másik oldalról Holder ismét egy tökéletes férfi főszereplő lett. Az olvasók mindent szerethetnek benne. Ott van a rosszfiús megjelenése, ugyanakkor egy csupaszív, érző srác, jó humorral, odaadással és végtelen empátiával.

A regény nagy része egy igazi érzelmi hullámvasút volt. Hol a szenvedély ragadott minket magával,
hol a szomorúság és az együttérzés. Bár elsírni azért nem sírtam magam, de szörnyű belegondolni a regényben leírt dolgokra, problémákra. Számos new adult könyvet ihletett már meg szexuális zaklatással kapcsolatos téma. Ez itt is megjelent, egy elég borzalmas formájában.

A regény második felétől Sky régi emlékeibe betekintést nyerhetünk, ami kifejezetten színessé tette a történetet. Én személy szerint nem szeretem a könyves visszaemlékezéseket, sokszor untatnak, de ezek annyira aranyosak voltak és jók kiragadt részletek. Segítettek a történetet a feje tetejére állítani, újra és újra meglepni minket fordulatokkal. Voltak amikre számíthattunk, de olyanok is, ami meg sem fordult volna a fejünkben. Annyi biztos, hogy itt nem egy egyszerű szerelmi történetet kaphattunk, pedig az elején azt hihettünk, hogy ez lesz a fő téma.

Rengeteg kis apró motívum volt, ami ennyire szerethetővé tette a történetet. Csak apróságok, de nekünk mégis ezektől lett különleges és maradandó a történetet. Ilyen elem volt a mindig visszatérő csillagszámlálás. Vagy a önbizalom romboló SMS-ek sora, amit Sky kap a regényben.

"Felnézek a plafonon pislákoló csillagokra, s számolni kezdem őket. Mindent és mindenkit kizárva csak rájuk figyelek. Csak a csillagokra, a csillagokra, a csillagokra figyelek."

A Reménytelen mélypontja a történet utolsó 20-30 oldala. Addigra már annyira sok lett a Sky komorságából, és abból, hogy várjuk, hogyan rendezi a lány magában a dolgokat, hogy már elkezdtük várni a végkifejletet. Én ezt a részt rövidebbre fogtam volna, mindenesre a befejezés jól sikerült, nagyon aranyos lett és feledhetetlen.

Egyszerre volt csodás a romantikus kategóriában, hisz sok regényt felülszárnyalt benne, annak ellenére, hogy a történet nem is csak ezt a szerelmi kapcsolatot szerette volna közvetíteni. Egyszerre volt egy gyönyörű, érzelmekkel teli dráma, benne humorral is és szórakozással. És egyszerre lélektani: megható, és elgondolkodtató. Ettől a könyvtől mindenki kapni fog valamit.

A Hopeless láttat, megmutat, elrejt, majd felfed dolgokat, éreztet, megsirat, de olykor megnevetett. Szeretnél ennyi mindent kapni egyetlen könyvtől?

Értékelés: 10/10

Kedvenc karakterem: 

Az a ritka eset állt fenn, hogy szinte mindenkit maradéktalanul megszerettem a regényben. Sky, Holder, Six, Karen, Jack... Sky egy kifejezetten szerethető hősnő, csupa olyan tulajdonsággal, amit megszeretünk benne. Élvezni fogjuk a mindennapjait, a gondolatait, az emlékeit, amelyekkel sokkal minket és izgalomban tart.

A borító:

Ahogy már említettem, szerelem volt első látásra. Az eget idézi vissza a könyv háttér színe, azaz Sky-t. Ez is egy igazi rejtett motívum, mint a Hopeless szó összetétele a regényben. Jól ért az írónő ezeknek az apróságoknak a kidolgozásához. A lány is tökéletes választás volt, illik a szerephez. Gyönyörű azonban a könyv hátulja is, hisz Sky kislányként is megjelenik rajta. Kreatív megjelenítése egy kreatív mesének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése