2015. június 11., csütörtök

Jenny Han - The Summer I Turned Pretty – A nyár, amikor megszépültem (Nyár-trilógia 1.)Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: The Summer I Turned Pretty
Fordító: Tóth István
Megjelenés éve: 2014
Eredeti megjelenés: 2009
Ajánlott korhatár: 14 éves kortól
Oldalszám: 256 oldal
Ahogy beköszönt a nyár, Belly maga mögött hagyja az iskolai életét, és Cousins Beachre menekül, oda, ahol élete minden eddigi nyarát töltötte. A nyaralóban nemcsak otthon érzi magát, távol az otthontól, de a számára legkedvesebb emberek veszik körül: Susannah, édesanyja legjobb barátnője a fiaival, Conraddal és Jeremiah-val. Belly azóta üldözi a szerelmével Conradot, amióta az eszét tudja, de mindennél jobban reménykedik abban, hogy ez a nyár más lesz, mint a többi. Bár megjelenik egy új srác, Cam, aki egy kicsit elvonja a figyelmét, és Conrad testvére, Jeremiah is sóvárgó pillantásokat vet rá, Belly szíve már Conradé. Vajon a fiú is neki szánja az övét? Tényleg olyan nyár áll előttük, amely mindent megváltoztat?Kedvenc idézeteim:

"A tökéletlenségek teszik a dolgokat gyönyörűvé."


"Az elveszett pillanatok nem térnek vissza. Elvesznek."


A véleményem:

Imádom a fehér borítókat, ahogy azokat is, amiken a könyv szereplőik vannak megjelenítve. Már csak ezért sem volt elkerülhető a találkozásunk a könyvvel. Az igazi oka mégis az volt, hogy a kezembe vettem, hogy egy barátnőm megnyerte a sorozat harmadik részét, és úgy gondoltam, ha a harmadik rész hamarosan elolvasásra fog várni, akkor ideje minél előbb elkezdenem a sorozatot. Az hogy a könyvtárban pont a kezembe is akadt, csak egy újabb megerősítés volt.

Ez a regény, ahogy a terjedelméből és a fülszövegéből is látszik, egy könnyed hangvételű nyári olvasmány, akár egy hosszabb napozáshoz vagy strandoláshoz kiváló lelehet, hisz egyszerűen a végére érhetünk a nap folyamán és hangulatában is megfelelő lesz.

A történet ott veszi kezdetét, mikor Belly és családja megérkezik édesanyja barátnőjének a nyaralójába, ahol minden eddigi nyarukat töltötték a két család. Belly a múlt pillanatainak felidézésével bemutatja, milyen a viszonya bátyjával, és a szintén családtagnak tekintett Susannahval a fiúk édesanyjával, Jeremiah-val a fiatalabb testvérrel, és Conradal az idősebb báttyal. Megtudjuk, hogy Bells már egész fiatal kora óta rajong a fiúkért, teljes szívéből szereti őket, Conradhoz még szerelmi szálak is fűzik, azonban azok bátyjával együtt csak kiközösítették őt minden jóból. Könnyű volt azonosulnom ezzel a lánnyal, hisz én is egy báttyal nőttem fel. A családunk összes barátjának fiai voltak, így minden nyaraláson, baráti összejövetelen én voltam az egyedüli fiatal lány. Szörnyen magányos és lekezelő érzés, hiszen ilyenkor könnyen esik egy lány piszkálások áldozatává, vagy kimarad számos jó programból.

Belly elmesélte, hogy a fiúk gyakran tartották őt sértődékenynek, nyafogósnak és kiállhatatlannak, ugyanakkor a legszörnyűbb az egészben, hogy Bells ezt valóban el is hitte magáról. A sok gúnyolódás miatt valóban félve haragudott meg a fiúkra, mert tudta, ugyan azt az eredményt érné el a náluk. De mit tehet vajon ilyenkor egy lány? Mikor a szülei nem figyelnek oda jogos panaszaira? Mikor senki sincs, aki mellé állhatna? Rossz benyomást tett rám ezzel Belly, hogy a fiúk miatt próbált más lenni, nem önmaga, érzéseit elnyomni és elnézni nekik minden gaztettet.

Ez a nyár szintén nem kezdődött másképp Belly számára, mint a többi. Ő ugyan azzal a rajongással néz a két srácra, míg azok ugyan úgy kirekesztik bizonyos dolgokból. A változást mégis az hozza a lány életében, hogy ahogy a címből is látjuk: Belly megszépült. Végre fiatal nő lett, formás alakkal, és ezt a fiúk sem tudták nem észrevenni. Belly ennek kapcsán mutatja ki második nem szimpatikus tulajdonságát, hogy úgy repül egyik fiúról a másikra, mint méh a virágokra. Persze érezzük, hogy Conrad számára az igazi, ezt a lány ki is mondja sokszor, azonban Jeremiaht is feltett szándéka kisajátítani. Miért érez vonzalmat ő iránta is, ha tudja mást szeret?

A történetet bonyolítja az, hogy egy harmadik fiú, Cam is a képbe kerül. Ekkor már Belly három fiú közt vacilál, miközben végig érezzük, hova tartanak a cselekmények. Röviden ennyiről szól az írás. Ez nem az a könyv lesz, ahol nem várt fordulatok érnek minket, ahol nem tudhatod mit hoz a következő oldal. Ennek ellenére a regény olvastatja magát, hiszen ott van bennünk a feszültség, hogy mikor következik már be az, amire annyira várunk.

Nem egy újszerű ötletről olvashatunk, hisz nyári kalandok már számos írót megihlettek, de azért vannak csodás elemei ennek a könyvnek is, pl. Ma kedvelt téma, és számomra is az egyik kedvenc, ha két szereplő úgy talál egymásra, hogy közben rossz viszonyban vannak. Haragból, gyűlöletből vagy egyszerű ellenszenvből alakul ki köztük szerelem. Igaz, Conrad már sokszor a szó rosszabb értelmében volt ellenszenvet keltő nagyképűségével, és beszéd stílusával. Szeretem, hogy a folytonos harcok szenvedélyességet és fűtöttséget adnak egy regénynek, ami előre viszi a történetet még akkor is, ha erre más nem képes.

Az első kötet sajnos csak a história egy egészen kis töredékével ismertetett meg minket, sajnos igazi fejleményekre még várni kell. Sejthető volt viszont, hogy a mese a nyár végével elmúlik, hisz ez egy Nyár- trilógia. Várhatóan nem fog játszódni a többi része sem ősszel vagy télen, tehát a nyárnak vége kellett szakadnia így vagy úgy, és várnunk, mi jön ezután. Bár a második részben már biztosan újra ránk köszönt a nyár, egy kicsit talán mégis olyan érzés lesz, mintha már ezer éve várnánk, hogy az év többi része elteljen. Szörnyű ezt előre tudni.

Belly több évvel ezelőtti visszaemlékezései sokszor zavartak, hisz mindig akkor szakítottak meg egy-egy jelent, mikor igazán kíváncsi voltak az eseményekre. Már csak ezért sem tehettem le a kezemből a könyvet, meg kellett tudnom mi lesz ezután. Másfelől ezek is kicsit sablonos emlékekre sikerültek más filmekből, történetekből. Szükség volt rájuk, hisz így érthettük meg igazán a jelent, de ezeknek külön fejezeteket szentelni talán sok volt.

Egy okot találtam, amiért más lehet ez a regény, mint a többi. Egy könyv, ahol a lány fut a fiú után. Ilyet gyakrabban tapasztaltam olyan írásban, aminek férfi volt az írója, női írásnál annál kevésbé. Minden nő álma az, hogy őt hódítsák meg, hogy az első csókot ne adja, hanem kapja, ennek ellenére itt a lány már kiskora óta elvakultan és feltűnően rajong egy fiú után. Sajnos a regény nagy részében hasonló marad a helyzet.

Amit még meg kell említenem, hogy a vezérfonalat Belly szerelmi élete adja, de komolyabb témákat is érint a regény, mint a válás, megromlott házastársi viszonyok, a rák. Egy igazi tengerparti romantikus dráma, akárcsak pl. az Utolsó dal című film, ezért jutott a képkeresés terén is egyből ez a film az eszembe.

Annak ajánlom a könyvet, akinek tetszett az Utolsó dal című film, aki szeretne romantikus regényt olvasni, amiben a szereplők közt megvan a szenvedély, hiszen kapcsolatuk nem szerelemmel, még csak nem is jó viszonnyal indult. Annak aki szereti a nyári kalandokat, vagy csak egy könnyed olvasmányra vágyik, ami a vízparton ülve hangulatot ad, leköti a figyelmét.


Értékelés: 10/7Kedvenc karakterem:

Elszomorít, de alig találok ilyet. Minden szereplő ellen szól, valami apróság, ami miatt nem tudnánk velük teljesen azonosulni. Bells ahogy írtam határozatlan, csapong egyik fiútól a másikig, semmi önbecsülése sincs. Conrad sokszor elveti a sulykot a modorával, míg Jeremiah megbízhatatlan lett számomra a múltja miatt. Talán a két anya szerep sikerült a legjobban, hisz ritka a valóságban az olyan szülő, aki ennyire törődne gyermekei lelki világával és közös programokra invitálná azokat.


A borító:

Ahogy már többen is tudhatják rólam a kedvenc színem a fehér, ezért rajongok a fehér hátterekért és azokért a borítókért is, ahol a szereplők jelennek meg. A nyári kalandos hangulat megvan benne. A lányt én is hasonló módon képzeltem el, azonban a fiúkat valahogy abszolút nem. Bár Conradból nem sok látszik a napfénytől, úgy vélem arca nem illik a jelleméhez. Ezek ellenére, határozottan jobban sikerült, mint a következő két kötet külseje, nekem ez lett a kedvencem a trilógiából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése