2015. szeptember 27., vasárnap

Mary E. Pearson - Az árulás csókja
Kiadó: Gabo Könyvkiadó
Eredeti cím: The Kiss of Deception
Fordító: Miks-Rédai Viktória
Megjelenés éve: 2015
Eredeti megjelenés: 2014
Oldalszám: 408 oldal
Téma: ifjúsági, fantasy, romantikus

Fülszöveg:


EGY HERCEGNŐ KERESI A HELYÉT AZ ÚJJÁSZÜLETETT VILÁGBAN.

Megszökik az esküvője napján. Ősi iratokat lop el a kancellár titkos gyűjteményéből. A saját apja küld fejvadászokat utána.
Ő Lia hercegnő, Morrighan királyságának Első Leánya.
Morrighan Királyságának rendjét hagyományok és egy letűnt világ történetei szabják meg, de bizonyos hagyományoknak Lia nem hajlandó engedelmeskedni. Az elrendezett házasság elől menekülő és új életre vágyó lány az esküvője reggelén egy távoli halászfaluba szökik. Egy fogadóban talál munkát, ahová hamarosan két idegen érkezik, de Lia mit sem tud arról, hogy egyikük az elhagyott herceg, a másik pedig egy ellene küldött orgyilkos.
Megtévesztés és árulás szövi hálóját a három fiatal köré, és Lia veszedelmes titkokra bukkan, amelyek elpusztíthatják a világát. A titkokon túl azonban olyasmit is talál, amire nem számított – szerelmet.Kedvenc idézeteim:

"Talán száz módja is van, hogy az ember szerelembe essen."

"– A jók nem szaladnak el."

"Ezt az életet, ezt az álmot magam kovácsolom, és csak a képzeletem szabhat határt neki. Ebben az életben egyedül én parancsolok."

"Aznap volt a napja, hogy ezer álom elpusztuljon, és egyetlen új szülessen."


A véleményem:

Emlékszem, hogy augusztus eleje volt, az egyik legmelegebb nyári délután, amikor először megláttam, hogy a Gabo kiadó egy nagyszerű új ifjúsági regény megjelentetésére készül. Ránéztem a borítóra, elolvastam a történetet és már akkor tudtam, hogy ez a könyv igazán tetszeni fog nekem. Ez volt hetek óta számomra a legjobban várt idei megjelenés, és most el sem hiszem, hogy itt tarthattam a kezemben és elolvashattam. Sokak számára lett a kiadó Párválasztó trilógiája kedvenc könyvsorozat, így nem fogtok meglepődni, ha azt mondom, hogy én magam is annak tartom. Hatalmas volt a várakozás, egy hasonló sorozat iránt, ami legalább olyan szép és mesebeli, és műfajában hasonló. Boldogan jelenthetem, hogy ezt most megkaptuk.

Amit már azonnal látunk a borítón és a fülszövegben is, hogy egy feudális, erősen középkori világba csöppenünk ebben a mesében, ahol a helyszín Morrighan gyönyörű királysága. Az országot a korábbiakhoz képest is hatalmasabb veszélyek fenyegetik, ugyanis barbár népek adnak folytonos feladatot a birodalom katonáinak járőrözésre, és a határok védelmére. A király és a királyné a szomszédos királyság, Dalbreck hercegének ígéri egyetlen lánya kezét, ezzel is szövetséget alkotva a két nép között, egyesítve erejüket a barbárok ellen. Lia, azaz Arabella Celstine Idris Jezelia hercegnő sorsa, nem volt felhőtlen a citadellában. Három szerető bátyja van, akikkel mióta elérte a serdülőkort, alig töltheti együtt idejét, hiszen mást követel a haza egy hercegnőtől és mást a katonának kiképzett férfiaktól. A lány életét a kötelességek és a hagyományok határozták meg, tanulmányaiba kellett temetkeznie, és visszafognia temperamentumos természetét, amit nem mindenki nézett jó szemmel a királyságban.

"Kötelesség. Ezt a szót legalább annyira utáltam, mint a hagyományt."

Többek közt ezek a tényezők, a szülők hidegsége, és az, hogy egy vadidegenhez szerették volna hozzáadni a lányt vezetett végül a szökéshez, melyet Lia leghűségesebb szolgálólányával Pauline-al eszelt ki. A két lány jobban már nem is különbözhetett volna egymástól, mégis tökéletes párost alkottak az életben, és legjobb barátnők voltak már évek óta. Pauline haja szőke volt, természete csendes és türelmes, míg Liáról sütött a merészség, szókimondó volt és hosszú, sötét hajú.

"Gyerekes felszabadultsággal sikítoztunk, mert muszáj volt hinnünk a megmenekülésben. Ha nem hiszünk, legyűr minket a félelem."


A lányok új otthona a tengerparti kis város, Terravin lett, ahol szolgálólány lett belőlük egy kis fogadóban. Lia attől a naptól kezdve, hogy elhagyta a citadella fogságát felhőtlenül boldog lett, megtanulta a kétkezi munkát, és örömmel fogadta annak minden nehézségét a normális élet fejében. Berdit, a fogadó tulajdonos beavatták hatalmas titkukba, így az asszony is szárnya alá vette a két szökevényt és türelmesen bánt azokkal. Egy napon két idegen férfi állít be a fogadóba, akik alig több évesek Liától és nagyban megváltoztatja majd a lányok mindennapjait. Első ránézésre úgy tartotta a három felszolgáló lány, hogy csakis egy kereskedő és egy halász lehet a szőke hajú, hibátlan külsejű és a barna hajú, napbarnított bőrű férfi. A két idegen közül azonban az egyik Lia megölésére szánt orrgyilkos, másikok pedig a kíváncsi dalbrechi herceg. A két fiú egymás kilétéről mit sem tudott, a lányéról azonban sokkal inkább.

Innentől kezdve két nagy részre lehetne bontani a regényt, az első az, mikor a herceg és Lia egymásba a szeret a Terravinban eltöltött napok alatt, a másik rész pedig, amit Lia fogságban tölt és Kaden, az orrgyilkos és pár barbár társaságában. Mindkét fiú esélyt kap tehát arra, hogy megmutassa a hercegnőnek, milyen ember valójában, bár kilétüket egyik sem fedi fel egy fontos esemény elérkeztéig.

Ami Lia és a herceg szerelmi történetében nagyon tetszett, hogy az egész nagyon viharos volt, és nehezen alakult ki. Megvolt a vonzalom mindkét fiatal részéről, a herceg azonban egy félreértés miatt kerülte a lány társaságát. A lány mindebből csak annyit tapasztalt, hogy a fiú hűvösen viselkedik vele, és talán nem is érez iránta semmit. És ekkor még a kilétüket fedő titkokról nem is beszéltünk. Bonyolítani fogja a helyzetet, hogy Kaden is gyengéd érzelmeket fog táplálni Lia iránt, és az együtt töltött egy hónapon át tartó vándorlásuk alatt össze is lesznek zárva ezekkel az érzelmeikkel.

Ebben a regényben tehát egyaránt meglesz a már jól ismert herceg és hercegnő közti romantikus szál is, és a hercegnő és a fogva tartója közötti romantikus kapcsolat. Nehéz lenne megmondani melyik volt az izgalmasabb, a romantikusabb, hisz olykor az egyik, máskor a másik fiút érezhetjük közelebb magunkhoz, attól függően, melyiknek a fejébe látunk jobban bele. Én magam nem rajongok a szerelmi háromszögekért, ez a regény mégis képes volt olyan döntésképtelenséget előidézni bennem, amit más regény még nem tudott. Véget ért a történet és még mindig nem tudom, kit választanék Lia helyében.

A mesét Lia szemszögéből olvashatjuk, de a legtöbb fejezet után kapunk pár rövid oldalt a két férfi főszereplő szemszögéből is. Olykor álnevüket megszólítva lesznek megjelölve ezek a fejezetek, máskor pedig "a herceg" és az "az orrgyilkos" titulus megjelölésével. Nem tudom, hogy miért így lett ez kialakítva. Észrevehető némi különbség, ugyan is pl. a herceg megjelölés alatt a fiú valóban hercegként gondolkodik, a hercegi szerepébe bújva, míg Rafe bőrében az álnéven átélt élményeiről mesél, így elképzelhető, hogy mindössze ezt a célt szolgálta. Azt mindenesetre szerintem nem, hogy elfedje, melyik fiú  herceg és melyik az orrgyilkos, ugyanis egy számomra egyértelmű volt, ahogy biztos vagyok benne, hogy mindenki másnak is az lesz.

Ami legjobban tetszik nekem a Fennmaradottak krónikáiban, hogy van egy picit sablonos, de ettől még nem kevésbé hangulatos középkorias helyszíne, amit hasonló módon képzelhetünk el, akár a borítót. Vannak a történetben hercegnők, és katonák, fogadók és utcai fesztiválok, ahol a lányok virágkoszorút viselnek. Az erdők tavaiban fürdeni lehet, és az emberek lovon közlekednek. Egy romantikus lány számára talán ez a legidillibb kontextus. A nyelvezet kevésbé követte a régies idők hagyományait, sokkal inkább volt mai. Ahogy a sorozat megnevezéséből is látszik, a regényben megjelent világot legendák övezik a Fennmaradottakról. Imádtam a gyönyörű Venda- énekeket olvasni a fejezetek közt, vagy a tűz körül ülve elmondott meséket hallgatni, a fesztivál meséit. Ezek a mondák, és annak valóssága teszi fantasyvá a történetet és az a bizonyos különleges képesség, ami a kiválasztottnál jelentkezik, azaz az Első lánynál. 

"Az adottság egy különleges, finom módja a tudásnak. Annyit tesz: hallani a füled nélkül, látni a szemed nélkül, ráébredni az ismereteid nélkül."

Számomra ez a könyv valóban mesebeli volt, sokszor sokkal inkább hangulatos, mint akár a Párválasztó története. Minden jelenet könnyedén megjelent a szemem előtt és csodálatos volt. Az egész könyv láttatott. És bármennyire is központi témája a szerelem, nem volt egy nyálas történet. Nem kellett hosszú oldalakon át a fiatalok egymás iránti ábrándozásit olvasnunk, sőt a valóságban ezek a romantikus jelenetek igazán rövidek voltak, még ha ezek is voltak minden mozgatórugója. Sokkal inkább szólt a regény szerelmi szálak kialakulásáról, mint már meglévőekről. És pontosan ez volt benne az izgalmas, és szenvedélyes, hiszen a való életben is az az időszak a legszebb, amikor két fiatal még csak egymás felé tart, nem tudhatják mit érez a másik, mikor történik meg az első csók...

A középkori romantikusok kedvelői és a hercegnős mesék szerelmesei tehát könnyen lehet, hogy a regényt elolvasva új kedvencet fognak avatni, ahogyan én is.

Értékelés: 10/10


Kedvenc pillanatok:

Számomra az apró, hangulatkeltő dolgok tették a regényt igazán emlékezetessé. A tóban fürdő Lia, aki mellett megjelenik a herceg, a virágkoszorút viselő lányok tánca Terravin fesztiválján, a pillanat, amikor a két lány szabadon vágtázik elhagyva a citadellát és bátran ordítják világgá boldogságukat. Az apróságoktól lesz a regény olyan gyönyörű, mint maga a borítója.

A borító:

Létezik olyan lány, aki ne szeretett volna bele első pillantásra? Egy egész olyan természetes, hangulatfestő, megnyerő és kíváncsiságot felkeltő. A képen megjelenő lány nem hasonlít jelen esetben a főszereplőnkre, hisz Lia sokkal inkább sötét hajú, viszont Morrighan földjéről gyönyörű és számomra hiteles képes kapunk. A betűk csodálatosak, ezüst fényben játszanak és dombornyomottak.

Nyereményjáték:

Az elmúlt hónap során a blog Facebook oldala nem csak hogy elérte a századik kedvelő számát, de csaknem már a kétszázadikat is. Ezzel a játékkal szeretnék nektek hatalmas köszönetet mondani minden kedvességért, és pozitív élményért, amiben részem lehetett a blogolás kapcsán. Higgyétek el, minden ilyen nagyon sokat számított, hiszen ezek nélkül nem lehetne ennyire kedves számomra az írás. Emellett ez volt az idei évben elolvasott 50. regényem, (ha az egyetemi kötelező olvasmányokat és jegyzeteket nem soroljuk ide) így ez egy újabb ok az ünneplésre.

Nyereményként azért választottam éppen ezt a regényt, mert ahogy említettem ez az 50. olvasmányom az idei évben, másfelől pedig úgy vélem, ez egy olyan történet, amit mindenki izgatottan és örömmel várt és bárkinek meleg szívvel ajánlanám, mert én magam is új kedvencet avattam Az árulás csókjával.

A játék feladata igazán egyszerű, és célja még mindig leginkább a csapatépítés, mert szeretném, ha a blogon és a Facebook oldalon is egyaránt egy nagyon jó csapat jönne össze, egy jó közösség. :)
Természetesen egyik feladat teljesítése sem kötelező, mindenki csak annyit töltsön ki, amennyi neki tetszik, és mennyi esélyt szeretne a könyvpéldány megnyerésére.

Feladatok:

1.  Kedveld a blog Facebook oldaldalát.
2.  Kedveld a nyereményjátékról szóló bejegyzést az oldalon.
3. Oszd meg az idővonaladon a nyereményjáték hírét.
4. Iratkozz fel a blog oldalára.
5. Ha tagja vagy a moly.hu- közösségi oldalnak, kövess az oldalon.
6. Válaszolj az értékelés alapján egy egyszerű kérdésre

Mindenkinek nagyon jó játékot kívánok! 

a Rafflecopter giveaway

7 megjegyzés:

 1. Szuper nyereményjáték! Köszönöm a lehetőséget :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, ha tetszik. És sok-sok sikert kívánok a játékhoz :))

   Törlés
 2. Imádnám a Nyereményt! Köszönjük a lehetőséget! ;) <3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, aranyos vagy :) Reméltem, hogy ez a nyeremény sokaknak tetszi fog, és mások is úgy várják, ahogy én vártam :) Nagyon sok sikert neked <3 :)

   Törlés
 3. Szia! Én is nagyon szerettem a történetet, ijesztően hasonló véleményen vagyunk! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szija. Ezt örömmel hallom :) Hát nem is értem, valakinek hogy nem tetszik ez a könyv, amikor olyan kis hangulatos. Ne akkor ezek után kíváncsian várom a te véleményedet is róla :)

   Törlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés