2015. október 18., vasárnap

Hercsel Adél - Magyar szeretők


Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 248 oldal
Téma: párkapcsolat

Már itt megrendelhető!A fülszöveg:

Elhidegülés – megcsalás: ez a félrelépés általános képlete. Az elhidegülés szinte kivétel nélkül szexuális természetű, de mit kezdjen magával és a vágyaival az, akit évek óta nem kíván a párja, miközben a kapcsolata alapvetően jól működik, a közös gyerekekről és a közös egzisztenciáról nem is beszélve?! Ugye, nem is olyan egyszerű? És mi a helyzet a történet lelki oldalával? – A Magyar szeretők című riportkönyv tíz férfi és tíz nő őszinte, hol megható, hol fájdalmas, néhol humorral átitatott, de leginkább tanulságos vallomásán keresztül járja körül első sorban azt, hogy kit mi sodor bele egy viszonyba.

Az egyik legfelkapottabb belvárosi kávézó teraszán ültünk egy kellemes tavaszi délutánon, és az egyik riportalanyom épp arról mesélt, hogy a férje egy 20 éves lánnyal csalja. Aztán elhallgattunk, mert észrevettük: a teraszon mindenki a megcsalásról és a viszonyokról beszél.


Kedvenc idézetem:

"… a Menny és a Pokol egyszerre: a szenvedély extázisa keveredik a bűntudat és a félelem nyomorúságával, a beteljesülés a beteljesületlennel való szembesüléssel. Kevés a nyugvópont."

"Ez nagy szakítópróbája a kapcsolatoknak. Sokan kudarcként fogják fel, ha megkívánnak másokat, pedig ez egy természetes folyamat. Úgy látom, a kudarc sokkal inkább az, ha a partnerek nem tudnak beszélni vágyaikról, az érzéseikről és kételyeikről. Ha ez nem megy, abba általában belebukik egy kapcsolat."

"Onnantól, hogy beállt a teljes elhidegülés, teljesen mindegy mit csinálsz, már semmi sem menti meg a házasságodat."

"Az a baj, hogy a vágy általában erősebb, mint a túlélési ösztön."

A véleményem:

A hetekben végre megérkezett a könyv, amit már annyian vártunk és aminek a híréről mindnyájan
halhattunk, a Magyar Szeretők. Nagyon kíváncsi voltam rá, mit fog hozni ez a könyv, mit tud újat mondani a témáról és, hogy milyen hatása lesz az olvasóira. Úgy érzem egy keveset tárgyalt témáról van szó, annak ellenére, hogy beszélünk róla, hiszen már a csapból is az folyik, hogy minden harmadik házasságnak válás a vége stb.  Érdemes volt már tehát valakinek a tárgyat megközelíteni nem csupán a számok felől, hanem valamilyen kvalitatív módszerrel mélyre ásni, az okokat és a körülményeket keresni.

A Magyar szeretők ötlete igazán eredeti volt, bárki számára figyelemfelkeltő és mindenkit foglalkoztató téma: botrányos és keveset tárgyalt. Legyen szó férfiakról vagy nőkről, mindenkit azonos mértékben érint, házasokat, vagy párkapcsolatban élőket, egyedül állókat, akik mégis mások kapcsolatába keverednek. Ennek a jelenségnek a feltárására interjúkat hozni okos döntés volt, izgatottan vártuk mit fognak hozni számunkra ezek a történetek, és hát mi emberek, imádunk mások magánéletében vájkálni. Jó érzés volt, hogy betekinthettünk a függöny mögé, párok legféltettebb titkait ismerhettük meg.

Ahogy a könyv borítóján is írja a szerző, húsz őszinte vallomást olvashatunk a megcsalásról, történetenként körülbelül 10-20 oldalon keresztül. Felépítésük többnyire abból állt, hogy összefoglalta az alany eddigi szerelmi életét, ha releváns volt esetleg elmesélte annak kialakulását, majd elmondta, mi vezetett a megcsaláshoz, milyen volt, hogy történt. Volt, aki teljes részletességgel belemászott még legapróbb szexuális élményeibe is, más inkább csak élete mérföldköveit ismertette velünk.

Maga az írónő nem szólal meg a könyvben, csupán két oldalig, azt is csak az elején, mintegy bevezetésként. Azt kell mondjam sajnos, ez volt számomra benne a legnagyobb csalódás. Én vártam, hogy most valami igazán mélyre ássunk, hogy kommentáljuk, és kibeszéljük mások életét, hogy megvitassuk, mit tettek jól a párok, mit kellett volna másképp. Azt éreztem, hogy a könyv nem foglalt állást amellett, hogy a megcsalás egy természetes, elkerülhetetlen dolog, amire szükségünk is van a boldogságunkhoz, vagy elítélendő és a kapcsolatainkat kellene helyrehozni. Pedig véleményem szerint tömegeket foglalkoztat ez a kérdés, és sokak vannak döntésképtelen szituációban. Kapcsolatban élők ezrei állhatnak éppen egy nehéz választás előtt, tanácstalanul, és nekik nem biztos, hogy elegendő választ adott ez a húsz történt. Való igaz, hogy sokaknál beválik a módszer, hogy átadjuk a döntést az ő kezükbe, hogyan értelmezik a történeteket, de ugyanakkor sokan mások nem tudnak ennyi alapján dűlőre jutni.

Az interjúalanyokat tekintve volt, ami tetszett a kiválasztásukban és olyan is, ami nem. Kifejezetten jó volt, hogy halhattunk fiúkat és lányokat is, időseket és fiatalokat, megcsalókat és megcsaltakat. Ezen felül még hetero és homoszexuálisakat is. A paletta nagyon széles volt, ezért is ajánlható sokaknak ez az írás. Ami kevésbé tetszett, hogy egyrészt szinte minden történetnél házaspárról volt szó. Ez a téma legalább ugyanakkora esetben érintené az egyéb a párkapcsolatban élőket is, mint a házasokat. Legyen együtt egy pár csak néhány hete, vagy éve, mindenkivel megeshetnek hasonlók. Attól, hogy nem az élettársunkat tesszük tönkre tetteinkkel, hanem csak a barátunkat, vagy barátnőnket, az éppen ugyan annyira megcsalás. Én nagyon boldogan olvastam volna ilyen történetekről is. Még egy szempontból nem voltak változatosak ezek az interjúk. Szinte mindegyik esetén megromlott kapcsolatról beszélhettünk, pedig talán éppen annyira gyakori a szituációkból és a hirtelen vágyakból adódó megcsalás, mint a már hónapok óta bennünk érő, felgyülemlett feszültségekből való.

Talán az, hogy egy boldogtalan házasság esetén az egyik fél megcsalja a másikat természetes dolog, mindenki a boldogságra vágyik, senki sem tud évekig élni nélküle. Sokkal inkább mozgatja a fantáziámat, hogy mit érez az, aki boldog, akinek szuper párkapcsolata van, ezt mégis kockára teszi, és megbántja a másikat. Ez utóbbi szempontok miatt nekem tehát egy kicsit minden történet egy kaptafára épült, mikor valamiért egyik történet közepén kellett az olvasást félbehagynom és újra folytattam, sokszor arra sem elékeztem most kinél járunk. 

Bár sok negatívumot felsoroltam a könyvről, de azoknak akik házasok, és valóban egy megromlott kapcsolatban élnek, azok számára sokat adhat a mű, hisz erről szól az egész, így nem mindenki számára negatívak azok a tulajdonságok, amik számomra igen.

Erős hatása van a regénynek, ugyanis már az első este, mikor elkezdtem olvasni, azt álmodtam, hogy megcsal a párom. Borzalmas volt. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire megragadtak a fejemben ezek a gondolatok. Mikor a barátomnak mutattam meg a könyvet és meséltem róla, ő megborzongott. Gyűlöli már magát a szót is, ami a címben szerepel így hallani sem akart róla. A kollégáim a borítót látva valamilyen egészen perverz, csíntalan dolgokra asszociáltak és nagyokat néztek rám, hogy miket olvasok. Ahogy látszik tehát ez a téma mindenkiben megmozgat, elindít valamit, és titkon szerintem mindenki kíváncsi is rá.

A könyv pár oldalas zárógondolataiban egy szakpszichológus hölgy véleményét olvashatjuk a témáról, aki rengeteg hasznos gondolattal látja el az olvasókat útmutatásként. Én a történetek végén is ilyesmiknek örültem volna, mert maguk a sztorik nem álltak közel az általam élt valósághoz, így nálam nem indult el valamilyen folyamat, ami formálta bármilyen véleményt. Úgy éreztem az üzenet, amit a szerző közvetíteni kíván, talán az lehetett, hogy a kapcsolatokban igazán erősen meg kell dolgoznunk, hogy működjön, és nem szabad hagynunk, hogy a kommunikáció hiányán csússzon el a dolog. Mikor viszont már menthetetlen egy párkapcsolat ki kell szállni abból. A mások utáni vágyódás természetes, ugyanakkor mindenkinek számot kell vetnie, mit hagy maga után, megéri-e az örömök kedvéért tönkretennünk házasságunkat.

Nagyon sokat volt szó a könyvben a netes társkereső oldalakról és arról is, ezek által mennyire kiszélesedett a világ a szeretőkre vágyók számára is. Külön weboldalak vannak létesítve, csak a kalandokra vágyóknak. Ezen nagyon meglepődtem. Számos előnye is ki lett emelve ennek a megoldásnak, én azonban nagyon megvetem ezt. Könnyű egy nagy párkapcsolati vita után az internetre menekülni, és hirtelen felindultságból lebeszélni egy randit egy másik férfival. Mennyivel jobb lehetett régen az élet, mikor a párok nem tudtak akár már 1 óra alatt mással megismerkedni, és megcsalni párjukat, hanem volt idejük átgondolni a történeteket és lenyugodni. Számos vita forrása a mai világban a telefonokból és az internetből adódik, ugyanis amint megjelenik bennünk egy erős érzelem, akkor már valakit felhívunk, valakinek megírjuk, majd sokszor azonnal meg is bánjuk, és azt kívánjuk bár gondolkoztunk volna. Tényleg olyan jó dolog lenne az internetes társkeresés? Több száz üzenetből egyet éreznek az ide felregisztráltak korrektnek és figyelemfelkeltőnek. De hogyan képesek kiheverni a többit? Hogy nem ábrándulnak ki a világból egy életre, mikor azt látják, hogy mindenki csak egy könnyű vérű nőre vár? Ahogy látható tehát az én idegeimet is felborzolta a téma, pedig közvetlenül nem is érint, talán csak annyira, mint bárki mást, aki boldog kapcsolatban él.

A legtöbbet tehát a házas vagy élettársi viszonyban élők körében fog nyújtani ez a könyv, függetlenül attól, hogy férfi vagy nő, megcsalja-e párját vagy ő az áldozat. Ők valóban húsz őszinte, sokszor részletes, szexuális fűtöttséggel is tűzdelt írásokat fognak kapni, ami igenis hat az emberekre. Talán segítik is őket abban, hogy a már régóta bennünk élő döntésképtelen helyzetet megoldják és megerősítsék azt az álláspontot, ami felé eddig is hajlottak. Egy igazán jó témába ásta bele magát a szerző, ezért tehát hatalmas elismerés jár neki. Sikerült ezrek érdeklődését felkeltenie már csupán címmel. Magát a szerzőt vagy az írását sajnos ennek a könyvnek az esetén nem lehetne értékelni, csak az ötletet, hiszen az ő szavai nem szerepeltek benne.

Kedvenc pillanatok:

Talán ez esetben a legizgalmasabb történet a kérdés. Számomra az volt ilyen, ami kicsit más volt a többitől, extrémebb és nyitottabb. A fiúké sikerült talán ilyen szempontból a legjobban, és közülük is azoké, akik igazán tiszta szívvel és részletességgel meséltek.

A borító:

Egyszerű, letisztult és figyelemfelkeltő. Amilyennek lennie kell. Kemény borításos, így időtálló, ráadásul a fedőlapok hátulja is olyan színű, mint az a cetli, amin a cím is megjelent. Így az egész harmonizál egymással, gyönyörű lett. Ez a női arc a nagyra nyitott szemekkel a nyíltságot és az őszinteséget idézik bennem, így határozottan ide illő. Nagyon jól mutat a polcon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése