2015. október 27., kedd

Jane Austen – Seth Grahame-Smith: Büszkeség és balítélet meg a zombik

Halloweeni Blog Rémálom nyereményjáték

Feltankoltunk sok-sok csokival és cukorral, - amiken előtte persze minőségellenőrzést végeztünk (akár többször is) - kiraktunk az ablakba, néhány faragott tököt, egy csontvázat, és egy műanyag pókot, majd fejenként egy-egy nagy bögre tejszínhabos-fahéjas forró csoki mellett vártuk a látogatókat. És jöttek is, a szokásos szellem, - igen, egy fehér lepedő rajta két lyukkal - boszorkány, tündérkisasszony, Pókember mellett, hamarosan izgalmasabb figurákkal is jöttek: kedvenc történeteink karakterei! Bizony, ott volt Batman, aki GrumpyCatnek öltözött, Katniss egy sárga kanárinak, de a legzavarbaejtőbb mégis Hófehérke volt, aki egy piros alma jelmezben jelent meg az ajtónk előtt.
Mikor személyes kedvenceink kopogtattak be, nem tudtunk ellenállni annak, hogy extra mennyiségű édességet adjunk nekik. Gyorsabban fogyott az édességünk, mint, ahogy számítottunk rá, így az utolsó négy vendégünknek már semmi sem jutott. Amiatt a sajnálatos következmény miatt - a szégyen mellett - csínytevésekben lesz részünk.

Mind a négy édesség nélkül maradt karakter megfogadta, hogy a nektek készített Halloweeni Blog Rémálom hetünk bejegyzéseiben négy fajta emojikat, emotikonokat rejtenek el. Mivel nem tudjuk, hogy melyik bejegyzések esnek csíny áldozatává, kérlek, segítsetek nekünk meg találni, hogy az emojikból mennyit rejtettek el az utolsó négy vendégünk, és ha azt is kitaláljátok, hogy kik voltak, akkor kaptok édességet. Na jó, nem, mert az elfogyott, szóval mit szólnátok könyvhöz? Annak örülnétek? Mert van 12 db gazdátlan könyvünk.

Számoljátok össze a tök, zombi, szellem, denevér képecskéket (tehát nem a mai számukra, hanem az egész héten elrejtett összegre vagyunk kíváncsiak), írjátok be számukat a Rafflecopter dobozba, és találjátok ki az utolsó két napon, hogy kik voltak a csínytevők!


Kiadó: Athenaeum Kiadó
Eredeti cím: Pride and Prejudice and Zombies
Fordító: Berta Ádám
Megjelenés éve: 2009
Eredeti megjelenés: 2009
Oldalszám: 308 oldal
Téma: horror, paródia


Fülszöveg:

A klasszikus tizenkilencedik század eleji románc – most durván erőszakos zombidúlással

Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényének átdolgozása.

A Bennet-lányok igazi kardforgatók, és Mr. Darcy sem csak egy jó parti, hanem rengeteg élőhalott eltakarítása fűződik a nevéhez. Jól nevelt és kifogástalan modorú hamvas úrinők és fess úriemberek két bál és házassági ajánlat között gyilkolják a zombikat.
Hiszen köztudomású, hogy „a zombi, ha agyvelőre tett szert, okvetlenül még több agyvelőt szomjaz.”
Kedvenc idézetek:

"Meggondolatlanság semmibe venni mások érzéseit vagy akaraterő híján cselekedni: mindkettő komoly támadás a személy méltósága ellen!"

"Nem szabad elhamarkodottan azt képzelnünk, hogy a sértések mögött szándékosság van. Igen gyakran éppen saját hiúságunk csal meg bennünket."

"Minél jobban megismerem a világot, annál elégedetlenebb vagyok vele, s minden egyes zombi megerősít a hitemben, hogy Isten elhagyott bennünket, büntetésképp az olyanok gaztettei miatt, mint Miss Bingley."

A véleményem:

Halloween alkalmából egy olyan értékelést szerettem volna hozni, ami a témába illő, amit még nem olvastam, és ami sokak fantáziáját megmozgatja napjainkban. A Büszkeség és balítélet meg a zombik számomra most épp egy ilyen történet, hiszen a hetekben lepte el a 2016 februárjában megjelenő filmelőzetes a világhálót. Ha más nem is, a színészi gárda úgy vélem sokak számára szimpatikus és figyelemfelkeltő, hiszen olyan színészek köszönnek vissza, mint Douglas Booth, Lily James, vagy éppen Lena Headey.

A Büszkeség és balítélet Jane Austen tollából a kedvenc regényeim közé tartozik, életem során már háromszor elolvastam, mégsem tudtam megunni. Nem csupán az írónő stílusa fogott meg mindenkit az alkotásaiban, hanem maguk a témák, melyek ma már újra divatosak lettek pl.: az ellenszenvből és félreértésekből kialakuló szerelemé.

Ez a Seth Grahame- Smith féle változat sem tért el a történet alappilléreitől, minden maradt a régiben, csupán a hangsúlytalanabb részletek kaptak új értelmet. Egy olyan világot vázolt fel az író, ahol egy vírus elterjedése végett a halottak kimásztak a föld alól, és az emberek életére törtek. Harapásuk csak úgy, mint nagyjából minden más zombis történetben fertőző, tehát az esetet átváltozás követi. Amiben viszont mások a megszokottól, hogy ez az átváltozás lassú folyamat, és nem egyik pillanatról a másikra történik, hanem egy több hónapon át tartó visszafejlődési szakaszon megy át az áldozat. Elveszti beszédkészségét, külseje egyre meggyötörtebb lesz, és a zombikéhoz hasonló. Kezdeti stádiuma szinte észrevehetetlen. Mozgásuk a Walkind Dead zombijaihoz hasonló, ám primitívebbek abból a szempontból, hogy könnyen átverhetőek és sokszor még emberek közelségére sem támadnak. Talán ma már meg sem ütik az ingerküszöbünket a rengeteg zombis film és sorozat után.

Volt, amikor a fertőzött lények hada, mindössze egy bál eseményeit zavarta meg, vagy az utaozó szereplőkön ütöttek rajta, de egy két fontosabb momentumban is helyt kaptak, pl.: az egyik mellékszereplőnk is áldozatul fog esni egy ilyen támadásnak. Míg az eredeti történetben Mr. Darcy Jane Bennett vagyoni helyzete, kifogásolható családja, és barátja iránt való közömbösnek tartása miatt intette óva jó barátját, Mr. Bingleyt a házasságtól, addig ebben a történetben az ilyen események mozgatórugója is teljesen más lesz. Látható tehát, hogy fontos szerepe is volt az élőhalottaknak a regényben, de nem annyira, hogy az változtasson a cselekményszál kimenetelén.

Komoly kérdés a regény kapcsán, hogy milyen módon fér össze a horror a komédiával. Filmek esetében már számos ilyen történettel találkozhattunk, többek közt a Horrora akadva című filmsorozattal, a Zombieland-el, a Trancsírákkal... Ezeknél az adaptációknál egyértelmű volt a forgatókönyvíró szándéka: a humor, a megnevettetés. Itt viszont nem volt ilyen egyértelmű a helyzet. Sokszor vérben forgó jeleneteknek lehettünk szemtanúi, tömeggyilkosságoknak, mégsem érezzük át igazán a helyzet komolyságát, pedig lehetne. Ha a mai sorozatokhoz hasonló túlélési módot választott volna a mű sajátjának, szintén életszerűbb lett volna a mese, itt azonban a hölgyek és urak a keleti harcművészetek és a kardforgatás művészei voltak. A valamire való nők zongorázás és hímzés helyett az idejüket kiképzéssel töltötték. Az 1800-as években lehetetlennek hat, hogy egy kevésbé jómódú család Kínába küldje lányait kiképzésre, azonban itt ez is hétköznapinak számított, ahogy a ninják szolgálata is előkelő családoknál. Nem hatott volna ennyire komikusnak az egész, ha valami sokkal hétköznapibb, emberibb módot választott volna az író az élőhalottakkal szembeni harcra.

Hogy mennyire zavaró egy ilyen klasszikus, romantikus regény komikus átdolgozása? Volt, mikor nagyon és olyan is, mikor egyáltalán nem.  A hölgyekhez kapcsolható tárgyakat és cselekményeket, mind-mind valami harcokkal teli leírásra cserélte a szerző, ez untatott. Az azonban nem zavart, mikor Darcy és Elizabett került fizikai összetűzésbe, ez olyan életszerűbb volt. Úgy vélem a filmnél ezeket az apró unalmasabb részeket egyszerű lesz kiküszöbölni, a humor hatalmas hangsúlyt fog kapni, a könyvnek pedig nagyon nagy népszerűséget fog jelenteni a megjelenés.

Voltak az alapműből egy az egyben átvett részek, továbbá rövidítések is. Több helyen is meg kell csonkítani a történetet ahhoz, hogy átvehessék új jelenetek a helyét. Ebből kevés akadt. Gyakoribb volt egy rész átdolgozása, mint új beékelése. Ezek beszédmódja néhol egészen mai nyelvezetűre sikerült, sok esetben nem maradt az író korhű.

Amit adott nekem ez a könyv, egy újabb, élvezhető Jane Austen élményt, mert eredeti minőségéből nem veszített lényegeset a történet, gyakran visszatérő nevetéseket, pár "Na ne, ez hülyeség" élményt és egy nagy adag kíváncsiságot a film iránt. A mai zombi ingerküszöbünknek kicsit visszafogott lesz, viszont tudni kell, hogy ez nem egy megborzongató horror sztori, hanem egy klasszikus újraértelmezése szórakoztató formában.

Legyél te a nyertese a két Büszkeség és Balítélet meg a zombik nyereménypéldány egyikének!


Értékelés: 10/9


Kedvenc pillanatok:

Egy hatalmas Büszkeség és balítélet, ill. "I love Dary" rajongó számára, mi más lehetne ilyen, mint az a jelenet, ahol Darcy is jelen van. Számomra maradtak a klasszikus, bevált, romantikus jelenetek a kedvencek, főképp azok, ahol már Elizabeth is szerelmes volt a férfiba.


A borító:

Ijesztő és morbid lett magához a történethez képest. Ráadásul azt feltételezném, hogy a főszereplő, Elizabeth van a borítón, ő azonban természetesen nem élőhalottként szerepelt a regényben. Az összképpel megvagyok elégedve, viszont valami kis humort csempésztem még volna ide, hogy visszaadja a könyv tartalmát.  Több jelenet a regényen belül is illusztrálásra került rajzok által, ezek mind- mind zombikkal, vagy harcjelenetekkel kapcsolatosak voltak, sajátos stílussal rendelkeztek. Kicsit régies, kicsit a mai korosztály számára már szokatlan élőhalottakkal, viszont egészen bonyolult szép kivitelezéssel.


A közelgő filmről:

Az 1813-ban íródott könyvet, már számos rendező vitte fel a filmvászonra, azonban ehhez hasonló változatnak még nem lehettünk szemtanúi, mint a Burr Steers rendezésében készülőé, melynek megjelenése a jövő év februárjára tehető. A szereplőgárda tökéletes és figyelemfelkeltő, a trailer nagyszerű, nincs más hátra, minthogy izgalommal várjuk a premiert.

A könyv illusztrálásához már a filmről készült, az interneten fellelhető képeket használtam, így ha kíváncsiak vagytok ki játssza kedvenceiteket a bejegyzésen belül is láthatjátok ezt.
Nyereményjáték:

Reméljük, hogy sikerült felkeltenünk az érdeklődéseteket, és hozzánk hasonlóan ti is elolvassátok, megnézitek majd ezeket a fantasztikus könyveket, témához illő filmeket. Négy halloweeni csínytevőnknek köszönhetően a héten olvasható bejegyzéseket ellepték a különböző "rémisztő" emojik, emotikonok. A ti dolgotok összeszámolni, hogy a különböző emotikonokból hány darab található összesen a blogbejegyzésekben. Ezen kívül, az utolsó két napon a négy csínytevő is elrejtőzik egy-egy blogbejegyzésben, ahol elárulják nektek, hogy milyen jeleket szórtak szét a blogokon. Nektek pedig ki kell találnotok, hogy melyik emojihoz, melyik csínytevő tartozik. Ahhoz, hogy esélyetek legyen megnyerni a 12 db felajánlott könyv egyikét, a fent említett feladatokon kívül, mint egy megköszönésképpen a kiadók felé, like-olnotok kell facebook oldalukat, továbbá a Prológus csapatának oldalát is. Sok sikert!


a Rafflecopter giveaway

5 megjegyzés:

 1. Ennek a könyvnek a híre sokkolt! Eredetibb történetet nem tudnak kitalálni már az írók?
  Komolyan egy ilyen könyvnek a nyomtatására költenek el pénzt, ilyenekért pusztítják el a fákat?
  Még csak humorosnak sem találom..akkor sem, ha paródiának szánták..
  Miért kell minden szépet megcsúfolni? Az sem érdekel, ha igényesen megírt, olvasmányos regény, groteszk, erőltetett, hatásvadász az egész..Egy újabb amerikai hulladék..
  Pedig még csak nem is Jane Austen a kedvenc íróm, hogy őt védjem (szeretem amúgy..).
  Kiábrándító..

  Elismerésem, hogy eltudtad olvasni! :)
  Szeretem a blogodat amúgy, nagyon jó*szép!! Felszoktak tölteni az írásaid. :)
  De ez a könyv kiakasztott, ne haragudj..(most hallottam róla először..)

  Minden jót! :))
  Erika

  VálaszTörlés
 2. Szia Erika :) Hát ezzel én sem tudok vitatkozni. Maga az alap ötlet engem sem igazán győzött meg, de magába a kivitelezésbe csak azon az egy két helyen tudtam belekötni, ahol kötöttem.
  Nekem nagy kedvencem Austen, ezért még így is élveztem, de ez már valóban egy kicsit erőltetettnek tűnik, hogy valaki leült és megnézte, hogy tud még több pénzt kihúzni egy sikeres történetből.

  Nagy örömmel hallom, hogy tetszenek az írásaim :) Akkor ez a bejegyzés annyira pont nem, de legalább újdonságtartalma volt, ha nem mindenki hallott még róla :)

  VálaszTörlés
 3. Tetszett ez a bejegyzésed is ettől függetlenül és legalább hallottam róla igen..:))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt örömmel hallom :) A Vakáció Mr. Darcyval című filmet viszont cska ajánlani tudom, nekem nagyon tetszett :) A könyvet sajnos még nem olvastam, pedig akkor biztos az is érdekes. Ez is a Büszkeség és balítélet egy feldolgozása, de olyan kreatív, élvezhető :)

   Törlés
  2. Jó erről is hallani, köszönöm!! :)

   Törlés