2015. október 29., csütörtök

Katie Alender: Bad Girls Don't Die – A rossz lányok nem halnak meg


Halloweeni Blog Rémálom nyereményjáték

Feltankoltunk sok-sok csokival és cukorral, - amiken előtte persze minőségellenőrzést végeztünk (akár többször is) - kiraktunk az ablakba, néhány faragott tököt, egy csontvázat, és egy műanyag pókot, majd fejenként egy-egy nagy bögre tejszínhabos-fahéjas forró csoki mellett vártuk a látogatókat. És jöttek is, a szokásos szellem, - igen, egy fehér lepedő rajta két lyukkal - boszorkány, tündérkisasszony, Pókember mellett, hamarosan izgalmasabb figurákkal is jöttek: kedvenc történeteink karakterei! Bizony, ott volt Batman, aki GrumpyCatnek öltözött, Katniss egy sárga kanárinak, de a legzavarbaejtőbb mégis Hófehérke volt, aki egy piros alma jelmezben jelent meg az ajtónk előtt.

Mikor személyes kedvenceink kopogtattak be, nem tudtunk ellenállni annak, hogy extra mennyiségű édességet adjunk nekik. Gyorsabban fogyott az édességünk, mint, ahogy számítottunk rá, így az utolsó négy vendégünknek már semmi sem jutott. Amiatt a sajnálatos következmény miatt - a szégyen mellett - csínytevésekben lesz részünk.

Mind a négy édesség nélkül maradt karakter megfogadta, hogy a nektek készített Halloweeni Blog Rémálom hetünk bejegyzéseiben négy fajta emojikat, emotikonokat rejtenek el. Mivel nem tudjuk, hogy melyik bejegyzések esnek csíny áldozatává, kérlek, segítsetek nekünk meg találni, hogy az emojikból mennyit rejtettek el az utolsó négy vendégünk, és ha azt is kitaláljátok, hogy kik voltak, akkor kaptok édességet. Na jó, nem, mert az elfogyott, szóval mit szólnátok könyvhöz? Annak örülnétek? Mert van 12 db gazdátlan könyvünk.

Számoljátok össze a tök, zombi, szellem, denevér képecskéket (tehát nem a mai számukra, hanem az egész héten elrejtett összegre vagyunk kíváncsiak), írjátok be számukat a Rafflecopter dobozba, és találjátok ki az utolsó két napon, hogy kik voltak a csínytevők!Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Eredeti cím: Bad Girls Don't Die
Fordító: Szabó Krisztina
Megjelenés éve: 2013
Eredeti megjelenés: 2010
Oldalszám: 310 oldal
Téma: ifjúsági, horror, kísértettörténet, paranormális, romantikusFülszöveg:

A szenvedélyt csupán egy hajszál választja el a megszállottságtól…

Alexis kishúga, Kasey megszállottjává válik egy antik babának, de Alexis nem igazán foglalkozik a dologgal, mert Kasey egyébként is elég fura. Ami azt illeti, Alexist is furának tartják az iskolatársai és a szülei, sőt, még a saját goth haverjai is. A dolgok egyre különösebbek lesznek, amikor a régi házban, ahol a lányok laknak, különös dolgok történnek: ajtók nyílnak ki és csukódnak be maguktól, a víz felforr a meggyújtatlan gázon, és a kikapcsolt légkondicionáló úgy lehűti a levegőt, hogy látszik az ember lehelete is.

És Kasey is megváltozik. Kék szemei zölddé válnak, elkezd régiesen beszélni és több óra is kiesik az emlékezetéből. A legnyugtalanítóbb azonban Kasey ellenséges viselkedése: az addig kedves, babaszerető kislány eltűnik, az új Kasey pedig dühös. Alexis az egyetlen, aki megállíthatja a húgát – de mi van, ha a zöldszemű lány már nem is Kasey?

Kedvenc idézetem:


–" Hazavihetlek? – kérdezte… 
Hát, jól van. Legyen! 
Felsóhajtottam, majd kinyitottam az ajtót… 
– … Szóval merre laksz? – kérdezte, és sebességbe tette az autót. 
– Három házzal odébb – mutattam előre. – Abban, amelyiknek sárga spalettái vannak. 
– Nem valami jól időzítettem – nevetett fel. 
– Hát igen… – mondtam. – De olyan eltökéltnek tűntél. Nem volt szívem letörni a lelkesedésedet."


"Végül is, a szellemek mindenhol ott vannak, nem lehet elmenekülni előlük. Csak arra kell odafigyelni, hogy az ember elkerülje azokat, amelyek az életére törnek."

"Hogyan is szól a mondás? A problémáidban egy közös dolog van: te."


A véleményem:

Halloween alkalmából most olvasom el másodjára ezt a kísértethistóriát. Már akkor megrendeltem magamnak a kiadótól, mikor megjelent, ugyanis a borítójában valami hihetetlenül megfogott. Előtte még egy Vörös pöttyös könyvet sem olvastam, ami rémisztő, és egy picit horrorisztikus, épp ideje volt valami újdonságnak. Emlékszem, karácsony előtt jártunk, tehát tökéletes volt az időzítés a saját megajándékozásomra. Viszont kísértethistóriák olvasására annyira nem egészen. Mindenesetre jó élményekkel tettem vissza a polcra a könyvet, így ugyan ilyen jóval szedtem is le újra a Prológus nyereményjátékára.

A rossz lányok nem halnak meg egy igazi tinédzsereknek szánt megborzongató történet, amitől nem kell félteni a fiatalságot, ugyanis bármennyire is ijesztő, semmi olyan nincs benne, amit nem láthatna egy tini, vagy amitől ne látott volna már ezerszer is rosszabbat. A legtöbb szellemekről szóló horrorfilmtől azért visszafogottabb, ízlésesebb, életszerűbb. 14 év az ajánlott korhatár.

Szeretném itt megosztani veletek, az ezzel a könyvvel kapcsolatos hét eleji élményemet. Akkor történt, mikor második napja olvastam a művet. A cselekmények épp kezdtek beindulni, a főszeplő húga egyre inkább megszállottan kezdett viselkedni, tehát nyilvánvalóvá vált, hogy szellem lehet a dolgok háttere mögött. Mikor ilyen kis apró, ijesztő jelenetekről olvasok, paranormális lényekről, akarva- akaratlanul is máshogy kezdek viselkedni a sötétben. Körbenézek, miután este leoltottam a villanyt, reggel mikor felkelek a napfelkelte előtt figyelem az árnyékokat, mindent ellenőrzök, hogy rendben van-e. Tehát egy kicsit megszállottabb leszek a megszokottól.  A keddi napon sem történt ez másképp, mikor késő este ágyba bújtam. Nehezen tudtam elaludni, ráadásul telihold volt, ilyenkor gyakran forgolódom. Egyszer csak a kiskutyám felugrott mellőlem, az ágy széléhez futott, és elkezdte tulajdonképpen a semmit dühből ugatni. Szörnyen megijedtem. Sokan úgy tartják, hogy az állatok látják a szellemeket, és rengeteg bejegyzéssel futottam már össze, ahol valaki arról mesélt, hogy az ő kutyája folyamatosan a semmibe ugat, és lát valamit. Na mikor ezt az én kutyám csinálja, éjszaka 2 órakor, mikor a gondolataimat a szellemek töltik ki, az aztán hátborzongató. Nesze nekem halloweeni élmény :)


Maga a regény egy 15 éves gimnazista lányról szól, aki nem örvend nagy népszerűségnek az iskolában. Számkivetettként tengeti napjait, barátok nélkül, a haja pink színű, a szülei nincsenek jó viszonyban. Hétköznapjait egyedül a fotózás öröme teszi szebbé, ugyanis Alexis imád fekete-fehér képeket készíteni, majd saját kezűleg előhívni azokat. Van továbbá egy 13 éves húga a lánynak, Kasey, aki szintén nem igazán tud beilleszkedni kortársai közé. Különös viselkedése abban rejlik, hogy megszállottan gyűjti a játék babákat, majd féltő gondossággal bán velük, senki más nem érinthető őket, nem mehet a közelükbe.


"Olyan ez, mint mikor a vadász meglát egy egzotikus állatot, és rögtön azt akarja, hogy a feje a falat díszítse, csak persze kevésbé undorító: amikor valami vizuálisan érdekeset látok, szinte leküzdhetetlen a vágy, hogy képet készítsek róla."

A misztikus történések sorozata már az első pár oldalon kezdetét veszi, mikor éjszaka Alexis és húga, fényképezés közben különös fényekre lesznek figyelmesek, mely követi őket. Ez a hátborzongató este mindent megváltoztat, ugyanis napról napra egyre különösebb viselkedést kezd el tanúsítani Kalsey, a már amúgy is különös kislány. Hazudik arról, hol járt, mit csinált, a szeme színe olykor zöldre vált és még sorolhatnám, viszont nem akarok minden borzongást előre elrontani. A paranormális események száma és durvasága is egyre csak fokozódik, így hát Alexis kezdi épp elméjét megkérdőjelezni. Fél attól, hogy vele lehetnek mentális problémák, ugyanis a másik lehetséges megoldás még elképzelhetetlenebb lenne.

A legtöbb félelmet, azok a jelenetek fogják nekünk okozni, mikor Alexis a húga különös viselkedései után nyomoz. Sosem tudni ugyanis, hol bukkan fel a kislány, hogy fog reagálni, önmaga lesz-e vagy olyan, mint, akit megszálltak. A főszereplőnk olyan embertől fog segítséget kapni a helyzet megoldásában, akitől nem is számítanánk arra.

Fut azonban a horrorisztikus szálon kívül egy másikon is a regényben, Alexis iskolában töltött idejéről. Kapunk egy romantikus sztorit, egy letűnt barátság történetét, egy képet arról, miért nincsenek Alexisnek barátai... Ezek sem lesznek tehát kevésbé szórakoztatóak, vagy kevésbé érdekes részek, csupán máshogy hatnak az emberre. Én hasonló módon élveztem ezeket is.


"– Hát, talán a világ még nem készült fel a barátságunkra. 
Észrevette, hogy gúmyolódom, és fejét ingatva hátradőlt. Aztán hirtelen felderült, és előrehajolt. 
– Akkor mutassuk meg a világnak – mondta. 
Olyan volt, mint valami kihívás. 
– Nem értem – feleltem. 
– Gyere el velem a bálba pénteken – villant a tekintete."

A regény legnagyobb erőssége az volt, hogy valóban képes volt ránk hatással lenni, megremegtetni, félelmet kelteni bennünk és láttatni a történteket. Volt az egésznek egy hangulata, melyet a régies ház, a fekete-fehér fotók, a babák és a kísérteties húg adta, de még Alexis rózsaszín haja is. Voltak benne fordulatok, rejtélyek, amitől összetettebb lett és izgalmasabb.

Gyenge pontnak én csupán egy dolgot éreztem benne. Engem dühít az, ha egy főszereplő nem látja a nyilvánvalót, és azt próbálják velünk elhitetni, hogy egy kísérteties húg esetén nem kísértetekre gyanakodnánk először. Sokszor ezek a horrorfilmek és sztorik olyanok, mintha egy külvilágtól elzárt helyen játszódnának, ahol nincsenek médiumok, nem néznek az emberek semmit, nem olvasnak, nem interneteznek. Az, aki az elektronikus világtól nem él elzárva, hallott már szellemekről, tud róluk egy s mást, és eszébe jut annak eshetősége, hogy egy szellemmel áll szemben. Minden más tekintetben viszont szimpatikus volt a főszereplő.

A karaktereket erősnek éreztem, mert mindenki más és más volt, és nem hétköznapi. Volt történetük, melyek alakították a személyiségüket... Többféle embertípussal is megismerkedhetünk, akik nem unalmasak és nem túl átlagosak.

Szerintem A rossz lányok nem halnak meg célcsoportját egészen a 14 évesektől a fiatal felnőtteket bezáró korosztályig látom. Hogy kiben mekkora félelmet és borzongást tud kelteni ez a paranormális szellemregény, azt nem tartom életkorhoz köthetőnek. Mindenkinek máshol helyezkedik el az ingerküszöbe. Számomra még kellemesen borzongató volt, a horrorfilmektől még messze járt. Ha egy olyan regényt szeretnénk olvasni a témában, ami hangulatfestő, ami képes láttatni, amiben nincsenek unalmas részek, akkor meleg szívvel ajánlom a regényt, most Halloweenkor pedig még kellemesebb időtöltést fog jelenti, ha a kezünkbe vesszük.


Értékelés: 10/10

Kedvenc pillanatok:

Egy akkora Supernatural sorozatrajongónak, mint én, tetszenek az olyan jelenetek, melyek rejtélyesek, mikor még nem tudjuk mire számíthatunk, így nekem ezek voltak a kedvencek. Miután kiderült mi áll a dolog hátterében, akkor sem vált unalmasabbá a történet, hisz ezer egy kérdést vetett fel a ház korábbi lakóinak története is, melyekre Alexisnek sürgősen választ kellett kapnia. Élveztem ezt a hajszát is.

A borító:

Első sorban a külsejébe szerettem bele a regénynek. Már ránézésre érezhető, hogy a maga sorozatában egy különlegesség. A keret, amibe a lányt belefoglalták dombornyomott, amivel még szintén, alig találkoztam más borítókon. A rózsaszín- fehér a kedvenc színkombinációm, így ha maga a történet nem lett volna erős, akkor is ezer örömmel várta volna a polcom. Maga az egész olyan, mint a könyv: összeillenek, kiegészítik és erősítik egymást, így tökéletes.


Nyereményjáték:

Reméljük, hogy sikerült felkeltenünk az érdeklődéseteket, és hozzánk hasonlóan ti is elolvassátok, megnézitek majd ezeket a fantasztikus könyveket, témához illő filmeket. Négy halloweeni csínytevőnknek köszönhetően a héten olvasható bejegyzéseket ellepték a különböző "rémisztő" emojik, emotikonok. A ti dolgotok összeszámolni, hogy a különböző emotikonokból hány darab található összesen a blogbejegyzésekben. Ezen kívül, az utolsó két napon a négy csínytevő is elrejtőzik egy-egy blogbejegyzésben, ahol elárulják nektek, hogy milyen jeleket szórtak szét a blogokon. Nektek pedig ki kell találnotok, hogy melyik emojihoz, melyik csínytevő tartozik. Ahhoz, hogy esélyetek legyen megnyerni a 12 db felajánlott könyv egyikét, a fent említett feladatokon kívül, mint egy megköszönésképpen a kiadók felé, like-olnotok kell facebook oldalukat, továbbá a Prológus csapatának oldalát is. Sok sikert kívánunk! :)

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése