2015. november 12., csütörtök

Lana Millan: Átkozott Hannah BrownKiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 322 oldal
Téma: humoros, romantikusFülszöveg:

Hannah Brown televíziós szerkesztő, aki – ha nagyon muszáj – műsorvezetőként is megállja a helyét. Makacs, akaratos, többnyire magával is elégedetlen, esendő nő. Időnként fenemód kritikus, a barátaival is kíméletlen, mégis jószívű, és gondoskodik azokról akiket szeret. A boldogság keresése nehéz feladat, főleg ha az ember a saját vágyaival sincs teljesen tisztában. Hannah botladozó, gyakran elbizonytalanodó, ám a céljait és a szerelmet kitartóan kereső, szerethető figura, aki gyakran bajba kerül, de kimászik belőle, hogy a gyökerei kutatásának kellős közepén egyszer csak magát és a társát is megtalálja.

Ismerős a helyzet? Lányok, vigyázzatok! 

Ez a hol fanyar-humoros, hol keserű, hol édes, de mindenképpen izgalmas lányregény veletek is megtörténhet! Nem biztos, hogy egy szép napon a kezében karácsonyfatalpat szorongató, félmeztelen szexistent találtok az erkélyeteken, de jobb, ha nyitva tartjátok a szemeteket, mert bármelyik kanyarban rátok kacsinthat az élet egyik pajzán kihívása vagy öröme.

Kinek-kinek a magáé.
Kedvenc idézetek:

"Végzet ellen nincs orvosság."

"Még hogy én kizárom a szerelmet az életemből. Baromság! Kizárja az magát, nem kellek én ehhez."

"Női táskák, átok van mindegyiken. Ha valamit keresek, tuti, hogy nem találom meg. A tárgyak egy láthatatlan féreglyukon keresztül a párhuzamos dimenzióba siklanak, és csak akkor kerülnek elő, ha már nincs rájuk szükségem."


A véleményem:


Már több aranyos, csajoknak szóló könyvet is olvastam az Athenaeum kiadótól, de ennyire még egy regényük sem tetszett, mint az Átkozott Hannah Brown. Úgy érzem megszületett Brigit Jones utódja. Már maga a borító is azt sugalta, hogy erre a regényre oda kell figyelni, de mikor a fülszöveget elolvastam, tudtam, hogy ez a regény számomra telitalálat lesz. Nem is tévedtem.

Ti kedveltétek a Brigit Jonesról szóló filmeket? Mert én imádtam őket, még ha nagyon rég is volt már ezek utolsó megtekintése. Akinek az a történet tetszett, ezért is odalesz, ugyanis a főszereplőnk személyisége és maga a történet is sokban emlékeztethet minket a filmre. Hannah Brown Brigithez hasonlóan szintén rövid, vállig érő, szőke hajú és hajlamos néha pár plusz kiló felszedésére. A médiában dolgozik, ahogy Hannah is, és balszerencsétlenségük szinte mindkettejüknek határtalan. A cselekmények ott mutattak igazi hasonlóságot, mikor Hannah megismerte Clivet. Az első randijuk előtt a lány bugyit vásárolt, míg a Brigit Jonesban szintén láthatunk ehhez hasonló jelentet, mikor a megfelelő fehérneműt keresi a lány a találkozójára. A nyilvánosság előtt való kínos helyzetek is szintén megfognak itt is jelenni, pl.: a túl rövid szoknya viselete, ami által a lánynak a fél feneke nyilvánosság elé kerül. Nem emlékszem már a film apró részleteire, mindenesetre engem nem zavart ez a hasonlóság.

A sztori egy 29 éves lányról, Hannahról szól, aki műsorszerkesztőként dolgozik egy televíziónál. Hannaht kellemetlen meglepetésként éri, mikor a stúdióba érve főnöke közli vele, hogy mától ő fogja vezetni a Jó reggelt Angliát. Ő ugyanis nem vágyott a rivaldafényre, határozottan a mostani állásához ragaszkodott, és nem is kívánt ettől mást csinálni. Csakhogy az élet nem mindig ad számunkra választási lehetőséget, kénytelen volt a lány beletörődni sorsába, és improvizált adást tartani betegszabadságon lévő kollégája helyett. Ahogy azt sejthettük, nem sikerült minden fényesen, szokatlan vendég látogatott el ugyanis Hannah műsorába. Egy jósnő. Nem az a gömbből jövendölő csaló fajta, aki pénzt szeretne kapni, hanem aki igazán látja a jövőt, aki tisztában van mások érzelmi állapotával, és nagy tudású az átkokat illetően. Így tudta meg Hannah is, hogy bizony rajta is átok ül, nem is kicsi, ugyanis sosem lehet boldog a szerelemben, amennyiben nem tesz a mágikus rontás ellen. A realista lány természetesen nem vette készpénznek az őrült nő szavait, ehelyett élte tovább életet a megszokott mederben.

"Én és egy jósnő egy asztalnál, pont olyan, mint egy ateista a templomban."

A bizarr események sorozata viszont itt nem ért véget a főszereplőnk hazatértével, ugyanis lakásában egy csaknem teljesen pucér, idegen, jóképű férfi fogadta. A terasz üvegajtaja betörve, a ház kihűlve. Vajon mi történhetett itt? Így ismerkedett meg tehát Hannah azzal a bizonyos igazival, akit neki szánt az ég. Clive rendes srácnak bizonyult, jóképű, jó humorú, figyelmes, gazdag, és nem mellesleg neves építész hírében áll. A lánynak esze ágában sem volt beleszeretni a férfiba, nem kell neki egy újabb csalódás, sem az, hogy kihasználják. Mi más is történhetne, mikor ennyire tökéletes a másik fél? A kezdeti barátságtalan viszonyból viszont, hamar kialakul a vonzalom, Hannát megolvasztja Clive kifogástalan modora, kedvessége és sármos külseje. Most először végre tökéletes lehetne minden Hannah életében, ha nem lenne a fején az a bizonyos átok, amivel nem volt hajlandó számolni a lány.

Ettől többet nem merek elárulni a történetből, viszont azért garanciát vállalok, hogy egy igazán szenvedélyes, hangulatos szerelmi szálat fogunk kapni, ami leköti a figyelmet, és amitől nem bírjuk majd abbahagyni a könyv olvasását mindazokon a jeleneteken, mikor együtt van a páros. Sokan szeretjük, mikor egy szerelem nehezen bontakozik ki, mikor egy ellenszenv mindennek a kiindulópontja, így ez itt sem lesz másképp. Egy két apróságban Clive Mr. Greyre is emlékeztetett A szürke ötven árnyalatából.

A regény tehát egy kicsi ebből is, egy kicsi abból, én ezt viszont nem bánom, mert valóban a jó alkotás attól jó számomra, ha csupa olyan elemet gyűjt össze az alkotó benne, amikre érdemes építeni és jók, és elhagyja azokat, amik rosszak.

Nálam azért volt ez a könyv tökéletes, mert a humora utánozhatatlan volt. Szinte minden oldalon visszatért valami, ami megmosolyogtatott. A legtöbb nevetést Hannah barátnői jelentették számomra. Ilyen erős karakterekkel már rég találkoztam, a regény meghatározó elemei voltak. Szerintem minden nő nevében mondhatom, hogy igen, ilyen barátnőkre van szükségünk. A szürke hétköznapokban szükségünk van erre a rengeteg jókedvre, amit nyújt a regény. Ezen kívül minden megvolt benne, ami kell a nőknek: realizmus, a hit, hogy akár velünk is történhettek volna az események, ezáltal az átélhetőség. Visszaköszönnek női problémák, dilemmák és döntésképtelen helyzetek. Érezzük, hogy a főszereplő is egy közülünk.

"– Tényleg átok ül rajtam. – Hangosan becsapom magam mögött az ajtót. Amy, aki mostanában eggyé vált a kanapéval, bambán pillant fel rám. – Rajtad is? – Úgy látom még nem heverte ki a tegnap estét. – Elfogyott a kedvenc sminklemosóm, és képzeld, kivonták a forgalomból.
– Hát ez tényleg borzasztó, de rajtam igazi átok ül."


Nehéz szívvel tettem le mindig a regényt egy- egy fejezet között, mert számomra minden rész élvezhető volt. Nem tudnék rá rosszat mondani, mert nem érdemelné meg. Talán az első pár tíz oldal indult csupán nehezebben, döcögősebben. Valóban nem hittem volna az első tíz oldal után, hogy beleszeretek, de most már ez örök szerelem.

Üzenem összefoglalásképp minden lánynak, hogy ezt a regényt ne hagyja ki, mert megszületett az idei év legjobb csajos regénye. Fiatal felnőttként imádtam hozzám hasonló korú nő élményeikről olvasni, viszont kortól függetlenül biztos vagyok benne, hogy minden lány imádni fogja. Garantált a rengeteg nevetés, és az is, hogy mindannyian vágyni fogunk egy saját Clivere. Ezt az olvasásélményt nem felejtjük majd el egykönnyen.

Értékelés: 10/10
Kedvenc pillanatok:

Hannah és Clive vidéki házban töltött hétvégéje volt számomra a regény fénypontja. Szenvedélyes volt, szörnyen romantikus, fájdalmas, hogy sokszor a valóság nem ilyen, és megunhatatlan. De Hannah és a két barátnője közt lezajló jelenetek is a regény fénypontjai voltak, tehát olyan pillanatokat nehezebb találni, amik nem tetszettek.


A borító:

Első látásra szerelem. Nem teljesen köthető hozzá a regény cselekményeihez, mégis olyan sokat sejtet. Valahogy képes visszaadni, milyen ez a könyv. Bohém, vidám, humoros, élettel teli, télen játszódik, és a lány olyannyira szerencsétlen, hogy képes lenne egy égősorba is bele gabalyodni. Minden ott van benne tehát, ami kell. Fehér, ami az én kedvencem, de egyben a téli hangulat közvetítője is jelen esetben.

2 megjegyzés: