2016. január 19., kedd

Demcsák Zsuzsa - Bali Sándor - Példa-képekKiadó:
 Athenaeum Kiadó
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 128 oldal
Téma: portré, interjú

A könyv megvásárolható ide kattintva!


Fülszöveg:

Példaképek. Követendő példák. Értékőrzők egy értékválsággal telített korban. A híres riporternő (Demcsák Zsuzsa) és a fotográfus (Bali Sándor) nem hamis messiások, hanem hiteles példaképek nyomába erednek. Kezük nyomán nem sztárpletyka-könyv születik, hanem egy minőségi válogatás: 30 híres magyar személyiség mesél élete küzdelmeiről és az útról, amely a „szegénylegénységből a királyságba”, az ismeretlenségből az ismertségbe vezette őket. A Példa-képek című kötet fotóalbum és vallomáskönyv egyben. Exkluzív ajándékkönyv, egyben útmutató a hiteles és sikeres élethez.

Kedvenc idézetek:

"Az írás segít elmélyülni, megélni, átélni, túljutni a rosszon."

"… nem egy kikövezett út, hanem komoly, koncentrált munka vezet a sikerhez."

"… ha egy gyerek érzi, hogy bíznak benne és teljes értékű emberként kezelik, az életre szóló magabiztosságot ad. A boldoguláshoz pedig a legfontosabb az önbizalom."

"… a konfliktusok, a problémák, a kritika is előre tudják vinni az életet."

"… a gazdagság az, ami benned van, és nem amid van, mert azt bármikor elvehetik."

"Magunkat tartjuk vissza, ha a magyarságunkat a múltba merengéshez kötjük, nem pedig arra fókuszálunk, hogy milyen értéket tudunk létrehozni a világnak."


A véleményem:

A Példa- képek, ahogy a fülszöveg is nagyon jól leírja, egy interjúkból összeállított, apró porté sorozat, ami 30 magyar híresség életét mutatja be. Minden személy esetén kapunk egy-egy csodálatos, kifogástalan minőségű fotót az interjúalanyról, melyek Bali Sándor munkái, és kapunk egy három oldalas összefoglalást a híresség életútjáról. A megkérdezettek mind-mind más életkorúak, más múlttal rendelkeznek, más a nemük, különböző területeken értek el sikereket, és teljesen más életutat jártak be, de egy dolog mindnyájukban azonos. Sikereket értek el sajátos életfilozófiájukkal.

Joggal kérdezhetjük mi olvasók, hogy mit fog nekünk nyújtani 27 ennyire rövidke történet, és hogyan lesznek képesek hatni ránk, így hát...

Összegyűjtöttem azokat a momentumokat, amiért én megszerettem ezt a könyvet, és jó ötletnek tartom a koncepcióját:

1. Minden életút során meg lett fogalmazva egy-egy követendő életfilozófia.

Aki, szeret idézeteket gyűjteni, annak egy aranybánya lesz ez a könyv, ugyanis, ahogy a kedvenc idézeteim között is látható, rengeteg nagyszerű életérzést, követendő magatartásformát és alapelveket fogalmaz meg a mű, melyek valóban sikerre vihetik életünket. Míg az egyik híresség mindennapjaiban a derű hozott boldogságot, addig másnál a kitartás, vagy a konfliktusok átélése, de ugyan így a belső értékeink mentén való haladás is hasonló sikerekhez vezethet. Filozofikus szépséggel megfogalmazott, általános, közérthető mottók, melyekből választhatunk, melyik lehetne a mi utunk, mi válhat be a mi életünk során.

2. Pénz? Szorgalom, és gyakorlás? Kapcsolatok? Tehetség? - Ki ne olvasna szívesen arról, hogy mely összetevő szükséges saját boldogulásához?

Úgy vélem mindenkit foglalkoztat, a téma, mi kell ahhoz, hogy sikereket érjen el saját kedvenc területén. Míg egyesek szerint, pénzt csak pénzből lehet csinálni, addig mások arra esküdnek, hogy egy jó munkához kapcsolati tőkére van szükség. A siker ezzel szemben mégiscsak akkor igazán szép, ha megdolgozunk érte. Mi tehát a megfelelő arány, ami esetünkben beválhat? A könyvben választ kapunk arra, egy-egy hírességnek mi volt a megfelelő recept, és ez által talán saját életünket illetően is okosabbak leszünk.

3. Sok-sok motiváció és önbizalom.

Két elengedhetetlen összetevő, amire minden embernek szüksége van, hisz nem egyszer elhagy bennünket a remény a kilátástalan helyzetekben. Egy egyszerű álláshoz felsőfokú végzettséget, két nyelven való folyékony beszédet és több éves tapasztalatot várnak el, tőlünk fiataloktól, ez által is elvéve önbizalmunkat, és elhitetve velünk, hogy nem érünk semmit, nincs szüksége senkinek sem ránk. Egy ilyen világban szükség van apró pozitív gondolatokra, reménysugárra, hogy igenis, van miért kitartani.


4. Egyszerűen megunhatatlan.

Az életrajzi művek nem kifejezetten a kedvenceim. Nem kötik le hosszú távon a figyelmemet, gyakran beleunok. Te is így vagy ezzel? A Példa-képekben mindössze pár oldalt kapunk minden híresség életéből, annak is legfontosabb mérföldkövei vannak kiemelve, így a közelébe sem jutunk az unalomnak. Zsuzsa megtalálta azt a tökéletes egyensúlyt, hogy hogyan lehet adni valami pluszt az olvasónak, átfogó képet nyújtani egy személy életéről, mégis egységesen, röviden, tömören fogalmazni.

5. Tökéletes ajándék.

Ahogy a fülszöveg is írja, a könyv apró ajándékként is tökéletes választás lehet, ugyanis ízléses, kemény borítójával és fényes oldalaival gyönyörű összhatást nyújt, és pozitív gondolataival pedig felér ezernyi jókívánsággal. Én bármelyik ismerősömnek örömmel ajándékoznám ezt a könyvet.


Hogy néhány kritikát is megfogalmazzak: interjúzni kellemes, élvezhető, aki ért hozzá, azok számára pofon egyszerű, és Zsuzsának ez a munkája. Nem kellett tehát rengeteg energiát beleölni ennek a műnek a megalkotásába, tulajdonképpen ezek a beszélgetések nem is a könyv megszületése érdekében zajlottak. Úgy érzem tehát, hogy Demcsák Zsuzsának a siker érdekében nem kellett mást tennie, mindössze végeznie a munkáját és szép mondatokba szedni a kapott eredményeit. Míg egy-két sztori megrendítő, feledhetetlen, és tökéletesen megfogalmazott üzeneteket hordoz, addig mások kicsit hétköznapibbak, laposabbak. Én olyan történetről hallgattam ebben a könyvben a legkevésbé szívesen, ahol a fiú gazdag családba született, és mindössze tovább kellett öregbíteni a szülők hírnevét.

Ami tehát látszik, hogy ez a könyv azok számára lesz maradandó élmény vagy jó választás, akik szeretnének az életükbe vinni több önbizalmat, pozitív gondolkodásmódot, és tartható életfilozófiát annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk személyes sikereinkhez. Emellett bármilyen korosztály és érdeklődési körű ember számára jó ajándékként szolgálhat.

A Példa- képben megjelenő hírességek közül korábban sokat nem ismertem, Én mégis, ennek ellenére élveztem a könyvet, mert itt nem az számított, mit nem tudok még az adott hírességről, mik a legújabb pletykák, hanem az, hogy kinek volt olyan élete, ami mások számára is követendő példa lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése