2016. február 29., hétfő

M. A. Larson - Csillagfürt akadémia

Kiadó: Ciceró
Eredeti cím: Pennyroyal Academy
Fordító: Bosnyák Viktória
Megjelenés éve: 2015
Eredeti megjelenés: 2014
Oldalszám: 336 oldal
Téma: fantasy, YA
A könyv megvásárolható itt!

Könyvadatlap


Fülszöveg:


A Csillagfürt Akadémia bátor és vakmerő ifjak és leányok jelentkezését várja, akikből a jövő hercegnői és lovagjai lesznek… 
Gyertek csak, gyertek! 
Egy nevenincs lány, akinek fogalma sincs, mit keres ott, megérkezik egy királyságba, ahol nagy a sürgés-forgás. Az egész világ háborúban áll. A lányt felveszik a Csillagfürt Akadémiára, ahol hercegnőket és lovagokat képeznek ki a két nagy ellenség, a boszorkányok, és a sárkányok ellen. Itt kap nevet is: Titti. El kell viselnie a keménykezű Tündőrmester vezette csapat szigorú szabályait, és meg kell találnia a helyét a barátok és ellenségek teljesen új világában. 
Miközben Titti megtanulja, hogy mit is jelent valójában hercegnőnek lenni, meglepő dolgokat tud meg magáról, családjáról, az emberi együttérzésről, és az embertelen kegyetlenségről. Ahogy a boszorkányok hada egyre közeledik, felfedezi, hogy a hercegnők és boszorkányok harca sokkal személyesebb, mint hitte.

Kedvenc idézeteim:

"A bátorság fél siker."

"Sose add meg magad a félelemnek…"

"Hogyan létezhet ennyi kegyetlenség egy ilyen szépséges világban?"

A véleményem:

Szeretnétek ti is jelentkezni a Csillagfürt Akadémiára, és hercegnőnek tanulni, hogy ne hasson rád a boszorkányok átka? Vagy éppen lovagnak, hogy hatalmas sárkányokat ölhess, hős tetteket hajthass végre? A Csillagfürt Akadémia most származástól függetlenül várja növendékeit, hogy az elburjánzó gonoszságot és a felborított egyensúlyt helyreállítsák. Az általunk ismert világból lehetetlen az Éjsötét vadonba jutnunk, azonban most a pókháló ruhájú, sárkányok nevelte, neve nincs lány betekintést ad nekünk egy ilyen mesébe, és kalandjaival, titokzatos múltjával teljesen magával ragad bennünket. 

A tavalyi év folyamán nem ez volt az egyetlen hasonló témában megjelent könyv, ugyanis a Jók és rosszak iskolájába is ellátogathattunk Soman Chainani jóvoltából. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már ezt a történetet is imádtam, így a Csillagfürt Akadémiát látva az új megjelenések közt hatalmasat dobbant a szívem. Ezzel a regénnyel nem kell hónapokat várnom tétlenül a Twister Media könyvének folytatására és akkor arról még nem is beszéltem, hogy mennyire fantasztikus, új megvilágításba helyezett, még nem tapasztalt hangulatot kaptam a Ciceró Kiadó új kiadásával. Ugyanaz a feldolgozott téma, ám más hangsúllyal, hatalmas eltéréseket mutató részletekkel, teljesen újszerű képzett világgal. Úgy vélem, ha a Jók és rosszak iskolája tetszett, nagy eséllyel ez is fog.

A könyvet elkezdve tapasztalni fogod, hogy egy mesébe csöppensz, teljes mértékben elhagyva a valóságot. Egy kitalált világ benne királyságokkal, hercegek és lovagok kastélyaival, végtelen vadonnal és óriások lakta völgyekkel. Barlangokkal, melyekben sárkányok élnek, fantázianevekkel, melyek a mesebeli szereplőket idézi. Csodálatos teremtményekkel, amik olykor gonoszak, máskor jók. Lesz ám itt békává elvarázsolt királyfi, emberevő banya és kővé dermesztő átok is. Igen, ez egy vérbeli mese a maga minden sajátos motívumával, amiket imádni is fogunk, hiszen jó érzés ezeket a csodákat kicsit valóságosabb közegbe helyezni, mintha mind ezekkel mi is találkozhatnánk.

A neve nincs lány, akiről a történetünk szól, épp a sötét rengeteget járja, mikor életében először akad össze a bajsza egy boszorkánnyal. Majdnem ez volt az utolsó ilyen találkozás is, ám a sors útjába sodorta Kaliburt, a királyi származású fiút, aki nem ismerve félelmet megmenti a lányt. A pácból megmenekülve hamar kiderül, hogy a két fiatal úti célja közös: mindketten a Csillagfürt Akadémia növendékei szeretnének lenni.

Kalibur és a lány együtt érkeznek tehát Végvárba a jelentkezésre, ahol fény derül arra, hogy a lány nem véletlenül rendelkezik oly kevés emlékkel önmagáról, hogy még a saját nevét sem tudja, minden tünet egy gyakran használt memória átokra utalt. Így kapta főhősnőnk a Tizenegyes kadét nevét, mint tizenegyedik jelentkező, akit végül új barátai Tittinek becéztek. A lány hamar társakra lelt a kadétok közt, azonban ellenségei is akadtak a jómódú hercegnövendékek soraiból, hiszen az új szabályrendszert, mely szerint jelentkezhetnek növendékek származástól függetlenül, nem mindenki nézi jó szemmel. Egy született hercegnőnek igenis számít a család. Nehogy már egy nincstelen akarjon hasonló bánásmódot és kiképzést kapni, amilyet ők! Hisz Titti még azt sem tudja, ki Hófehérke, vagy éppen, mi Aranyhaj története! Hogyan is tudhatná, amikor egy barlangból érkezett? Jószívű barátait azonban egy cseppet sem zavarja majd ez a tény, kiállnak a szerethető, különc Titti mellett. 

A kiképzés megkezdődik, a hercegnők varrni tanulnak, tánc alaptant, hercegnőtant és történetet, miközben beléjük diktálják a jóság legfőbb alapelveit: bátorság és együttérzés. Ez a két tulajdonság nélkül senkiből sem válhat hercegnő, és egy boszorkánnyal szembeni harccal sem tudnának méltón helytállni.

"– A Védőpajzs hercegnője bátor, együtt érző, jóságos és fegyelmezett. E négy alapvető tulajdonság nélkül egy lánynak lehet annyi koronája és kastélya, amennyit csak akar, ugyanolyan kevéssé lesz hercegnő, mint amennyire sárkány."

Ezeken a már magukban is érdekes órákon kívül mit fog még nekünk nyújtani ez a történet? Megismerhetjük Titti elveszett emlékeit, sárkányok nevelte életét, láthatjuk, hogyan alakul Kaliburral való kapcsolata, s miként fogja leküzdeni gonosz kadét társai kegyetlenségeit. Garantálom, unalom nem lesz. Megkapjuk a már sokak által elvárt fordulatokat, rejtélyeket, harcokat, világmegrengető problémákat, szerelmet, szerethető karaktereket.

Titti különleges szerepét, múltjára vonatkozó titkok meglétét végig érezhetjük, így ezeken meg sem lepődünk, azonban a lánnyal kapcsolatban semmi sem lesz egyszerű. Mikor belép a történetbe, még konkrétan semmit sem tudunk róla: sem a nevét, sem azt, hogy néz ki, honnan jött és miért. A történet egyharmadánál végül fény derül a közelmúltra és a motivációra, majd a következő részekben a gyermekkorra és az elfeledett emlékekre. Itt azonban nem ér véget a rejtélyek sora, ígérhetem, még az utolsó oldalak is hoznak fordulatot. Titti származási körülményein kívül, még a sárkány pikkelyének jóslatai is felvetnek majd homály fedte kérdéseket. Nem lesz tehát itt unalom, nagy vonalakban kiszámítható a történet, részletei mégis meglepetéseket rejtenek számunkra. 

Mivel ez a regény a rövidebb művek közé sorolható és eseményekkel teli, ezért kevesebb idő maradt a karakterek megismertetésére és kidolgozására, Titti lesz az egyetlen, akit teljesen kiveséz a történet. Érezhető a jellemfejlődése a kezdetektől. A pókhálós lányból már az első évfolyam elvégeztével igazi hercegnőhöz méltó jóság lesz, tele célokkal. Kezdetekben megijedtem, mikor még azt sem tudtam, ki ő, miért olyan amilyen, pár tíz oldal után mégis megszűnt ez az információ hiány, minden a helyére került és elkezdtem élvezni a történetet. Titti józan eszű lány, aki nem született bátornak, mindössze megtanulta kezelni félelmeit. 

Be kell valljam, kezdetekben önkéntelenül is a Jók és rosszak iskolájához hasonlítgattam a regényt, mert nagy kedvencem az írás, de amint elkezdett a regény önálló útra térni, több lenni, mint egy hercegnőnevelde leírása, azonnal sikerült nekem is elvonatkoztatnom a kettőt. Öröm számomra, hogy ezzel a művel is kedvencre találtam. Megleltem a saját zsáneremet, a hozzám illő témát, ahol kapok rengeteg fantasztikus elemet, ugyanakkor romantikát is. Utóbbi egyébként mindössze a  regény második felében kapott nagyobb hangsúlyt, nem volt tehát központi szerepe, de feldobta a művet, kiegészítette egy újabb mesebeli elemmel: a hercegnő és a lovag egymásra találásával. A Bálok bálján olyan jelenetnek lehetünk tanúi, ami leginkább a Hamupipőkére emlékeztetett. Hasonlított azonban a Jók és rosszak iskolájához a tanév felépítése. Megkaptuk a hétköznapi órákkal telt napokat, egy bált, a próbatételeket és a tanév végi nagy megmérettetést, ahol hőseinknek bizonyítania kell. Úgy tűnik, ettől a sablontól nehezen képesek elszakadni az írók. 

Nem tudnék sok negatívumot sorolni a műhöz. Ehhez mélyen el kellene gondolkodnom, márpedig, ha így tennék az már nem az első benyomás lenne és nem szívből jönne. Ahogy írtam, az első pár tíz oldal ismeretlenebb volt számomra, távolibb, innen válik csak igazán élvezhetővé a mese. Ezeket tehát lehetne tovább fejleszteni, esetleg jobban kirészletezni. Az előző bekezdésben leírt szerkesztési módtól való eltérést nem bántam volna, akkor sokkal könnyedebben meg tudott volna a szerző lepni minket, de ez sem nevezhető tipikus hibának. Én mindössze azt javasolnám az írónak, hogy: MÉG! MÉG! MÉG! Ne álljon meg a történetben, és bátran merjen még inkább bele menni a részletekbe. Így megtudnánk, hogy milyen érzés volt Tittinek megbirkózni a múltjával, vagy éppen azt, milyen érzés volt Kalibur ölelése. 

Aki tehát azért szeret olvasni, amiért én is, hogy egy mesében találja magát, távol innen, ahol nem lehetetlen hercegnővé válni, megtalálni a lovagodat és legyőzni a gonoszt, annak ez a könyv való. Akinek a Jók és rosszak iskolája tetszett, annak szerintem ez is fog, és közel sem fogja untatni a téma másodjára. Aki szereti, ha zajlanak az események, nincsenek felesleges leírások, és megvannak a jól ismert imádni való mesebeli motívumok, az igen is jelentkezzen a Csillagfürt Akadémiára, vagy legalábbis kövesse nyomon ezt az izgalmas történetet Titti szemével. 

Összefoglalás


Imádtam a könyvben
Fejlesztési lehetőség

mesebeli motívumok
még egyedibb felépítésmód
szerethető főhős
részletesebb történet-, karakterbemutatás
rejtélyek, és fordulatok

eseménydús cselekmény

figyelemfelkeltő, közkedvelt téma


Kinek ajánlanám?

Annak, aki szívesen olvas hercegnőkről vagy éppen lovagokról. Akik szeretnek kiszakadni a hétköznapokból, és szeretik, ha egy másik világba elkalauzolja őket egy mű. A mesék, és a fantasy romantikusok kedvelőinek. Első soron fiataloknak, de abból kiindulva, hogy az anyukám is imádta a Jók és rosszak iskoláját, akár felnőtteknek is, fiúknak és lányoknak egyaránt.

Címszavak:

fantasy, hercegnő, lovag, boszorkány, sárkány, ifjúsági, varázslat, bátorság, együttérzés

Első mondat:

"Ha éjszaka még mindig az erdőben leszek, sosem jutok ki innen."

Kedvcsináló:

Egy világ, melyben a hercegnők és lovagok harcban állnak a boszorkányokkal és a sárkányokkal.
Egy neve nincs lány, pókháló ruhában, aki barlangban nevelkedett.
Egy iskola, ahol minden bátor jelentkezőt várnak származástól függetlenül ebben a kaotikus, háborús állapotokkal teli helyzetben.
Egy lovag, Kalibur, aki elnyeri a főhősnőnk szívét.
Rengeteg múltbéli titok, és jóslat, ami árnyékot vet a jövőre.


Értékelés: 10/10

A borító:

Figyelemfelkeltő, egyedi, mesebeli és bájos. Kell ennél több? Megmutatja számunkra a cselekmény legfőbb vonulatát, azaz Titti hercegnő küzdelmeit a boszorkányokkal. Most először igazán nehezen tudok választani, hogy az eredeti borító vagy ez tetszik jobban, mert motívumaiban a magyart sokkal szebbnek látom, színeiben, hangulatában pedig a külföldi nyerte el jobban a tetszésemet. 

Könyvelőzetes:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése