2016. március 19., szombat

Anne L. Green - A sötétség fogságában
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 310 oldal
Fejezetek száma: 20
Téma: romantikus, erotikus, akció, krimi


Fülszöveg:

Milyen messzire mennél az igaz szerelemért?

Ez a gondolat foglalkoztatta sok nőtársával együtt Anne L. Greent is, A remény hajnala című sikerkönyv szerzőjét, mikor belekezdett második regényének megírásába. 
Az egykori műkorcsolya bajnok, Chris Stuart drogcsempészek fogságába esik, miután bátyja magára haragítja egy bűnszervezet vezetőjét. A szókimondó, csinos nő élete veszélybe kerül, de az igazi kockázatot az a kínzó szenvedély és őrült vágy jelenti számára, melyet akkor tapasztal, mikor jóképű fogva tartójának tengerkék szemébe néz. Ekkor döbben rá, hogy az addigi élete milyen szürke és üres volt. Christine teljesen összezavarodik, mert ott talál önmagára, ahol a legkevésbé számít rá. 
Egyetlen dolog válik számára egyre világosabbá: senki nem az, akinek mutatja magát. Vajon Andrew Dark, a sármos rosszfiú tényleg csak egy gátlástalan bűnöző? Mindkettőjük számára kezdetét veszi az érzelmi hullámvasút, amelyet a másik közelsége vált ki belőlük. Folyamatosak lesznek a belső vívódások, megszűnnek a józan, ésszerű döntések és már csak a féktelen szenvedély marad. 

De vajon a férfi múltjával van esélyük a felhőtlen szerelemre?

Kedvenc idézetek:

"Ha az ember szeret valakit, nem tud józanul gondolkodni, de azt hiszem, ezt már te is tudod."

"(…) mikor a közelemben van, olyan leszek, mint valami narkós. Minden megszűnik létezni számomra, csak őt látom és csak őt érzem."

"Nyílt tengeren hajózni olyan volt, mint szenvedélyesen szeretni; végletes, hol gyönyörű, hol borzalmas, mennyei és pokoli, kétségek közti hányattatás, mely nemritkán kétségbeejtővé válik."

A véleményem:

Anne L. Green, magyar írónő, az Álomgyár Kiadónál kezdte munkásságát 2015-ben. A sötétség fogságában a második megjelent műve, a héten azonban már harmadik könyvét debütálta az olvasóknak. Borítóin visszatérő elem a szerelmespárok megjelenése, így írásait már csak innen is felismerhetjük. A romantika képviselője, azonban erotikusan fűszerezett írásokról van szó, ezért sokkal inkább a felnőtt korosztály számára készültek. 

Az elmúlt években hatalmas hullámokban özönlöttek a piacra az erotikus témájú könyvek, ezért szerintem a többségnek egyaránt van már pozitív és negatív élménye is a műfajban. Rengeteg olvasó örömére, végre képet kapunk a férfi és a nő viszonyáról, ami a négy fal közt bontakozik ki, ennek azonban egyaránt van előnye és hátránya az én szemléletmódomban. Nagyon pozitív hatása, hogy a fiatalok képesek lesznek olyan forrásból is tájékozódni a témáról, ami sokkal életszerűbb és romantikusabb, mint egy felnőtt film. Sokkal kevésbé lesz torz képük a helyes viselkedésről. Negatív hatása viszont az erotikus irodalomnak, hogy ma már nincsenek tabuk. Ha mindenki beszél róla, senkit sem zavar és már újat sem tud mutatni a téma, akkor elveszti varázsát. 

A sötétség fogságában súrolta az erotika határát. Legnagyobb meglepetésemre a Szürke árnyalat trilógiával ellentétben egy önmagában is érdekes, kerek-egész, fordulatos történetet is elénk tárt két nehéz sorsú főszereplővel. A szerelmi viszony részletes leírásán kívül cél volt a szereplők részletes bemutatása, a meglepetéskeltés a váratlan fordulatokkal, és a szórakoztatás is. Ezen kívül elgondolkodtatott, olykor meghatott a regény. Tetszhet ez az írás ezért annak is, aki egy igazi kalandos, romantikus krimire vágyik, de az erotika rajongóinak is. 

A fülszöveg alapján azonnal láthatjuk, hogy egy többször feldolgozott, közkedvelt témát mutat be a regény, a fogva tartó effektust, mikor is a lány beleszeret elrablójába. Ugyan így közkedvelt ma a fiatalok számára az ellenszenvből kialakuló szerelem gondolata is. Ezeket tehát az erotikával párosítva egy olyan hálót próbált megalkotni az írónő, amiből nincs menekvés, ugyanis ez a könyv át lett gondolva, ki lett találva, méghozzá oly módon, hogy az olvasóknak feltétlenül tetsszen. Ezzel nincs is semmi baj, teljesen újat ma már lehetetlen alkotni, nincs sokkal jobb megoldás annál, mint ötvözni az általunk jónak vélt elemeket, és megvárni, milyen egyveleget alkotnak. 

A regény két szemszögből íródót, Andrew Darkéból és Christine Stuartéból. Andrew egy drogcsempész, és kifejezetten tehetséges a maga ügyleteiben. Építészként végzett, azonban jó tervezőkészségét tökéletesen képes kamatoztatni illegális tevékenységei során is. Embereiben teljes mértékig megbízik, ugyanis még soha senkinek sem sikerült túljárnia az eszén. Ez idáig! Simon egy több tíz millió dolláros szállítmány elsikkasztásáért felelős, így hát Drew nem is hagyhatja ezt megtorlatlanul, tekintélyén ez esetben csorba esne. A férfi korábban sosem gyilkolt, nem is adott parancsot efféle visszafordíthatatlan tettre, a szíve ugyanis a helyén van. Most mégis, bár nehéz szívvel, de megtenné, azonban Simon váratlan ötlettel rukkol elő főnöke előtt. Egy szál testvérét adná zálogba arra az időre, míg ő rendezi anyagi tartozását. Mondanom sem kell, hogy Andrew bár nem örül az ötletnek, mégis nyugodtabb lélekkel vág bele az alkuba, ahelyett, hogy öletnie kellene. 

Simonnak másodjára is sikerül meglepnie a drogcsempészt, amikor is kiderül, hogy annak testvére nő. Nem is akár milyen nő. Christine gyönyörű hosszú szőke hajával és éles eszével. Sokan jégkirálynőnek tartják, mert gyermekkori traumái miatt nehezen enged bárkit is közel magához. Édesapja, akit igazán szeretett, és aki mindig kiállt mellette meghalt, míg édesanyjával sosem volt különösebben jó viszonyban. Ez annak köszönhető, hogy Christine jégkorcsolyázott versenyszerűen mindaddig, míg édesanyja pénz és sikerhajhász viselkedése el nem szegte kedvét kedvenc tevékenységétől. Testvérével való kapcsolata is hűvös, édesapjuk nem ugyan az a személy. 

Drew és a lány között azonnal kialakul egy szikra, ami idővel csak egyre rosszabb lesz. Szenvedélyes viszonyukban legszívesebben a másik nyakába ugranának, ám ugyan ilyen gyakori az is, hogy egymás torkának. Christinenek számolnia kell azzal, hogy amennyiben testvére elbukik, Drew akár hidegvérrel meggyilkolhatja őt. A férfinek azonban legalább ugyan akkora a félnivalója, mert az ő világában nincs helye a szeretetnek és nem megengedhető a gyenge pont. Az tehát nem kérdéses, hogy az okos és makacs leányzó és a jóképű drogcsempész egymásba szeretnek, sokkal inkább azt nem tudni, a körülmények ezt megengedik-e nekik? Anne L. Green könyvében már az első fejezetektől kezdve kihívások elé lesz állítva a szerelmespár, amiket meg kell ugrani, egy olyan világban, ahol lehetetlen megmondani, kiben bízhatnak meg. Véres ügyletek, váratlan rajtaütések és árulások jellemzik a regényt, és egy igazán erőteljes hullámvölgy. A szenvedély és a veszély között. Más regényekkel ellentétben a nagy fordulatok és harcok nem mind a cselekmény végére koncentrálódnak, hanem végig jelen vannak, kizökkentenek minket a megszokott mederből. 

Nagyon ritka, hogy manapság egy író csak önmagában romantikus könyvet alkosson. Sokkal gyakoribbak a romantikus fantasyk, vagy az erotikával főszerezett romantikusok. Itt sem lesz tisztán romantikus a mű, ez már magából a témából is látszik. Egyszerre lesz kriminális, egy kicsit gengszterregény, olykor lélektani. És ez így is van rendjén. Ha nem lettek volna ezek az elemek, sokkal kevésbé lenne élvezetes az írás, a romantika ilyen foka már túl tömény lenne egyszerre és ömlengős. Sokkal jobban lekötötték a figyelmemet azok a jelenetek, amik túlfűtöttek voltak, esetleg erotikusak, vagy harciasak, mint azok, amikor csak romantikusak és érzelmesek. Talán ezekből akár kevesebb is elég lett volna az olvasmányba. Néha nincs szükség szavakra ahhoz, hogy tudjuk, mit éreznek a szereplőink, vagy mire gondolhatnak. Még inkább árnyalni kell, éreztetni ezeket. Sokszor ez jól sikerült az írónőnek, talán még egy két helyen nem. 

A szereplők többsége szimpatikus, legfőképp Andrew, viszont Chrisitne, a főhősnőnk nehéz természet. Az, ha valakit kalitkába zárnak mindenkiből a legrosszabbat hozhatja ki. Talán mi is vergődnénk, hisztiznénk, esetleg tombolnánk, így nem könyvelném el itt sem a lányt egy hisztérikának, azonban gondolatmenetével nem mindig értettem egyet. Az ő döntéseit és a benne dúló vihart szerettem volna kicsit életszerűbbé és szerethetőbbé varázsolni. 

Megkedveltem az írást, annyi biztos, mert olvastatta magát, lekötötte a figyelmemet és szórakoztatott. Képes volt izgalomban tartani és néha még meglepetést is okozni. A részleteken azonban még helyenként csiszolnék. Ilyen az írásmód, a megfogalmazás, valósághű leírás és árnyalás. Néha a kevesebb több. Volt azonban olyan motívuma is a regénynek, ami bizonyára csak engem zavart ennyire. Sorozatok és filmek esetén is észrevettem már, hogy a legszimpatikusabb mellékszereplők közül valamelyik nagyon gyakran leli halálát a művekben. Egy drogcsempészettel foglalkozó regényben elengedhetetlen, hogy egy két golyó célt érjen, ez tagadhatatlan, viszont nem szükséges mindig oda, ahova a többi író is eresztené azt. Bárcsak ezek a részletek is meglepetésszerűbbek lettek volna. 

Több problémát és titkot is felvetett a könyv, amiért hálás vagyok, mert mindig volt egy olyan szál, ami így fenntartotta a figyelmemet. Christine testvérét is rejtélyek övezik, vagy éppen Drew főnökét és annak beosztottjait. Az egyik főszereplőnk egy hatalmas családi drámában találja magát, míg a másik most tapasztalja meg igazán, milyen következményei vannak annak, ha valaki letér a helyes útról. 

Ez a szerelmi történet egyaránt tetszeni fog a romantika kedvelőinek, de az erotika, az akció, a krimi és a lélektani regények szerelmeseinek is. Mindenből kaptunk egy kicsit, és ettől lett több, mint egy egyszerű szerelmi történet. Bár felnőtteknek szól, de mégis sokkal inkább éreztem egy apró mesének, ahol olykor elrugaszkodtunk a földtől, hogy felnőttként is olyan kalandban találhassuk magunkat, ami egyszerre izgalmas és erotikus. Nagyon érdekes és a figyelemfelkeltő a téma, és nem fog hagyni unatkozni sem a regény. Én kíváncsian várom az írónő új könyvét is.


Összefoglalás
Imádtam a könyvben
Fejlesztési lehetőség

fordulatosvalósághűbb leírás
mindvégig zajlanak az eseményekkiszámíthatatlan cselekményszál
olvastatja magát a mű
több árnyalt tartalom, kevesebb utalás
szimpatikus férfikarakter

több műfaj keveredése

Kinek ajánlanám?

A fiatal felnőtt vagy középkorú nőknek. A romantikus írások, erotika, és akció kedvelőinek. A könnyed olvasmányra vágyóknak. Azoknak, akik nem szeretik a hosszú leírásokat, és a vontatott regényeket, hanem gyors fordulatokra vágynak és egy rövidebb műre.

Címszavak:

drogcsempészet, árulás, emberrablás, luxushajó, jégkorcsolyázás, erotika, szerelem, családi viszály, építészet, házasság, emberölés

Első mondat:

"Egy sötét sikátor árnyékában a falnak dőlve álltam és vártam."

Kedvcsináló:

Egy férfi, aki elkövet egy végzetes hibát, megpróbál túljárni egy drogcsempész, Andew eszén.
Egy lány, aki áldozatul esik testvére kegyetlen alkujának és fogságba kényszerül.
Egy luxushajó, ami jelen esetben Christine börtöne.
Képtelen szerelem egy menthetetlen drogcsempész és egy jégkirálynő között.


És maga a kegyetlen valóság, ami ezt nem fogja egy könnyen hagyni.

Családi viszály, kegyetlen múlt, árulás, halál, kiút a sötétségből.

A borító:

Sajnos nem lett a kedvencem, azonban nagy örömmel könyveltem el magamban, hogy a harmadik megjelent könyvvé már sokkal gyönyörűbb lett. Szeretem, ha egy művön megjelennek a szereplői és a helyszín, de nem teljesen adta vissza azt az érzetet, amit a regény, a szereplőket pedig teljesen másképp képzeltem el. Idősebbnek tűnnek a borítómodellek, mint a műben leírt karakterek. A színvilága szép, és maga a jelent is, így talán csak a részletein változtatnék, mint a regény esetén, nem pedig az ötleten.

Értékelés: 10/9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése