2016. március 30., szerda

Pirner Alma - Rúdtánc


Pirner Alma, világhírű rúdtáncbajnokunk a tavalyi évben írta meg első könyvét, mi másról, mint amiben a legjobb és amiről a legtöbbet tud az olvasóknak mesélni, azaz a rúdtáncról. E könyv segítségével megismerhetjük a tevékenység gyökereit, közkedvelt hazai és külföldi képviselőit, megérthetjük alapjait, formáit és mibenlétét. Ezen kívül, ahogy a beszédes cím is rávilágít: "A női önkifejezés és csábítás művészete", pszichológiai mélységeket is érint a könyv, ugyanis próbál a nők számára tanácsokkal szolgálni nőiességük megélésében, önbizalmunk növelésében. Szólhat ez a mű azok számára, akik szeretnének többet megtudni a műfajról, esetleg a sportág űzője lenni, de szórakoztató irodalom lesz azok számára is, akiket csak a kíváncsiságuk hajtja, egy eddig erősen tabuként kezelt témát illetően.Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 160 oldal
Fejezetek száma: 13
Téma: ismeretterjesztő, sportFülszöveg:

Pirner Alma, a magyarországi rúdtánc nagyasszonya hiánypótló művet alkotott. Könyvéből minden kiderül erről az izgalmas, ám sokak számára mégis megfoghatatlan műfajról, mely egyszerre sport és előadóművészet, önkifejezési mód és érzéki tánc.

Az olvasó megismerheti a rúdtánc gyökereit, alapjait és legnevesebb hazai valamint nemzetközi képviselőit, bepillanthat a csillogó show-műsorok kulisszái mögé, gyönyörködhet a csodaszép táncosnők mozdulatsorait megörökítő fényképekben, és elfelejtheti a műfajjal kapcsolatos esetleges fenntartásait és előítéleteit. Hiszen a rúdtánc minden nőnek, kortól és edzettségi szinttől függetlenül segíthet abban, hogy megismerje és megszeresse a testét, megélje a nőiességét, és akár még a párkapcsolatát is színesebbé tegye.

És elárulunk egy titkot: a férfiaknak is tartogatunk egy kis meglepetést a kötetben…

Kedvenc idézeteim:

"Bármibe is kezdünk az életben, ha nincsenek pontos céljaink, minimális az esély rá, hogy tudjunk előrehaladni és fejlődni, így fontos már a legelején tisztázni magunkban, mit is szeretnénk elérni."

"A tánccal ki tudjuk fejezni bánatunkat, örömünket, történetünket, szerelmet és csalódást. Levezeti a feszültséget, felszabadít és boldogsághormont termel."

"…) a rúdtánc olyan magabiztosságot képes adni, amit kevés más tevékenység. Ad egyfajta szabadság érzetet, és igen, benne van az is, hogy nem érdekel, más mit gondol róla, mert nekem ÍGY JÓ!"

"Az emberek mindig ítélkeznek, teljesen mindegy, mit csinálsz, mivel foglalkozol."

Személyes indíttatás az olvasása iránt:

Nem tudok táncolni, sosem tudtam. Mások tánca gyönyörködtet, el kell ismernem, egy igazán látványos, hatékony mozgásforma, ami jól mutat a nagyközönség előtt. Jó önkifejezésforma lehet azok számára, akiknek kiváló a mozgásuk. Egy férfit elcsábíthat a női mozgás, fordított esetben egy kicsit szkeptikus vagyok. A férfi táncosok sosem voltak az eseteim. Minden előnyének elismerése ellenére, engem zavarba hoz a napjainkban alkalmazott táncok szinte mindegyike. Pár évszázaddal ezelőtt még a táncokat csoportokban járták, alig értek egymáshoz, a cél a szórakozás volt és az ismerkedés. Ezek olyan szépek és kifinomultak voltak, hogy úgy érzem, talán még nekem is mennének, de az, hogy önmagamban mozgassam a testem úgy, hogy az másoknak tetszen. Huhh. Félelmetes és felettébb kínos. Ahogy az előzőekből látszik, úgy vettem ezt a művet a kezembe, hogy nem volt indíttatásom a műfaj felé, nem szeretnék elkezdeni rúdtáncolni. Mindössze ez a még alig ismert, rejtett világ keltette fel az érdeklődésem, amiről szerettem volna többet megtudni. Emellett a könyv gyönyörködtetően szép lett, így nem csoda, hogy magához vonzott.

Ki a célcsoport?

Természetesen a könyv legfőképp a nőknek íródott. Nem titkolt célja Almának, hogy segítsen a nemének megélni nőiességét, elnyomott vágyaikat felébreszteni, félelmeiket legyőzni, hogy szabadok lehessenek, és magabiztosak. Elsődleges célcsoport azok köre, akik érdeklődnek a műfaj iránt, és szeretnék ezt kipróbálni. Hasonlóképp szól a mű a műfaj ellenképviseletének is, hiszen Alma próbálja megdönteni a sztereotípiákat, megvédeni tevékenységét az elzárkózó világ elől, és mások elé tárni téveszméiket. A fülszöveg utal arra, hogy a férfiak számára is tartogat meglepetést a könyv. Ez való igaz, a műben megjelent képeken ugyanis szebbnél szebb rúdtáncos hölgyek láthatók, akik épp a sport leglátványosabb mozdulatait mutatják be számunkra. A férfi kollégáimnak is lenyűgöző volt a látvány, így a sport csábító ereje ismét bizonyosságot nyert, hölgyeim!

Mit tartalmaz a könyv?

A mű fejezetekre van bontva, így célunktól függően választhatunk, miről olvasnánk szívesen a témában. Az előszó keretében az írónő összefoglalja, kik számára is alkotta meg írását, majd át is tér az általa űzött sport gyökereihez. Ez után megismertet minket interjúk formájában a rúdtánc legnagyobb nemzetközi képviselőivel. Nem kevés munka lehetett ennyi beszélgetést összehozni, ennyire sok szemszögből bemutatni a sportágat. Lesz a könyvnek az ismeretterjesztő részt követően egy gyakorlati része is, ami segít nekünk abban, alkalmasak lehetünk-e mi magunk is a rúdtáncra. Megtudhatjuk, mivel járt ez a sport, hol lehet megtanulni, mennyi gyakorlást igényel és ezek milyen nehézségi fokúak. Ami nagyon tetszett, hogy ezen kívül arra is fény derül, mire vihetjük a műfajban, milyen magas szintekig juthatunk el mennyi gyakorlattal, így saját célokat állíthatunk fel magunk előtt, nem pusztán új hóbortot avathatunk. Az ismeretterjesztő cél és a gyakorlati tippek mellett a harmadik vonal, amit képvisel a könyv, az a rúdtánc pszichés oldala. Alma szakértő véleményét kikérve próbálja bizonyítani a tánc jótékony hatását a lélekre, ami véleményem szerint nagyrészt sikerült is neki. A mű utolsó harmada pedig rátért a magyar képviselőkre, és hazánk történetére a sportágat illetően.

Sztereotípiák a műfaj kapcsán

Ha az emberek meghallják azt a szót, hogy rúdtánc, azonnal valami erotikus, tiltott, szenvedélyes tánc jut róla eszükbe, amit bárokban űznek a nők hiányos öltözetben, miközben a férfiak nyálukat csorgatva figyelik őket, és pénzt nyújtanak szolgáltatásaikért. A médiában legalább ez a megjelenési forma nem volt ritka. Társadalmunk nagy többsége még mindig elutasító a sport iránt, ugyanis nem látják benne az előnyöket, a szépséget, a pozitív hatását. Almától megtudhattuk azonban, hogy a rúdtánc egy olyan mozgásforma, mint bármely más sport. Rengeteg erőnléti edzést és gyakorlást igényel. Képviselőjük nagy része szinte az összes idejét arra áldozza, hogy ilyen kimagasló teljesítményt nyújtson, miközben még megküzd nehéz természetű embertársaival is. A rúdtánc igenis egy sport, azok esetén, akik ezt komolyan művelik! Az pedig, hogy szexi, nőies és erotikus, az csak hab a tortán. Melyik nő ne örülne neki, ha a férfiak szépnek tartanák azt, amit csinál? Kérdezem én, vajon ugyan így szépnek tartunk egy nőt, aki úszik? Vagy kötelet mászik? Miben különböznek az előbb felsorolt sportok azon kívül, hogy egyikük szemet gyönyörködtető?

Azt is megtudhatjuk, hogy hiányos öltözet a rúdtánc hatékonyságát szolgálja, hiszen a tapadás elengedhetetlen a trükkök megvalósításához. Nekem tehát a könyvet elolvasva teljes meggyőződésem, hogy a sportban semmi kivetni való nincs, és tévednek azok, akik találnak bármit is. Ennek ellenére felesleges volt a rengeteg győzködés, mert a makacs emberek mindig is hajthatatlanok lesznek, és nagy valószínűséggel, esélyt sem adnak neki, sajnálom. Nem is szabadott volna a magyarázkodásnak szentelni ennyi és ennyi sort. Érzem az írónő és az interjúk alapján a társai indulatát is a téma iránt, és elszánt védelmezését, amit jó látni, de felesleges ezt a harcot megvívniuk. Sajnos, pont akik hiányában vannak a könyvben leírt információknak, kis valószínűséggel fogják kézbe venni az írást.

"Az emberek mindig ítélkeznek, teljesen mindegy, mit csinálsz, mivel foglalkozol."

Akár én is lehetek rúdtáncos?

Sokszor úgy éreztem, ez a mű egyfajta toborzás is. Arra próbálja ösztönözni az embereket, hogy elkezdjék a sportot, és ha már így tesznek, tegyék is azt komolyan, egy hivatalos rúdtánc stúdióban, ahol profiktól tanulhatnak. Megvolt tehát a reklám helye is, ahol az írónő azzal érvelt, hogy kezdő tanároktól, egy kevésbé profi stúdióban tanulni nem csak értelmetlen, de veszélyes. Ez a sport ugyanis rengeteg balesetet rejthet magában.

Hogy ki alkalmas és ki nem a rúdtáncolásra, az írónő szerint a válasz egyszerű. Kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlja a mozgásformát, sőt, ő maga még testi fogyatékossággal élő lányt is tanított erre a művészetre. Nincs lehetetlen! Én magam is elhittem, hogy kellő akarattal és kitartással bárkinek megtanulható a tánc egy szintje, ugyanakkor, hogy az részemről szexi is lenne, ebben már nehezebb meggyőzni. De talán én az a típus vagyok, aki nem az erotikusabb, táncosabb részét kedvelné a rúdtáncnak, hanem az atletikusat.

Mi kell ahhoz, hogy profik legyünk?

Rengeteg gyakorlás és kitartás, ez nem is kérdéses. Van az a bizonyos szint azonban, ahol a táncórák mellett az erőnléti edzéseknek is napirendre kell kerülnie. Ezen kívül egészséges egy célt is kitűzni magunk elé, mit várunk a rúdtánctól, melyik irányzatát szeretnénk elsajátítani, és milyen mélységekig belemerülni. Ehhez segítséget nyújthatnak a stúdiók tanárai ingyenes konzultációk alkalmával. A megfelelő táplálkozás és a vitaminok magunkhoz vétele is elengedhetetlen. Alma több oldalt szentelt könyvében annak is, hogy megmutassa, mely vitaminok segítenek a sportolóknak és miben.

A Rúdtánc előnyei

Először is, rendszeres mozgást vinni az életünkbe, mindig is előnyünkre válik majd. A tánc megmozgat, segít az egészséges életmód elérésében, és alakformáló. Az erőnléti edzések, mint már írtam, mindössze azok számára szükségesek, akik nehezebb teherbírást igénybe vevő trükköket is szeretnének megtanulni. Ez által a test izmossá válik, bár ezt szerintem, nem minden lány szereti. A könyvben lévő képeket átlapozva úgy láttam, a rúdtánc alakformáló szerepe eltérő lehet egyénenként, és függ attól is, milyen ágazatának vagyok a képviselője. Nekem sokkal inkább tetszettek, a vékony, kevésbé izmos, nőiesebb alakú táncosok, jó látni, hogy ilyet is el lehet érni. Ez a mozgásforma fizikai előnye.

Ott van ugyanakkor a pszichés előny is, amit Alma nagyon jól összefoglalt könyvében. Megélni a nőiességet, szépnek érezni magunkat a mai világban, ahol az önbizalom a béka feneke alatt van jelenleg a nőkben. Ritka jó lehetőség. A párkapcsolatok terén új színfolt lehet, hisz a férfiak többsége kitörő örömmel fogadna egy ilyen meglepetést, de ugyan így ismerőseink előtt is megvillanthatjuk tudásunkat.

Összefoglalás:

Imádtam a könyvben
Fejlesztési lehetőség

gyakorlati tanácsok a rúdtánchozszámomra sok volt az interjú
részletes, és sokoldalú
pozitív célok közvetítése

gyönyörű kivitelezés

minőségi képek

Kinek ajánlanám?

Ahogy írtam, Alma a könyvét egyaránt szánta fiataloknak és időseknek, nőknek és férfiaknak. Én mégis azt mondom, a legjobban a női nem képviselőinek fog tetszeni, azon belül a tánc és az erőnléti sportok szerelmeseinek kortól függetlenül. Egy férfi kedvét lelheti a könyvben felsorakoztatott képekben, míg a nők kedvet kaphatnak a műfaj iránt, vagy éppen bátorítást önmaguk megélésében. Önbizalmat ad, sztereotípiákat megcáfol, céltudatosság tesz. Erre bárkinek szüksége lehet.

Címszavak:

tánc, sport, versenyek, hazai és külföldi sikertörténetek, interjúk, egészséges életmód, sztereotípiák

Az első mondat:

"Nincs olyan ember, akinek ne lenne véleménye a rúdtáncról."

Kedvcsináló:

Egy mozgásforma bemutatása, amit még kevesen ismernek.
Rengeteg érv amellett, miért érdemes belevágni.
A sztereotípiák ledöntése.
Gyakorlati tanácsok a sport űzéséhez.

És rengeteg sikertörténet, ami téged is előbbre vihet, motiválhat, és segíthet önbizalmad fejlesztésében.

A borító és a megjelenés:

A megszokott könyvméretektől eltérően, körülbelül A4-es méretű művel van dolgunk, ami kilóghat a sorból azok polcán, akiknek esetleg nincsenek ilyen nagy méretű művei, ugyanakkor jól mutat, ha mégis van. Kemény kötéses kiadás, ami védőborítót tartalmaz. A papír vastag, nagyon jó minőségű. Az oldalak fényesek, amik lehetővé teszik, hogy még gyönyörűbb legyen a mű és a képek még jobb minőségben jelenjenek meg, viszont lámpafényben a visszatükröződés miatt nehezítik az olvasást. Mindenesetre egy igazán igényes, gyönyörűen összeállított könyv minőségi képekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése