2016. április 17., vasárnap

Demi Kirschner - Öld meg Jana Robinst!Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 416 oldal
Sorozat: Ellopott élet 1.
Téma: fantasy, romantikus
Fülszöveg:

Jana Robins tizenöt éves, Lipcsében él, és számára az élet az iskolát, a legjobb barátját, vak házvezetőnőjüket és állandóan dolgozó, elérhetetlen apját jelenti. 

De egy nap minden megváltozik. Kiderül, hogy mindez csak látszat. Megpróbálják elrejteni előle a világ valódi arcát. Egy olyan világét, ahol az emberek mellett különleges lények őrködnek. 

Mindenkinek van egy előre elrendelt sorskulcsa, aminek be kell teljesednie az élete során. De vajon mi az élet értelme? Föl lehet lázadni az előre megírt jövő ellen? 

Mi történik, ha a szerelmed talán az ellenséged? 

Jana útra kel, hogy megfejtse a világ rejtélyeit, és múltja ádáz titkát. De megpróbál rájönni arra is, mit érez a két fiú iránt, akikre a lelkét is rábízná. Lehet-e barátságból szerelem? Vagy épp az ellenségből lesz a kedvesed? 

A regény az Ellopott élet sorozat első kötete, az Aranymosás pályázat egyik nyertes műve.

Kedvenc idézeteim:

"Ne felejtsd el, az angyali arc mögött sokszor szörnyeteg bujkál."

"Tudod, ha rákényszerítenek, hogy nagyon korán kezdj el felnőttként gondolkodni, a világ rengeteg csalódást okoz. Megtanulod, mi a magány, rájössz, hogy a bizalom veszélyes, a felnőttek hibáznak, és semmi sincs ingyen. Akkor már minden félelmetes."

"(…) a pofon és a simogatás között egyetlen különbség van: az első őszintébb."

"– Aggódsz mert szeretsz, és hibázol, mert féltesz…"

A véleményem:

Demi Kirschner a tavalyi Aranymosás pályázat nagy győzteseként került a köztudatba tavaly decemberben, első regénye az Öld meg Jana Robinst!, de nem pusztán ez a cím keltette fel azonnal rengeteg olvasó kíváncsiságát, hanem egy egyedi fantasy történet ígérete is és persze a csodás borító. Emellett maga az írónő bloggerkedik is. A világhálón megjelent írásai alapján sejthető volt, hogy nem egy akármilyen szerzővel lesz itt dolgunk. Írásmódjával és fantasztikus ötletével ugyanis most valami egészen elképesztőt hozott a magyar könyvpiacra. Az olvasói közösségeken feltüzelt molyok közül én sem lehettem tehát kivétel. 

Mikor először hallottam a mű megjelenéséről, nem volt semmi kétségem felőle, hogy el kell olvasnom. Talán még a felől sem, hogy tetszeni fog. Egy hatalmas csoda folytán a 2015 év végi megjelenést követően, már márciusban megtaláltam a könyvtárban a kötetet, felcsillanó szemekkel és felcsigázott idegekkel vettem le tehát a polcról, és estem is azonnal neki, amint az aktuális olvasmányomat befejeztem. Megfigyeltem, hogy mikor egy könyv a kedvencemmé válik, de nem pusztán 10 pontossá, hanem tényleg igazán, valódi kedvenccé, azt már megérzem az első tíz- húsz oldal után. Látom az írói stílusból és azokból az érzelmekből, amiket belőlem kivált a könyv. Az Öld meg Jana Robinst!-ban megvolt ez az első szikra, és hála égnek, ki sem hunyt a végletekig. 

A történet elmesélésekor nincs egyszerű dolgom, ugyanis maga a könyv sem egy egyszerű eset. Összetett, sokrétű, sok színterű, tele a való világtól idegen lényekkel, kifejezésekkel és szerveződésekkel. A mozgató rugónak talán az előre elrendeltetett sorsot tudnám megnevezni, melyet leginkább az alább kigyűjtött idézetemből tudnátok megérteni: 

„– Röviden… képzelj el egy világot, ahol minden egyes élőlény sorsa előre meg van írva, és létezik egy egyetemes misztérium, ami ezt az előre megírt rendet őrzi. Képzeld el, hogy pontosan tudod, hogy a tanárod, a barátaid, a szomszédjaid, de még a mozi előtt pattogatott kukoricát áruló fiatal lány sorsát is előre ismered. Hogy tudod róluk, miért születtek meg, mi a küldetésük, és legyen az jó, rossz, elítélendő vagy magasztos, hallgatnod kell róla, mert a te feladatod nem más, mint megóvni ezt az elrendeltetést, és csak akkor beavatkozni, ha valamilyen elhajlást tapasztalsz. Akkor is azért, hogy semmi se borítsa fel ezt a kényes egyensúlyt.” 

Létezik tehát egy, a közemberek számára láthatatlan világ vagy szerveződés, ami a Rend nevet viseli, és az egyensúlyt képviseli, ami csak akkor maradhat épp, ha minden az előre elrendelt sorskulcsaink alapján alakul. Minden embernek meg van a maga kis saját rendeltetése vagy küldetése, ilyen lesz például a férfi főszereplőnk, Oliver kulcsa is, mely a könyv címét kapta: „Öld meg Jana Robinst!. A Rend felavatott tagjai ismerik saját jövőjüket, és mindenki másét is, bele azonban nem avatkozhatnak, hiszen az egyik nap pusztán egy gyilkosságot akadályoznának meg, másnapra pedig már politikai viták kimenetelének lennének részesei. Nehéz lenne meghúzni a határt, és talán lehetetlen is, mi a jó közbeavatkozás, és mi az, ami már érdekeket képvisel. Lesznek azonban ennek a rejtett világnak olyan tagjai is, akik nem értenek egyet a tétlenség elvével és aktívan szeretnék majd befolyásolni a világ alakulását, ők külön csoportot alkotva lázadnak a rendszer ellen. 

A regény világfelépítésének egyénisége azonban itt még messze nem áll meg. Az előre elrendeltetett életet folytató embereken kívül más lények is a mindenség részévé válnak, mint például a zenkanok, akik állati jellemzőkkel rendelkező testőrök, a Rend tagjainak őrzői. Vagy éppen az auditorok, vagy sikoltók. Nem mennék bele minden természetfeletti lény részletezésébe, de előre bocsáthatom, hogy olyan teremtményeket is megismerhetünk az írónő által, akiket korábban még soha, és ettől valóban fantasztikus lett ez a világ 

Ebben a meseszerű környezetben helyezte el Demi a főhősnőnket, Janát, aki egy teljesen hétköznapi életet élt lány. A legnagyobb problémái, hogy az édesapja, aki az egyetlen gyámja, hanyagolja őt, és hogy míg környezetében a lányok már mind szerelmesek, sokuk nem is másba, mint Griffinbe, a legjobb barátjába, addig ő még sosem érzett így. A hétköznapi idill már a regényben bemutatott első éjszakát követően szertefoszlik, mikor a Lipcsében élő Jana Krakkóban ébred Griffinnel, a jó képű baráttal, egy hotelben. A fiú halálra rémiszti Janát azzal, hogy őt üldözik, és ezért tilos kilépnie az épületből. Győzködésével épp az ellenkező hatást éri el, a lány fejvesztve próbál majd menekülni a fejetlenség elől, amibe csöppent, azonban hamar fogságba esik az idegen városba üldözői által. 

Jana nem egy hétköznapi lány. Senki sem tudja mi a sorskulcsa, 16 éves kora ellenére, még nem is hallott a Rendről, így hát mindenki tudni szeretné, ki ez az ember, akit a jóslat szerint valaki meg fog ölni. Virgin, a kémkedésre használt, befolyásos, vörös hajú, dúsgazdag Rendtag nem is habozik Jana kivallatását illetően, ugyanis az ő fia lesz Oliver, aki a címben viselt jóslat terhét viseli, hogy a jövőben meg kell ölnie a lányt. Ironikus módon, a fogságba esett lány megmentője mégis Oliver lesz, Jana jövőbeli gyilkosa. 

Miután Janát megmenti Oliver, Virgin vörös hajú fia, a főhősnőnk a Rend földalatti bázisára kerül. Elmesélik neki, mi mindent rejt a világ, amiről ő még nem tud, azonban jóvátenni nem igazán sikerül Griffinnek és Jana édesapjának azt a sok-sok hazugságot, ami a 16 év során felgyülemlett. A lány számára az egyetlen támasz és vigasz Oliver lesz. A vele egykorú fiú ugyanis kedves vele, ráadásul már az első pillanatban kialakul köztük egyfajta vonzalom. Ezen kívül Jana azt is megtudja, hogy egész életét végig kísérte egy árny, az ő nyúl zenkanja, Clifford. 

Ez a mese Jana és Oliver szerelméről fog szólni, és azokról a megpróbáltatásokról, melyek őket érik a döntésük miatt. Először is, Jana nem tudja, hogy mi a szerelme sorskulcsa, ráadásul annak kegyetlen édesanyja folyamatos terrorban tartja. Másfelől Griffin szerelmes Janába, és képtelen együtt látni a két fiatalt, vagy éppen elfogadni, hogy a lány önszántából egy olyan elkényeztetett fiút választana, mint Oliver. Miközben a rosszakarók azon igyekeznek, hogy szétválasszák a boldog szerelmeseket, eközben főhőseink útra kelnek majd, hogy megtudják, mi van Jana jövőjében megírva, és ezzel talán pontot tegyenek rengeteg problémájuk végére. Egyaránt lesz ez Jana meséje, de Oliveré, és Griffiné is. A fő cselekményszálak mellett pedig Oliver kishúga, Kathy, és a fiú krokodil zenkanja Axon fogja biztosítani a humoros mellékszálat, na és persze Clifford, aki tökéletes párost alkot majd a másik testőrrel. 

Ha elolvasod te is a regényt, megtudhatod, mi lesz Jana kulcsa, és hogy a lány szerelme őszinte-e Oliver irányába, vagy éppen a gyerekkora óta ismert barátját választja helyette. Fény derül még rengeteg csavarra és rejtélyre, melyek a Rend tagjait övezik. 

Ahogy látható, végre egy olyan könyv érkezett a magyar fantasyk közé, ahol nem csak a fantasztikus elemekből felépített világ nyűgözi le az olvasókat, vagy a cselekmény, hanem egyszerre mindkettő. Erről is és arról is imádtam olvasni, ezért unalmas részekkel sosem kellett találkoznom. Körbelengte az egész könyvet egy sajátos hangulat, amit az újszerű fantasy lények jelenléte adott, és ez a titkos földalatti szervezet. Hiába játszódott valóságos kontextusban a regény, Krakkóban, Oliver kirívó külseje, vagy az egyéb karakterek sajátos tulajdonságai miatt, mégis messze repített innen. Már a kezdő jelenetben, mikor Mr. Loran, a Rend vezetője a játék babáival játszott, tudtam, hogy ebben a regényben semmi sem lesz megszokott. Ezzel az aranyos kis utalással tudtuk meg például, hogy ez a férfi bábként tekint környezetére, akit kedvére mozgathat, és ezt nagyon élvezi. Sok ilyen nehezen megfogható, elmagyarázhatatlan dolog tetszett a regényben, amitől több lett egy átlagos történettől. 


A következő dolog, amit kiemelnék az erősségek közül, az a humor volt. Ez megjelent a karakterek jelleme terén, de ugyan így a jelenetekben és a megfogalmazás módban is. Ha bele gebednék, sem jutnának eszembe magamtól ilyen kacifántos és vicces szófordulatok, mint az írónőnek. Bizonyára vagy a való életben is sajátos stílusú nőről van szó, vagy rengeteget dolgozott ezzel a regénnyel, hogy ennyire tökéletes legyen. Ezen kívül az elemek teljesen összhangban vannak egymással. Értem ezt úgy, hogy a szereplők bele illenek a világukba, a szavak a hősök szájába, a hangulat a helyszínbe, az írásmód a műfajba. Egyszerűen minden erősítette egymást, és ez így volt jó. 

"– Fúj, megint azt csinálják! – kiabálta harsány, vékony hangon Kathy a nappaliból. – Axon, mondd meg nekik, hogy fejezzék be! A lányok csak ötödikes koruktól csókolózhatnak, és addig csak kézen fogva járhatnak a fiúkkal a suliba. Látnom se lenne szabad ilyesmit! 
– Mi ez, valami nebuló-szentírás? – hallották Axon dörmögését a kislány mellől. 
– Dehogy. Ez a szex, Axon. Még ennyit sem tudsz? Hát ez jó – nevetett a kislány."


Akkor mégis mibe kössünk bele, ha az írónő az „elsőre tökéleteset„ elven dolgozott? Talán egyedül
Jana sikerült egy csöppet megosztó személyiségre. Nem mindenkinek fog sikerülni megszeretni őt, nekem sem jött össze maradéktalanul. Ha kiderülne számomra, hogy minden, amit eddig ismertem és biztosra tudtam, hazugság volt, talán kiakadnék, hisztiznék, sírnék és toporzékolnék. Ebből egy kicsi itt is akadt. Ezt még nem is bántam, ám Jana nem mindig azokon a tényeken akadt fenn, amik valójában életszerűek. Később, pedig mikor már Oliver és Griffin is középpontba kerül, egyre kevesebbet tudunk meg a lányról és gondolataitól, eltávolodik tőlünk érzelmileg. Ezzel szemben Olivert nagyon fogja mindenki szeretni, ebben biztos vagyok. Vörös hajával, krokodil zenkanjával és különleges képességeivel mindenki képzeletében megragad majd. A mellékszereplők úgy szintén a kedvenceinkké válnak, a könyvet olvasva könnyedén ki bírtam volna osztani, a kedvenc mellékszereplő díját. 

Te kedvet kaptál már ahhoz, hogy elolvasd ezt az Aranymosás győztes művet? Ha még ezután sem, azt nagyon rosszul teszed. Egy fantasztikus élményben lehet ugyanis részed az olvasás során, ahol szükséged lesz a képzelőerődre. Ezek a jelenetek, lények és helyszínek kellemesen simogatni fogják a fantáziádat, és az emlékezetedbe vésődni jó időre. Kapsz egy tipikus elemekkel átszőtt ifjúsági kalandot, mégsem fogod egy tucatnak érezni, sőt. Az egyik leglátványosabb mozifilm születhetne ebből a műből, talán ha más országban született volna meg az ötlete, őszintén sajnálom, hogy itt erre nem igazán van remény, de egy minél hamarabbi folytatás mindenképp kárpótolna ezért.

Összefoglalás
Imádtam a könyvben
Fejlesztési lehetőség

egyedi, stílusos szóhasználatJana személyisége
sajátos humor
tökéletes világfelépítés
új fantasy lények

imádni való mellékszereplők

Kinek ajánlanám?

Akár már az egészen fiatal ifjúsági korosztálytól kezdve bármilyen korcsoportnak, és nemtől függetlenül is bárkinek. Romantikus, de nem ez viszi el az egész történetet, és ilyen szempontból is teljesen ártatlannak éreztem. A fiúk a világfelépítés miatt fogják igazán szeretni, míg a lányok szerintem leginkább a karakterekért lesznek oda. 

Címszavak: 

sors, fantasy lények, különleges képességek, testőrök, titkos Rend, Lipcse, Krakkó, első szerelem, féltékenység, árulás

Első mondat:

„Mr. Loran mindennap ugyanazt a rituálét követte: reggeli fél hétkor, tárgyalás a tanácstagokkal, ebéd pontban délben, hosszú séta a hadiszálláson, levelezések lebonyolítása, könnyű vacsora és némi olvasgatás lefekvés előtt.”

Kedvcsináló:


Képzeld el, hogy a világ körforgásában minden előre elrendeltetett! A sors irányít.

Aztán hunyd be a szemed, és az emberek mellé képzelj oda egy sor természetfeletti lényt is, mint a zenkanok, akik állatok tulajdonságait hordják magukon, vagy auditort, sikoltók!

Aztán helyezd el a fényképen Janát, a 16 éves lipcsei lányt, és első szerelmét, a vörös hajú, különleges fiút, Olivert!

Ha ez sikerült, már nincs más dolgod, mind hozzá olvasni azt a rengeteg kalandot, amit ezeknek a szereplőknek szánt az írónő egy világban, ahol a legfőbb értékek ütköznek: Vajon hagynunk kell, hogy sorsunk beteljesüljön, vagy aktív formálója lenni annak?

Értékelés: 10/10

A borító:

Mindig is nagyon szerettem azokat a borítókat, amik a természetet idézik számomra. A Vörös pöttyös kategóriában megjelent könyvek közül, ezért a kedvenceim többek közt: Kim Harrington - A hatodik érzék vagy a Maggie Stiefvater – Kék liliom. Az Öld meg Jana Robinst! zöldes színvilágával teljesen lenyűgözött. A kulcslyukra emlékeztető szimbólum a falak közt a sorskulcsokat idézi, ezért tökéletes választás. Olivert vagy a két zenkant még nagyon szívesen láttam volna, hogy képzelik el mások, de azért Janának is örültem, még ha nem is teljesen így jelenik meg az én szemem előtt a lány. Szerintem erre a borítóra, minden Vörös pöttyös rajongó felfigyelt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése