2016. április 6., szerda

Tomor Anita - Álmodtam már róladKiadó: Pyrus
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 254 oldal
Fejezetek száma:
Téma: romantikus

Fülszöveg:

Liv hallani sem akar új pasiról, a régi pasijáról még úgy sem. Megcsalták, otthagyták. Éppen elég volt átélni mindezt egyszer. A diplomájához már csak egy kambodzsai régész gyakorlat hiányzik, de mielőtt elutazna, találkozik Daviddel. Ez a pasi túl sármos, túl pimasz és túl rámenős. Nem lehet megszabadulni tőle. Ráadásul egy túltequilázott éjszaka után, Liv reggel egy hajón „ébred" David mellett az ágyban. Úgy érzi, nagyon gyorsan el kell tűnnie. El a férfitól, a lehető legmesszebb, mielőtt egy újabb „belehabarodok, szerelmes leszek, majd kidobnak" katasztrófa bekövetkezne. De hogy tudsz eltűnni egy hajóról, és hogy tudod megértetni a pasival, akivel az éjjel lefeküdtél, hogy csupán egy egyéjszakás kaland volt, ha ő nem akarja megérteni? Van ennél rosszabb? Naná hogy van! Ha kiderül róla, hogy a legjobb barátnőd bátyja, Angkor-wat kutató régész, akivel a következő három hónap minden átkozott napján találkozni fogsz, és még a tetejében: rendkívül vonzó és állati jó az ágyban.

Izgalmas, fordulatokkal teli kalandok várnak az olvasóra Kambodzsa rejtelmes őserdejében. Liv nem is sejti, milyen rémálomba keveredett azzal, hogy megismerte Davidet. Mágnesként vonzzák egymást, de egyikük sem könnyű eset. Vajon, amikor Liv felébred megváltozik a véleménye? Ad esélyt egy újabb szerelemnek?
Tomor Anita könyve nem egyszerű romantikus regény. Sokkal több annál. Csajok, ez kihagyhatatlan olvasmány!


Kedvenc idézetem:

"Sokan úgy tartják, az emberi élet is akkor teljes, ha képesek vagyunk a megtisztulásra, és ha rút környezetünk ellenére is meg tudjuk őrizni önmagunkat, s ha kell, újra és újra képesek vagyunk a megújulásra."

A véleményem:

Tomor Anita számos mesekönyv és foglalkoztató füzet megalkotója, melyeknél segítői maguk a gyermekei voltak. Első regénye ez a mű, az Álmodtam már rólad, ami nem egy sorozat része, hanem önmagában álló kötet. Műfaja nehezen meghatározható, de leginkább a romantikus írások közé sorolható, mert ennek a stílusnak a jegyeit hordozza többségében.

A cím és a fülszöveg igazán beszédes, jó célzást tesz arra, miről is fog szólni a regény, de szemfülesnek kell lenni ahhoz, hogy tudjuk mire számítsunk valójában. Ez az írás ugyanis szinte mindenkit meglep. Mikor már azt gondolnánk, tudjuk mit várjunk tőle, jön valami elképesztő fordulat, például egy műfajváltás, aztán mégsem, aztán mégis... Mikor a családomnak el szerettem volna mesélni, milyen könyvet olvasok éppen, már azt sem tudtam mit mondjak. Hogy mire gondolok, azt leginkább olvasás után fogjátok megérteni. Annyit viszont szerintem elárulhatok, hogy egy egészen hétköznapi romantikus történet csap át egy egzotikus kalandba, amiből fantasztikus utazásra indulhatunk, míg nem megint visszatérünk a romantikára. Utazunk a műfajok közt, mint egy valódi mesében, ahol nem is tudjuk, mi számít mesebelinek és mi a valóság. Elképesztő volt. Találkoztam már hasonlóval, de nem egy gyakori jelenség.

A regény cselekménye az egyetemen veszi kezdetét, ahol megismerkedünk a főszereplőnkkel, Livvel. Ő egy régész hallgató lány, aki kollégista, és épp kambodzsai régészgyakorlatát tervezi. Ez a hatalmas lehetőség, amin a diákok részt vehetnek egy támogatónak köszönhető, aki óriási sikereket ért már el a szakmában. Miután a campuson megismertük Livet és a baráti társaságát, a lány egyedül indul vissza kollégiumába az esőbe, ahol is összesodorja egy férfival a véletlen, Daviddal. A két fiatal közti kapcsolat viharosan indul, hisz a srác autójával még jobban eláztatta a már amúgy is vizes lányt, nem is szán ezért Liv sok időt az ismeretség elmélyítésére, bármennyire is helyes a férfi.

Miután Liv hazajut és forró zuhanyt vesz, a fürdőhelyiségből kilépve éppen Davidba botlik a leánykollégium közepén. El sem hiszi amit lát. A fiatalok szerelmi kalandja már itt kezdetét veszi. A kapcsolat akkor éri el tetőpontját, mikor aztán egy alkohol ittas, csajos éjszakát követően Liv és David lefekszenek egymással egy hajón. Pár nap múlva egy egyetemi rendezvény alkalmával kiderül, hogy a híres régész professzor, aki vezeti a gyakorlatot, nem más mint David, és hogy Kambodzsa nem csupán egy régészeti kutatásnak ígérkezik majd, hanem egy szerelmi kalandnak. Itt azonban nem ér véget a fordulatok sora, furcsa titkok övezik körül Liv udvarlóját, amikre aligha van ésszerű magyarázat. Ebben a regényben tehát részesei lehetünk egy szerelmi kalandnak először egy egészen hétköznapi szituációban, majd egy egzotikus országban, ahol a körülményektől kezdve minden érdekessé, és misztikussá válik. Ezen kívül részt vehetünk Liv gyógyulási folyamatán, ahol az exbarátja okozta traumák kerülnek legyőzésre.

Szerintem a cselekményleírás alapján is szépen visszaköszön, hogy ez nem egy unalmas olvasmány. Valami mindig történik, ettől változatos lesz és megunhatatlan a mű. Én ezért szerettem a leginkább az írást. Valóban olvastatta magát. Ezen kívül, szívesen utaztam egy egzotikus helyszínre, amivel eddig soha egy könyvben sem találkoztam, és azt sem bántam, hogy a romantika kapta a legnagyobb hangsúlyt.

David szinte minden jelenetet uralt, sosem kellett sokáig várnunk a párkapcsolati fejleményekre. Az a tipikus figyelmes,férfias úriember volt, aki bármit megtenne a barátnőjéért, aki elkényezteti szerelmét, aki féltékeny típus és aki persze sosem hagyná, hogy Livvel bármi rossz dolog történjen. Kicsit sablonos, ugyanakkor valóban álompasi.

Főhősnőnk már egy fokkal nehezebb eset. Sokszor jártunk a gondolataiban, én mégsem éreztem úgy, hogy teljesen megismertük volna. Belőle szerettem volna többet kapni, mert egyenlőre csak egy hajthatatlanul makacs, okos lányt látok benne. Végtelen akaratossága vitte előre sokszor a cselekményt. Nálam ez a karaktertípus nem lett kedvenc, de azért szimpatikus volt. Történetéről szívesen megtudtam volna többet is.

A régész gyakorlat ellenére a történelmen nem lesz hangsúly, viszont az írónő egy saját, általa elképzelt világot alkot, a maga saját történetével. Kambodzsát ebbe a varázslatos mesébe szövi bele Anita. Szerintem ez egy jó döntés volt, hisz az alkotó ezidáig mesekönyvek írásával foglalkozott, miért ne alkalmazott volna olyan technikát, amit már jól ismer, mindezt egy felnőtteknek szóló műben kidolgozva.

Liv és David kapcsolata már a kezdetektől szenvedélytől fűtött volt. Nagyon gyors tempóban haladtunk a szerelem felé, míg nem egy egyszerű járáson is tovább ment a dolog. Az ifjúsági regénysorozatok többségével ellentétben, nem várunk könyveken át a fejleményekre. Talán most már sokan elgondolkoztatok a cselekményszál leírását követően, hogy, ha egyszerű szerelmi történetnek tűnik a könyv, miért olyan nehéz meghatározni a műfaját. Igen, valóban lesznek itt cselek, de hogy ezeket megismerjétek, esetleg már magatoktól rájöjjetek a végkifejlet előtt, meg kell ismerkedni a regénnyel.

Ami nekem egy szembetűnő hiba volt, az az írásmód. Sajnos voltak gyakorta visszaköszönő szószerkezetek, szóismétlések, mint például a "szenvedélyesen megcsókolt". Szinte minden egyes csókjelenet ezzel a szópárral vette kezdetét. Annak ellenére, hogy nekünk ettől ezeket a jeleneteket valóban túlfűtöttnek kellett volna éreznünk, mégsem sikerült mindig az átélés, ugyanis ki kell volna fejteni a jelentet, körül írni, és változatos szavak, érzékeltető cselekedetek segítségével valóban szenvedélyessé tenni egy csókot. Egy mesében elegendő leírni egy mondattal, hogy és a herceg a hercegnővel boldogan élt, azonban egy könyvben, látnunk kell, mit jelent ez a boldogság, mitől az. Én ezeknek a kifejtéseknek szántam volna sokkal több időt a könyvben, és az oldalszám alapján szerintem bele is fért volna.

Kambodzsát és annak jellegzetességeit, sajátos hangulatát sokkal inkább belevittem volna a történetben, hogy az egészet körbeölelje egy egyedi képzetvilág. Volt neki, azonban ez leginkább az iskolás kirándulásokat elevenítette fel előttem, és annak szabad szellemű hangulatát a helyszíntől függetlenül. A történet utolsó harmadáról is lenne mit mesélnem, de ezt nem tudnám megtenni anélkül, hogy ne árulnék el túl sokat. Mindenesetre nekem tetszett a regényt körülölelő rejtélyek sorozata. Főleg akkor, mikor még nem sejthettük, mik rejlenek a dolgok mélyén, mert ezektől sejtelmessé vált a mű és izgalmassá. Az utolsó pár tíz oldal már ezek után kicsit elnagyolt lett, és túl gyorsan zajlottak az események. Volt itt harc, halál, próbatétel és minden, ami egy misztikus kalandhoz kell, hogy legyen, csak éppen röviden, tömören. Egy ennyire tehetséges mesemondó írónő helyében, mindenképp a fantasy irányába próbálnék kimozdulni és alkotni, a romantikát kicsit a háttérbe szorítva.

Ez a regény összességében tehát egy meglepetésekkel teli, változatos romantikus írás, melynek szinte minden jelenetét uralja a szerelem. Suliregény egy kambodzsai régészgyakorlattal misztikusabbá téve. Műfajok keveredése, ahol a végletekig kérdéses, mégis milyen könyvet olvasunk most. A kivitelezés még nem tökéletes, de első regényes írónőtől egy nagyon jó, ígéretes kezdet. Szórakoztató, egy cseppet sem unalmas, és könnyed, ha épp egy ilyenre vágysz.


Összefoglalás:

Imádtam a könyvben
Fejlesztési lehetőség

meglepetésszerű fordulatokváltozatosabb írásmód
több műfaj megjelenésea szereplők részletesem megismerése
egyetemista főszereplő
egy-egy jelenet részletesebb kifejtése
mesebeli elemek
egy hosszabb mesebeli vonulat
rengeteg romantika

Kinek ajánlanám?

Jelen esetben Liv, a főszereplőnk már egyetemista lány, aki már átélt csalódásokat a szerelem terén, és nem az első eset, mikor egy férfi megtetszik neki. David is már a 20-as évei végén jár. Mindezek fényében a célcsoport bizonyára nem a középiskolás, ifjúsági korosztály volt. Bármennyire is felnőtt jeleneteket tartalmazott a könyv, én mégis azt mondom, bátran olvashatják a 18 év alatti lányok is, szerintem olyan kis ártatlan volt, bájos. Semmi olyan nincs benne, amivel ne találkoznánk máshol. Akinek tehát ajánlanám, az mindenképp a női nem képviselői, de kortól függetlenül bárkinek.

Címszavak:

romantika, szerelem, csalódás, egyetem, gyakorlat, régészet, Kambodzsa, misztikum, rejtélyek, kalandok, próbatételek

Az első mondat:

"Ma éjjel nagyon furcsa álmom volt."

Kedvcsináló:

Egy egyetemista lány, Liv, akit volt barátja elhagyta, és képtelen többé bízni a férfiakban.

Egy jóképű régész, David, aki képes lesz Liv szívét begyógyítani.

Egy kambodzsai régészgyakorlat, ahol szokatlan, megmagyarázhatatlan eseményeket él majd át főhősnőnk.

És egy kaland, ami az őserdők mélyén veszi kezdetét.

A borító:

A borítón megjelenő női alak nagyon jól mutat a képen, az összhatás tényleg romantikus, felkelti a célközönség figyelmét. A fekete alsó vonaltól számomra régiesebb, konzervatívabb lett a megjelenés, a jobb oldalt megjelenő kockák miatt is. Szerintem sokkal jobban mutatna ez a kép a könyvön, ha ez foglalná el az egész helyet, vagy csak fehér lenne a háttér egy modernebb betűtípussal. Egy picit a régi korokat idézi számomra a megjelenés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése