2016. december 14., szerda

Hajdú-Antal Zsuzsanna - LéggömbökKiadó: Ciceró
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 270 oldal
Téma: romantikus, ifjúsági
Sorozat: nem sorozat része


Fülszöveg:

A nehezen barátkozó Dorka (becenevén Indián) egy szűkös panellakásban él nagyhangú édesapja és túlérzékeny édesanyja egyetlen gyermekeként, míg osztálytársa, a hideg jómódban felnövő, szelíd Matyi életének legnagyobb eredménye, hogy alacsony termete ellenére a középiskola legjobb kosarasaként tartják számon.
Dorka és Matyi szerelme viharos erővel csap le mindkettejükre, és Dorkának nem csak meg kell tartania Matyi súlyos titkát, de hamarosan szembe is kell néznie a felnőtté válás nehézségeivel.

Hajdú-Antal Zsuzsanna szívszorítóan szép első regénye, amely John Green és Gayle Forman nyomdokain halad, biztosan nem fogja hidegen hagyni egyetlen olvasóját sem.

Kedvenc idézetem:

"Lehet, hogy neki kattogott, vagy csattogott, vagy tudom is én, mit csinált a szíve, de nekem berregett, csilingelt, majdnem kipattant a helyéről, ahogy lassan, nagyon lassan közel hajolt…"

A könyvről:

A fiatal, első könyves írónő, Hajdú-Antal Zsuzsanna egy szívszorító történetbe foglalta két végzős gimnazista sorsát. Dorka és Matyi meséje hazánkban játszódik, többnyire az iskola padok közt, a romantika és a fiatal kor megpróbáltatásaival lopja be magát az olvasói szívébe. Megérint, olykor megsirattat, ugyanakkor megnevettet, mindezt egy gyönyörű írásban megfogalmazva, hiszen egy magyar nyelv és irodalom szakot végzett lány tollából származik.

Hívhatjuk ezt a regényt, egy már megszokott tinédzserkori szerelmes műnek? Talán igen, egy a sok közül, mégis új élménnyel gazdagít, mert a több tucat gimnáziumban játszódó mesék közt, nem törekszik szebbé tenni a valóságot. Átformálni vagy újraírni. Azt meséli el, milyen volt gimnazistának lenni, kirándulni az osztálytársainkkal, kitéve lenni azok kritikus szemének, vagy éppen szerelembe esni egyikükbe. Számomra nosztalgikus, egy fiatal lánynak viszont mindennapjaiba illő, hozzá közel álló.

A történet ott veszi kezdetét, mikor Dorka utolsó osztálykirándulását tölti csoporttársaival. A hétköznapi fiatal éppen olyan problémákkal küzd, akárcsak mi, lányok, többek közt az önbizalomhiánnyal, osztálytársa, Jani piszkálódásával, vagy éppen a szüzessége elvesztésével kapcsolatos kérdésekkel, melynél természetesen elfogadhatatlan, hogy kilógjon a sorból iskolatársaitól. Akkor is épp egy kínos pillanatát éli, mikor Matyival kettesben marad, miközben a többi fiatal közös ivászatot rendez a meglátogatott kilátótorony tetején. Már évek óta ismerte Dorka a fiút, mégsem beszéltek pár szónál többet az iskolában. Matyi a kosárcsapat oszlopos tagja, aki büszke lehet eredményeire. ezen kívül gazdag családból származik és még kémiából is kimagasló. Ezen kívül kedves, nem piszkálta őt sohasem. A fiú meglátja majd azt a szépséget Dorkában, amit korábban a sok gúnyolódás és bántás közepette más nem látott. És kezdetét veszi a fiatal kori románc annak szépségeivel, izgalmaival. Az első csók, bemutatkozás a szülőknek, állandó kíváncsi tekintetek, aggodalom, hogy a szülők melyik pillanatban tervezik, hogy benyitnak a szobába ellenőrizni, mit csinálunk mi kettesben. Ismerős, ugye? Szépséges, megható, emlékeket felidéző, és teljesen életszerű. Nem lehet az első csók tökéletes, az első közös együttlét fájdalmaktól és megpróbáltatásoktól mentes. De Dorkának és Matyinak nem csak az első szerelem kihívásaival kell megküzdenie, a fiú ugyanis olyan titkot rejteget mindenki elől, ami rányomja majd a bélyeget mind a kapcsolatára, mind a kosarazásra, ami olyan sokat jelentett neki. De mint ahogy megszokhattuk, egy titok sem maradhat sokáig titok.

Úgy gondolom, bármennyire is szeretünk sokan megfeledkezni a problémákról és egy olyan történetet olvasni, amiben minden könnyen jön, a főszerepelő lány élete gyönyörű, az áhított fiú pedig természetesen az övé lesz, ennek ellenére kell néha valami olyan is, amitől a valóság megszépül. Mikor azt érezhetjük, mint Dorka esetén, hogy az élet nem csak számunka nehéz. Hogy a barátkozás nem egyszerű, ahogy az sem, ha valahonnan ki vagyunk közösítve. Igen, jó érzés tudni, hogy ez bárkivel megeshet. Még egy történet főhősnőjével is. Nekem ez tetszett leginkább a regényben. Édesen, humorosan bemutatta, hogy lehet átvészelni a gimnázium végét. A szalagavatót, a ballagást, az osztálykirándulást.

Bájos volt, mert Dorka számomra Bridget Jones fiatalabb változata. A kedves, aranyos lány, akivel mindig történik valami szerencsétlen dolog. A sajátos humor és a tinédzserek szóhasználata hűen visszaadta nekem a valóságot, ahogy a lefestett helyszínek és tájak is. És aminek a legjobban örültem, hogy ezek tényleg csodásan le voltak írva, megfogalmazva. A szófordulatai, párbeszédei és írói stílusa tette számomra szórakoztatóvá a könyvet. Ugyanakkor a szomorkásabb részei is legalább olyan erősen hatottak rám, mintha Jojo Moyes egy könyvét olvasnám. Egy este, mikor szomorú jelenthez érkeztem elkönnyeztem magam. A barátom rám nézett, és megkérdezte mi a baj. És kénytelen voltam bevallani, hogy őszintén meghatódtam. Tökéletes példa erre a könyv, hogy kell érzelmi hullámvasútba ültetni az olvasókat.

Az egyedüli, ami nem tudott magával rántani a könyvben, az a lezárás. Mikor már alig pár oldal volt hátra, elgondolkoztam, vajon hogy fér majd bele ennyi szál elvarrása. A gyanúm beigazolódott, hogy sehogy sem. Sok kérdést nyitva hagyott az írónő, ami jó alap egy esetleges folytatáshoz, megmaradt a kíváncsiságom is, ugyanakkor vártam volna még valamit. Ami a legjobban érdekelt volna, abból nem kaptam többet. A regény utolsó egyharmada várakozásokkal teli volt. De most picit úgy érzem, olyanra várakoztam, ami még el se kezdődött.

Bármennyire is távol áll tőlem a pesti élet körforgása, és néha a hazánkban játszódó regények többsége is, itt ez, érdekes módon, nem zavart, sőt. Ettől vált számomra ismerősebbé, érdekesebbé. Még inkább elhittem, hogy akár én is lehetnék Dorka. Meg volt a saját, magyar jellegzetes szójárás, az iskolák ismerőssége, panellakások. Rengeteg kis apróság volt, ami emlékezetessé tette számorma a könyvet, mint például, amikor az osztályfőnök a fiataloknak szónokol a kiránduláson, miközben ők arról tárgyalnak, mit is kellene magukkal vinni az éjszakai ivászatra. A fiatalkor szépségei.

Egy szóval tehát: elragadó. Egy pillanatig sem jutott eszembe, hogy első könyves írónő munkáját tartom a kezemben. Szépen megfogalmazott, érzelmek széles skáláját közvetítő, a fiatalok problémáját tökéletes magába foglaló kis mű, amivel garantált a szórakozás.

Összefoglalás
Imádtam a könyvben
Fejlesztési lehetőség

egyszerre megnevettetett és megsirattatott
egy lezártabb, eseménytelibb befejezeés
képes volt érzelmeket kiváltani
nem volt kiszámítható

megragadta a fiatal kori problémák lényegét

nagyon szépen megfogalmazott  


Kinek ajánlanám:  

Minden fiatal lánynak csak ajánlani tudom, főleg ha a gimnázium padjait koptatják éppen, mert segíthet a mindennapokban. Ugyanakkor huszonévesen is kellemes olvasmány volt ez a könyv, mert kellemes emlékeket idézett bennem. Mindenkinek tetszeni fog, aki többre vágyik egy könyvtől, mint pusztán szórakozás.

Címszavak:

első szerelem, gimnázium, önbizalomhiány, betegség, családi problémák, barátság, gyász


Kedvcsináló: 

Gimnazistának lenni nem egyszerű.

Főleg akkor, ha Indián néven gúnyolnak, és az egyetlen barátnőd szerint is éppen ideje lenne már, túl lenni azon a bizonyos első alkalmon.

De megvan a szépsége is. Még bármi lehet belőled, és elkövetheted saját hibáidat.

Dorka elkezdi a kamaszok életét élni, szerelembe esik, csalódik, új élményeket szerez... 

Mindeközben azonban súlyos teher nyomja a lelkét, amiről mások nem tudhatnak. Ami mindent megváltoztat.

A borító: 

Elsőre mókásnak láttam, élénknek és vidámnak. Hiszen ott vannak a léggömbök. Most hogy elolvastam a könyvet azonban a jelentése sokkal mélyebb és összetettebb lett. De hogy mit jelképeznek, azok a bizonyos lufik, azokra csak az elolvasás után derül fény. Sajnos nem lett a kedvencem ez az eleven külső, de a visszahajtható borítókialakítás viszont nagyon tetszik, mert az ilyen típusú könyveim sokkal nehezebben sérülnek meg. Még elolvasás után is olyan a könyv, mintha új lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése