2017. január 15., vasárnap

Kristin Hannah - Szentjánosbogár ​lányok

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Eredeti cím: Firefly Lane
Fordító: Palásthy Ágnes
Megjelenés éve: 2015
Eredeti megjelenés: 2008
Oldalszám: 654 oldal
Téma: barátság, romantikus
Sorozat: Szentjánosbogár ​lányok 1.

Fülszöveg:

Nagy ​​hatású új könyv szeretetről és veszteségről, és a barátság csodájáról…

1974 nyarára Kate Mularkey már belenyugodott, hogy a nyolcadikos évfolyam társadalmában az ő helye a tápláléklánc legalján van. Aztán legnagyobb ámulatára, a szemközti házba beköltözik a „világ legmenőbb csaja”, és vele akar barátkozni. Úgy tűnik, Tully Hartnak megvan mindene: szép, okos, ambiciózus. Látszólag nem is különbözhetnének jobban. Kate-nek reménye sincs, hogy szerető családjával, akik lépten-nyomon szégyent hoznak rá, valaha is a menők közé tartozzon. Tully viszont csupa titok és csillogás, ám belülről titok emészti. Ők ketten megfogadják, hogy barátok lesznek mindörökre, és a nyár végére „TullyésKate”-té, elválaszthatatlan barátnőkké forrnak össze.
Így indul Kristin Hannah nagyszerű új regénye. A több mint három évtizeden átívelő, a Csendes-óceán északnyugati partvidékén játszódó Szentjánosbogár lányok két nő megrendítő, nagy hatású története, és egy olyan barátságé, amely életük meghatározó eleme lesz.


Kedvenc idézetek:


"A dráma, ezt megtanulta, olyan, mint a jó központozás: aláhúzza az ember mondanivalóját."

"Egy dolgot biztosra mondhatok neked: csak azt fogjuk megbánni, amit nem csináltunk meg az életben."

"A gondolatok – még a félelmek is – súlytalanok, alaktalanok addig, míg testet nem ölt azáltal, hogy szavakba foglaljuk őket. Akkor viszont képesek agyonnyomni a súlyukkal."

"Amikor az ember elér… a végéhez, rájön, hogy a szeretet és a család létezik csak. Semmi más nem számít."

A könyvről:

Kristin Hannah időtlen ideig várta, hogy olvashasson egy szívhez szóló regényt a barátságról, mert szentül hiszi, hogy életünkben az emberek jönnek, mennek, de a barátunk mindig megmarad. Könyvét saját élete és hétköznapi kihívásai ihlették, mára viszont számos irodalmi díjat elnyert.

Első találkozásom a regénnyel a könyvborító leleplezéséhez köthető. Akkoriban még csak látogatóként szemléltem más blogokon, milyen új kiadások várhatók, milyen külsővel. Itt első látásra kialakult a szerelem. Akkor döntöttem végül a vásárlás mellett, miután nyáron a Börzsönyben, az erdő közepén megnéztem a szentjánosbogár rajzást. Életem egyik legszebb élménye volt, így tudtam, a polcomon is ilyen kis bogárkákat akarok látni.

A két szemszögből megírt, egész életutat átívelő, barátságról szóló történet egyik főhősnője Tully, akit kislányként édesanyja magára hagyott, az ugyanis nem olyan életmódot folytat, amiben egy gyermek helyet kaphatna. A hetvenes évek hangulatát és mindennapjait mutatják be ezek az első fejezetek, ahol is Tully nagymamájához kényszerül, aki tökéletesen gondját viseli, de nem pótolhatja a szülők szerepét. Egy napon viszont, mikor Tully már gimnazista lett váratlanul megjelenik édesanyja, és elviszi gyermekét, hogy vele éljen a Szentjánosbogár közben. Így sodorja az élet baráti viszonyba főhősnőnket Kate-el, a szembe szomszéd, visszafogott, engedelmes, jó családi körülmények közt nevelkedett lánnyal. Kezdetben nem is sejti a két tinédzser, mennyire vágynak egymás társaságra, hiszen Tully éppen olyan családias életet kíván, mint Kate-é, és Kate pedig szeretne annyira népszerű és szabadszellemű lenni, mint Tully. Egy napon azonban megtörik a jég, és olyan érzelmek szabadulnak el, amik elválaszthatatlanná teszik a Szentjánosbogár köz lányait. Kisvártatva megszületnek a közös álmok, távoli jövőképek arról, melyik egyetemre fognak járni, milyen életet fognak élni, természetesen közösen. Míg az egyik lánynak meg kell majd tanulnia saját vágyaival szembesülni, és azokat követni, addig a másiknak be kell látni, hogy az álmok és elképzelések idővel változhatnak. Letérhetünk arról az útról, amit egész életünkben követtünk.
Rengeteg könyvet olvastam már, de keveset a barátságról, legalábbis nem kapott központi szerepet, létezése adott volt. A kedvenc könyvem a témában mindezidáig a Hóvirág és a titkos legyező volt. Éppen ezért szerintem az olvasók többségének felkelti az érdeklődését a fülszöveg, mert kevés a színvonalas írás a témában. Már a vaskos kötetre ránézve is látjuk, hogy ez valami monumentális lesz, meghatározó, hosszú utazást nyújtó. Nehéz szavakba önteni mégis, mennyire súlyos olvasmány, miközben gyermeki és megmosolyogtató is egyben. Hangulata erősen emlékeztetett több amerikai családi filmre is a hetvenes és nyolcvanas évekből. 

Az első fejezetek tökéletesen visszaadják az ifjúsági könyvek stílusát, és történéseit, ugyanis Kate-t láthatjuk, ahogy elnyeri a legmenőbb lány, Tully barátságát, és átalakulását saját felszabadultsága felé. Lesz itt sminkelés, csínytevés, bulizás, és minden fiatalkori szépség. Mégis beárnyékolja ezt az idillt Tully édesanyja, aki képtelen gondoskodni lányáról. Ugyan ennyire meghatározó és hosszú részt kaptak az egyetemi évek is, majd a családalapítás. Mivel minden életszakaszon átível, éppen ezért fogja mindenki megtalálni benne a hozzá közel álló témát. 

Ez egy életszerű történet, rengeteg olyan problémát és élethelyzetet felvetett, ami akár velünk is előfordulhat. Egy aktuális, korunkat meghatározó probléma, hogy egy nő legyen inkább családanya, vagy karrierista. Ez a vezérfonal átívelt az egész történeten. Bár én úgy éreztem, a mérleg mindig a családi szeretetben eltöltött élet felé hajlik, de nagyon tetszett, hogy mégis bemutatja mindkettő árnyoldalát. Részesei lehetünk az anyaság legnehezebb pillanatainak. A karriert választó főhősnőnk ezzel szemben a siker útját járja, élete napról napra egyre gyönyörűbb. Mégis, ahogy nő a népszerűség, úgy nő a magányosság érzése is karakterünkben. Érdemes lehet a hírnévért és sikerét feladni a családalapítás lehetőségét? Vagy ezek mit sem számítanak, ha hazaérve mindig vár minket valaki otthon, még ha mondjuk az egy kamasz lány is, aki szentül hiszi, hogy édesanyja a legfőbb ellensége? Reális, fontos kérdések ezek, ami akár saját önismeretünkön is segíthet. Kinek a helyébe képzeljük magunkat? Melyik élettel tudunk azonosulni? Ha feltesszük magunknak ezeket a kérdéseket, saját döntéseinkhez is támaszt nyújthat a könyv.

A történetvezetés bár szépen felépített volt, jól strukturált, akadtak benne feleslegesen hosszú részek. Egy-egy életeseményt hosszú folyamatként éltek meg főhőseink, ami már olykor untatott. Viszont az tény, hogy nyomatékot adott neki, és éreztem, hogy én is egy hosszú kaland részese lehetek. A könyv fejezetekre oszlik, ugyanakkor a lányok életében megélt fordulópontok még további részekre tördelik a könyvet. Sajátos volt még, hogy egy-egy korszakot zeneszámok is meghatároztak, ami sokat jelentett a lányok életében. Szerintem nagyon szépen vezetett, jól átgondolt struktúra ez.

A befejezés hihetetlenül drámai volt, komoly és megható. Nem fog egy szem sem száraz maradni az utolsó pár fejezetben. Valahol sejthető is volt, hiszen ha valakinek majdnem az egész életét nyomon követjük, az csak egyféleképp végződhet. Megfigyeltem, hogy a barátságról szóló írásokban mindig rengeteg drámai fordulatnak kell szerepelnie. Mert ezek a csapások segítik abban a főhősöket, hogy belássák hibáikat és jobb emberré váljanak. Hasonló volt ez a könyvben is.

Ugyan ennyire fontos üzenetet közvetít a regény azzal, hogy megmutatja, egy barátság nem felhőtlen, és hogy nem is két olyan fél közt kell kialakulnia, akik egyformák vagy mindenben egyetértenek. A barátság a valóságban rengeteg munka, türelem, kitartás, és érzelem. Sosem gyűlölködéstől mentes. Leszünk a másikra féltékenyek, irigyek, mérgesek, de megéri, hiszen ez segít át minket életünk nehéz szakaszain. És hát kire zúdíthatnánk, ha nem egy barátra, a sok rosszat, ami velünk történik.

A két főhősnő egyáltalán nem hibátlan, és nem tökéletes karakterek. Hibáznak. Szerintem egészen szerteágazó lesz, melyik olvasó kivel lesz képes azonosulni. Én sokszor jobban szerettem Tullyt az ambícionista, elszánt, gyönyörű lányt, hisz én is ilyenné akarok válni, engem is céljaim hajtanak. Kate döntései azonban sokkal közelebb álltak hozzám, bár bevallom, haragszok rá a férjválasztása terén. Sokkal több önbizalomra és méltóságra lett volna szüksége a lánynak. De ettől szép a mese, hogy mindkettejükben van hiba, ami az egyikükben megvan az a másikban nincs és fordítva. Talán a két szereplőt összegyúrva kapnánk meg a tökéletes karaktert. Úgy észleltem, hogy míg a regény első felét abszolút Tully uralja, addig a második felében Kate-hez kerül át a főszerep.

Szívhezszóló, érzelmeket kiváltó, viharos olvasmány volt, ami végígkísérte két főhősnőnk egész életét. Megtanította, mit jelet a szó: barátság. És hogy bármennyire is haragszunk olykor a másikra, ez természetes dolog, amin túl lehet lendülni, mert az igazi barát nélkül nem élet az élet. Terjedelemes, közel hatszáz oldal, jelentőségteljes, szóval egészen biztos, hogy ha elovlasod, évek múltán is az emlékezetedbe villan. És hát gyönyörű, nem bírom ezt többszöri szó nélkül hagyni. Tökéletes volt a témvaválasztás, és élettel teli, valóságos a kivitelezés. Mai problémák egy édes, szerethető köntösben.

Összefoglaló
Imádtam a könyvben
Fejlesztési lehetőség

gyönyörű a borító
egyes részek túl hosszúak, unalmasabbak
ritkán feldolgozott, érdekes téma
minden korosztály számára szerethető

érzelmeket közvetítő, megható

tökéletesen megformált, hasznos üzeneteket közvetít 


Kinek ajánlanám:  

Ahogy azt már a pozitívumok felsorolásánál is láthattátok, ez a könyv két teljes életívet is felölel, éppen ezért minden korosztály meg fogja találni benne a számára érdekes részt. A könyv három nagy részre oszlott, a 70,80 és a 90-es évekre, amik megfelelnek a két főhősnő gyermek, tinédzser és felnőtt korának. Bár a pöttyös besorolás felnőtt tartalomról árulkodik, és talán a legtöbb üzenet ebben az életszakaszban kamatoztatható, ám a fiatalok is rengeteg fontos gondolattal gazdagodhatnak. Az anyukámnak körülbelül ugyan annyira került közel a szívéhez, mint nekem.

Címszavak:

barátság, szerelem, betegség, családalapítás, karrier, anya-lánya viszony, életút keresés
Kedvcsináló:

Tullynak nincs szerető családja. Szép, népszerű, de magányos.

Kate ezzel szemben nagy és boldog családban nőtt fel. De barátokra vágyik, és arra, hogy észrevegyék.

A Szentjánosbogár köz lányai közös életbe vágnak, álmodnak, majd küzdenek érte.

De egy ponton ennek az útnak szét kell vállnia. És azokhoz a megpróbáltatásokhoz, amik eztán jönnek, szükség van a legerősebb barátságra.

A borító:

Ez az egyik legszebb könyvem, hiszen mindig arra az emlékre fog emlékeztetni, mikor láthattam a szentjánosbogár rajzást. Tökéletesen illik a történethez, hiszen azt a jelenetet juttatja eszembe, mikor a Szentjánosbogár köz lányai kiszöknek az éjszaka közepén a biciklijükkel az erdőbe. Sokkal szebb, mint azt a külföldi megjelenésről el lehet mondani. A legszebbek között lett a helye ezért a könyvespolcomon is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése