2017. február 26., vasárnap

Oups könyvsorozat ajándékkártyákkal

Kiadó: Dabasi Nyomda Zrt.
Fordító: Szabó Andrea, Szabó Ildikó
Illusztrátor: Conny Wolf, Günter Bender
Történet: Kurt Hörtenhuber
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: körülbelül 50-50 oldal
Téma: illusztrált mese, lélektani
Sorozat:  Oups könyvcsalád
Megvásárolható ide kattintva!


Fülszöveg:

Ha még nem ismernéd Oupsot...

A Szívbolygón, azon a távoli helyen, ahol hősünk él, a szeretet a legnagyobb érték, Az ő hazájában nem ismerik a veszekedést, az irigységet, sem a rosszakaratot. Éppen ellenkezőleg: e bolygó barátságos lakóinak az okozza a legnagyobb boldogságot, ha örömet szeretheznek másoknak. Oups ezért kíváncsi volt rá, hogy a Földön élő emberek többsége miért gondolkodik másképp - miért nehezítik meg a saját életüket és másokét az állandó veszekedésükkel, háborúzásukkal. Elhatározta, hogy ellátogat a Földre és visz magával két ajándékot is, a szeretetet és az örömöt... Barátságot kötött a Föld lakóival, akiket azóta is szívesen felkeres.

Így tett ebben a történetben is...


Kedvenc idézeteim:

"Akkor indulunk el a boldogság felé, amikor hinni kezdünk álmainkban."

"Ne sajnáld az időt arra, hogy kitaláld, mi tesz boldoggá!"

"Minden érzékszerveddel a jelen pillanatra összpontosíts!"

A könyvsorozatról:

A világszerte nagy sikerű, Németországban írott és illusztrált Oups könyvsorozat a tavalyi év végével megérkezett hazánkba is. Világszerte, közel 20 nyelven olvasható már ez a szívmelengető kis könyvcsalád, ami a boldog élet kulcsát hivatott közelebb hozni az emberekhez. Legyél fiatal vagy idős, lány vagy fiú, biztos vagyok benne, hogy bármely életszakaszodban feltöltődést jelentenek majd az itt elhangzó bölcsességek, értékes gondolatok, ugyanis kire ne lenne igaz, hogy nehéz feladatok, megpróbáltatások előtt áll, miközben szeretné céljait elérni. Magunknak tehát boldogságod ad, mosolyt csal az arcunkra, szeretteidnek pedig tökéletes ajándék ez a könyvsorozat.

A négy könyvből álló, négyzet alapú, kemény fedeles kötetek mind-mind egy szeretetre méltó, földönkívüli lény, Oups szemszögéből mutatják be a földi élet sajátosságait, és világosítanak rá olyan alapvető problémákra, melyekről ha tudunk, talán könnyedebben leszünk képesek változtatni rajta, A történetekben a Szívbolygóról érkezett kis teremtmény nehezen képes megérteni a földi lények mozgatórugóit, és csupa logikus érvvel cáfolja meg mindazt, amit talán éppen te is fontosnak tartottál ezidáig, pedig nem az. Ez a külső megközelítésmód az, ami igazán bájossá és egyedivé varázsolja a négy mesét, hiszen szinte már humoros módon tart egy képzeletbeli tükröt elénk, miközben ő maga nem ítélkezik, hagyja, hogy mi magunk jöjjünk rá, mennyire elmagyarázhatatlan a földi élet mibenléte, és olykor még számunkra is értelmezhetetlen. Talán úgy érezzük, a siker titka mások elismerése, vagy az, hogy elérjük céljainkat. Majd miután elmeséljük ezt egy földönkívülinek, rájövünk, mennyire értelmetlen az, amit mondtuk, és belátjuk, az hogy egy adott helyzetben boldogok voltunk-e, az csak rajtunk múlott, és hogy jobban élveztük gyakran a célhoz vezető utat, mint magát az eredményt. Ezek a kötetek egyaránt tanulságos, gyönyörűen illusztrált, az életre felkészítő mesék gyermekenek, ugyanakkor lelki feltöltődés a felnőtteknek. Én egészen biztosan megőrzöm ezeket a könyveket, hogy majd az én családomnak, és gyermekeimnek is felolvashassam őket.

Nem mondanám azt, hogy a mesékben megfogalmazott tanácsok a boldogsághoz teljesen újszerű ötletek lennének, és hatalmas megdöbbenést okoznak majd, de egészen biztosan lesznek olyan üzenetek, amiket bár tudhattunk volna, de sosem gondolkoztunk el a témán, vagy nem bírtuk volna szavakba önteni. Most végre gyakorlati tanácsokkal, jelmondatokkal gazdagodhatunk, melyek egész életfilozófiánkat megváltoztatják, és a legszebb az egészben, hogy nincs szükséged mindegyikre, elég ha azokat a gondolatokat kiírod magadnak, amik a te élethelyzetedre és problémáidra megoldást nyújtanak. Nekem például nagyon tetszett az a felvetés, hogy céljaink irányába csak akkor tudjuk megtenni az első lépéseket, miután elhisszük, hogy képesek vagyunk rá. Rájöttem, teljesen igaz ez az én életem minden területére, hiszen amég nem hiszem el, hogy képes vagyok egy idegen nyelvet beszélni, vagy a mozgástól szép lenni, addig felesleges ezekbe belevágnom, úgyis feladnám.

Minden kötet vége meglepetést is rejt számunkra, ugyanis azokban kis borítékok vannak elhelyezve tele ajándékkártyákkal. Ezek a kis kártyák megjelenítik a könyvben található ábrák egy részét és üzenetét. Azt a célt szolgálják, hogy meglephesd szeretteidet. Ez egy tökéletes elképzelés. Ebből a rengeteg kártyából tudok válogatni, hogy melyik szerettünknek, milyen megerősítésre, üzenetre lenne szüksége, és egészen biztosan tudhatjuk, hogy örömmel is fogadnák majd. De ugyan így maguk a könyvek is fantasztikus ajándékként szolgálnak, én egy-egy ünnep előtt épp ilyen ajándékötletnek örültem volna, ugyanis ez tényleg bármilyen korosztály számára hasznos és szerethető, és garantáltan örömet és meglepetést fog okozni.

Szívvel-lélekkel a sikerért

Én első ízben ezt a kötetet vettem a kezembe, ugyanis az életszakaszomból adódik, hogy fiatal felnőttként a siker kulcsának keresése számomra a mindennapok része. Szerettem volna választ kapni a kötetből, mit kell tennem ahhoz, hogy sikeresnek érezhessem magam, és büszkévé tegyem családomat is saját sikereimmel. Ha benned is hasonló kérdések fogalmazódtak meg, jó választás lehet ez a mesekönyv.

Oups ebben a részben önálló kis nyomozásba kezd, mit jelent a földi teremtményeknek a siker fogalma, ugyanis többször is hallotta, hogy boldognak lenni, csak akkor lehetséges, ha sikeresek vagyunk. A kis földönkívüli beszélgetésbe elegy egy méhecskével, pillangóval és katicabogárral is, hogy megtudja, kinek mit jelent a siker. Szó lesz a mese alkalmával a változásoktól való félelemről, az önmagunkba vetett hit hiányáról, az elért célok boldogságának mértékéről és a téma minden fontos mozzanatáról. Az itt leírtak közül kedvencemmé vált az az elképzelés, mely szerint örömeinket meg kell osztanunk másokkal, mert az visszaragyog ránk, és ettől lehetünk igazán boldogok. De az is, hogy nyitott szívvel kell a világra tekintenünk, hogy az viszont nyitott szívvel forduljon vissza felénk. Talán, ha elolvassuk Oups kis tanácsát, hogy "Nem minden feladat okoz örömet, de minden feladatot lehet örömmel végezni." az bár nem hoz nekünk újdonságélményt, mégis eszünkbe juttatja, hogy mennyivel könnyebb lenne túlélni a mindennapok szürkeségét egy ilyen fogadalommal, Minden, a sikerrel kapcsolatos bölcsességet, melyekkel tudunk azonosulni, érdemes kigyűjteni egy papírra - a több tízből biztos, hogy sok ilyet fogsz találni - és magunkkal vinni az iskolába, vagy a munkahelyre, hogy eszünkbe jussanak. Kishamar ismerőseink is észre fogják rajtunk venni a változásokat, legfőképpen olyan formában, hogy többet mosolygunk majd, kevésbé görcsölünk rá a problémákra.

A szeretet nagykövete

Oups ebben a könyvben saját bolygója és a Föld közötti különbségek mibenlétére szeretne választ találni. Nem érti, hogy az emberek miért olyan gyakran szomorúak, és mi a folytonos háborúskodás és bosszankodás oka, hiszen a Szívbolygón ezekről hírből sem hallottak. A Földre látogatva Oups felfedezi a mindennapi élet szépségeit, mint a napsütést, a virágok kellemes illatát, vagy az apró bogárkák gyönyörű mászását, miközben minket is arra bíztat, hogy ne csak a szemünkkel, hanem a szívünkkel is lássunk, fedezzük fel az élet apró szépségeit. Rávilágít a kis földönkívüli arra is, hogy az állandó loholásban, és boldogság hajszolásban nem vesszük észre az élet örömteli pillanatit, elfelejtünk örülni. Bár kissé klisésen hangzik, de ez a gyönyörű mese, még inkább képes rávilágítani, hogy a boldogság és a jólét két különböző fogalom, és hogy az az igazán gazdag, aki a legboldogabb.

Bármennyire és tündéri formába öltött ez a könyv, az élet talán legfőbb kérdéseivel vet számot: miért bántjuk a Földet, miért háborúzunk egymással, miben másabb az ellenfelünk tőlünk, mikor lesz vége az állandó növekedési, siker iránti vágyunknak, miért fordulhat elő, hogy míg valakik jólétben élnek, mások éheznek. Nekem az összes közül, ez volt az a kötet, ami külsőleg a leginkább elnyerte tetszésem: a borító tele volt kidomborolú szívecskékkel, amivel különlegesebb lett a többitől.


Kényeztetés szívnek és léleknek

Míg a Szívvel-lélekkel a sikrért leginkább fiatal felnőtteknek ajánlottam, addig ez a kötet a rohanó, felnőtt világhoz fog a legközelebb állni sejtésem szerint. Azokhoz szól most főhősünk, akik képtelenek agyukat kikapcsolni, és pusztán lenyugtatni lelküket pár pillanatra. Mikor Oups a Földre látogatott, azzal kényeztette önmagát, hogy egy fa alatt megpihent, és jót beszélgetett a növénnyel. Ekkor viszont egy rohanó ember tévedt az útjába, aki azt tanácsolta a kis földönkívülinek, hogy ha igazi nyugalomra és pihenésre vágyik, látogasson el vele a közeli wellnessparadicsomba, főhősünk tehát így is tett.  Hamar ráébredt azonban Oups, hogy számára nem ugyan azt jelenti az értékes idő, mint az emberek számára, és rávilágított minket a tényre, hogy az idő értékes, kár lenne azt elpazarolni. Ironikus módon, nem akkor telik igazán hasznosan és lassabban az időnk, ha szaladunk az árral, hanem éppen akkor, mikor megállunk megpihenni, és magunkkal törődni. 

Ezt a kötetet olvasva, még én is kedvet kaptam a telefonomat kikapcsolni, kiüríteni az agyamat, és pár óráig nem gondolni a munkára, nem cipelni terheket, hanem úszni az áramlattal szemben. Nagyon tetszett a gondolat, mely szerint minden érzékszervünkkel a jelenre kell öszpontosítanunk. Valóban lassíthatunk élettempónkon, megihatjuk a kávénkat kortyonként, miközben kiélvezzük minden egyes alkalommal az ízeket. Apróságok, mégis ragyogóbbá varázsolják a napjainkat. Talán ezt a kötetet elolvasva képesek leszünk minden nap pár percet magunkra szánni, és elmerengni azon, mit mond a szívünk, milyen célokat és életszemléletet kellene kitűznünk magunk elé.


Szívünk ragyogása

Szeretnéd te is "begyűjteni a napsugarat"? Engem kíváncsisággal töltött el, mit ért Oups az előbbi fogalmon, és hogy hogy lesz képes ebben a történetben egy barátját, Bencét felvidítani egy rossz napján. Veled is előfordult már, hogy egyszerűen bal lábbal keltél, és rossz kedvű voltál, de talán magad sem tudod megmondani miért? Ilyenkor egyet tehetünk, szívünkbe gyűjtjük a napsugarakat, azaz felidézzük boldog pillanatainkat és más szeretetteljes gondolatokat, vagy éppen kialakítunk egy kis saját rituálét, ami segít, péládul egy séta a természetben. Oups ezen kívül nagyszerűen érvel amellett, miért is érdemesebb pozitív szemlélettel élni és ahhoz gyakorlati tanácsokat is nyújt. 

Én magam sokszor hajlamos vagyok elfeletkezni azokról a dolgokról, amiknek állandó boldogsággal kellene eltöltenie, és hiába tapasztaltam meg, hogy ha szeretetet sugárzok mások felé, az rám is vissza ragyog, mégsem tudtam ezt a gyakorlatban is alkalmazni. Pedig elég, ha pár percet játszok a kiskutyámmal, máris azon kapom magam, hogy nevetek az ő boldogságán. A könyv megtanított arra, hogy tudatosan figyeljem ezeket a lehetőségeket, és pillanatokat, amik ragyogással töltenek majd el, és még jobb, ha egyben másokat is. Gyermekeket is tökéletesen érintő, pozitív gondolkodásra nevelő téma.

Összefoglaló
Imádtam a könyvsorozatban
Fejlesztési lehetőség

minden korosztály számára ad valami plusztmég figyelemfelkeltőbb borítók
ajándékkártyákat tartalmaz, amit szeretteink közt szétoszthatunk
tökéletes ajándékötlet

gyönyörűen illusztrált

segít egy pozitív életszemlélet kialakításában


Kinek ajánlanám:

Őszintén mondhatom, hogy bárkinek gyönyörű ajándék, ami garantáltan mosolyt csal ismerőseink arcára, ugyanakkor saját magunk számára is egy lelki kényeztetés, ami segít a pozitív gondolkodásmód irányába elindítani minket, és gyakorlati ötletekkel szolgál céljaink megfogalmazásához és eléréséhez és segít megtalálni boldogságunk kulcsát. Míg a Szívvel- lélekkel a sikerért én a tinédzser, és a fiatal felnőtt korosztály körében tudnám a leghasznosabbnak elképzelni, addig A szeretet nagykövetét és a Szívünk ragyogását gyermekeknek olvasnám fel legszívesebben tanító jelleggel. A Kényeztetés a szívnek és léleknek tökéletesen bemutatja rohanó világunkat, és segít a mókuskerékből való kiszakadásból, így ezt ajánlom annak, aki már a munka világában otthonos.

Címszavak:

boldogság, célkeresés, kihívások, változás, probléma megoldás, szeretet kinyilatkoztatás, siker hajszolás

Kedvcsináló:

Mindenki vágyik a mosolygásra.
Arra, hogy képes legyen még a legnehezebb feladatokhoz is
pozívan hozzáállni.
Vágyunk célokra, és hogy meg tudjuk lépni őket.
Mégsem tudjuk, hogy csináljunk.
Hallgasd meg Oups tanácsait
és a lelked biztos, hogy meghálálja a törődést!

A borító:

Az én kedvenc borítóm A szeretet nagyköveté lett. Mert szép letisztult, fehér, és kidomboruló minták vannak rajta. Pozitív elképzelés volt, minden borítót élénkké, színessé tenni, mert fontos, hogy már ránézve is jókedvet, meleg kisugárzást árasszon a sorozat, én viszont örültem volna, ha a másik három kötet háttere nem mind sárga színű. Az illusztáricók viszont gyönyörűek, nem pont a kedvenceim kerültek előtérbe, de kárpótol a fantasztikus lapminőség.

A könyvsorozatról további információkat a www.oups.hu weboldalon találsz.

1 megjegyzés:

  1. Gyerekeimnek ajánlani tudom, hogy amíg távol vagyok a könyvelő irodában.
    Szép Napot!

    VálaszTörlés