2017. március 19., vasárnap

Fiús - lányos disztópiák

Mikor egy jó disztópiát keresünk, de legyen az bármely más műfajban megjelent könyv, igyekszünk olyan olvasmányra bukkani, ami a mi ízlésvilágunkhoz megfelelő, esetleg a saját nemünk számára kedves elemeket hordozza. De vajon miből is állapíthatnánk meg, hogy egy disztópia lányos vagy éppen fiús? Az első benyomásokat természetesen a borítók adják, amik akarva- akaratlanul is, de sokszor egyik nem figyelmét jobban felkeltik, mint mondjuk a másikét. Már számtalan olyan esetre akadtam azonban az elmúlt években, mikor egy egészen bájos, csajos, például báli ruhás lányt ábrázoló borító egy igazán vagány, mindkét nem számára élvezhető disztópiát rejtett. Ha tanácsot adhatnék számotokra a választáskoz, én azt üzenném, hogy ne a borító legyen a döntésetek első szempontja, hanem sokkal inkább a tartalom, amit egy fülszöveg nem mindig képes tükrözni. Olvassátok el mások véleményét, kérjétek ki olyanok tanácsát, akik esetleg már olvasták korábban az adott disztópiát, ebben az esetben biztos, hogy nem lőttök mellé.

És bár az én véleményem az, hogy a legtöbb disztópia mindkét nem számára éppen annyira élvezetes lehet, mégis próbáltam nektek segítségképp egy olyan listát összeállítani, hogy egyes műveknél, ha be kellene sorolnom, melyik nemhez illik jobban, akkor hol kapnának helyet ezek a könyvek. Remélem ezzel tudok nektek is segíteni, hogy könyvvásárláskor ne kelljen a borítókra és a fülszövegre hagyatkoznotok.

Fiús disztópiák

Pierce Brown - Vörös lázadás-trilógia
Ez a férfi szemszögből megírt sorozat adja magát, hogy fiúsnak nevezhessük, ugyanis egész biztosan könnyebben lesz képes egy fiú beleélni magát a főhős szerepébe, akciódús, technikai leírásokat nem nélkülöző írás, ami a csúnya beszédet sem veti meg.

Josh Malerman - Madarak a dobozban
Az egyik kedvenc disztópiámról beszélhetünk, mégis meg kell vallanom, hogy erősen fiús elemeket hordozott magában. A rengeteg halál, vér, brutalitás, és a nullával egyenlő romantika szintje engedett számomra ilyen következtetésekre jutni. Nem beszélve arról, hogy ez a regény nem ömlengős, nem hoz részletes leírásokat. Sokszor tőmondatokban beszél, ami éppen a férfiak beszédstílusára emlékeztetett engem.
Lois Lowry - Az emlékek őre
Egy izgalmakkal teli, megdöbbentő regény, ami rávilágít, hogy az élet nem pusztán fekete vagy fehér lehet. Férfi szemszögből megírt, jól kidolgozott mű.

Neal Shusterman - Bontásra ítélve
Ez a rendkívül jól felépített, összetett történet szintén férfi szemszöggel született meg, izgalmas, néhol ijesztő olvasmány. Minden fiú idegeit garantáltan felborzolja majd, mikor tinédzsereket szeretnének szétbontani a szerveik  miatt, és van, hogy saját szüleik írják alá ítéletüket,

Lányos disztópiák

Kiera Cass - Párválasztó trilógia
Ebben a történetben egy szegény származású, alsóbb kasztba született lány versenyez meg a szőke herceg kegyeiért. Elképesztő báli ruhák, társasági összejövetelek, teadélutánok, a versenyző lányok közti cicaharcok jellemzik a sorozatot, éppen ezért a csajos disztópiák ékköveként említeném meg a regényt.
Amy Ewing - Ékkő trilógia
Bár mindkét nem számára erősen ajánlottam már a közelmúltban is a sorozatot, talán borítójával és témaválasztásával mégis közelebb fog állni a női nemhez, hiszen alapkoncepciójában alsóbb osztálybeli nőket kényszerítenek arra, hogy más gyermekét szüljék meg. De amég mindez megtörténik itt is komoly hangsúlyt kapnak majd a csodálatos ruhaköltemények és a gyermekvállalás egyéb kérdései.
Dawn Rae Miller - Pacsirta
Közel két éve annak, hogy olvastam a regényt és az egyik kedvencemmé vált, de ami megmaradt élményként, hogy női főhősünk rengeteg lelki vívódással áraszt el bennünket, a gondolatok és érzelmek központi elemei a regénynek, éppen ezért, talán sokkal inkább fog a lányoknak tetszeni a mű.
Marie Rutkoski - A nyertes átka
Őszintén remélem, hogy rengeteg fiú lesz, aki ezt a történetet elolvassa, de tagadhatatlan, hogy ebben a disztópiában szinte mindent a szerelem, a romantika irányít. A történelmiesen megalkotott jövő egyenesen hangulatfestő egy ilyen romantikus rabszolga- és gazdag lány közti szerelemhez és központi eleme a regénynek a társadalmi összejövetel és a jó hírnév is.


Akár hogy is törtem az agyam, hogy besoroljam azt a rengeteg disztópiát, amit az évek alatt elolvastam, nem akadtam mégsem több olyan regényre, amit ennyire egyértelműen be lehetett volna sorolni egy-egy kategóriában, talán ez a bejegyzés is meg tudta tehát mutatni a disztópiák szépségét, hogy ez egy mindenki számára élvezhető műfaj, élvezhető elképzelésekkel, történetekkel. Legyél akár fiú, akár lány, ne hagyd ki ettől függetlenül a műfaj legjobbjait.

Ha ti is tudtok olyan disztópiákat, ami az egyik nemhez sokkal inkább illik, mint a másikhoz, írjátok meg hozzászólásba, hogy bővíthessük ezt a listát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése