2017. augusztus 5., szombat

Sylvia Löhken - A csend ereje

Kiadó: Libri
Eredeti cím: Leise Menschen - Starke Wirkung
Fordító: Malyáta Eszter
Megjelenés éve: 2016
Eredeti megjelenés: 2012
Oldalszám: 276 oldal
Téma: pszichológia, önfejlesztő, önismereti


Fülszöveg:

Türelmesen meghallgat másokat, előbb gondolkodik, csak utána beszél. Egy találkozókkal teli nap után szívesen van egyedül. Jobban szereti, ha kevés, de igazán jó barát veszi körül. Ezek a visszahúzódó vagy introvertált emberek legfőbb jellemzői.

Ebből a könyvből most megtudatja, hogyan érvényesítheti visszahúzódó emberként erősségeit a szakmai- és magánéletben, például jó koncentrációs képességét, analitikus gondolkodását vagy függetlenségét. A jól bevált stratégiák segítik, hogy a kapcsolataiban, tárgyalások vagy viták alkalmával jól szerepeljen és legyőzze az akadályokat. Megtudhatja, hogy befelé forduló ember létére hogyan válhat sikeres vezetővé a saját személyes stílusával, és hogyan dolgozzon hatékonyan együtt extrovertált munkatársaival.


A szerző a legfrissebb pszichológiai kutatások alapján, sok gyakorlati példával szemlélteti, mi a különbség az introvertált és extrovertált emberek között. Segít áttekinteni a családi és baráti körben zajló beszélgetéseket is az introvertált ember szemszögéből. Számtalan tanáccsal szolgál, hogyan éljen partnerével vagy egyedül, és hogyan bánjon az introvertált és extrovertált gyermekekkel.
Dr. Sylvia Löhken PhD fokozatú nyelvész és kommunikációs szakértő, emellett okleveles coach. Oktatói és kutatói tevékenységét követően tíz évig volt a DAAD (Német Akadémiai Csereszolgálat) vezető beosztású munkatársa Németországban és Japánban. 2003 óta az introvertált személyiségtípusú emberek tanácsadója.


Kedvenc idézetek:

"Aki hagyja, hogy mások uralják az életét, örökre meg lesz fosztva attól az érzéstől, hogy képes volt kialakítani és megélni egy sikeres életet."

"Ha az erősségeinkre összpontosítunk, sokkal többet érünk el, mintha fáradtságosan a gyengéinken dolgoznánk, mivel így arra építünk, amik vagyunk, illetve amikben tehetségesek vagyunk."

"Ez egy csodálatos sikerrecept, amit ajánlok is minden olvasómnak: maradjunk hűek önmagunkhoz, mint intróhoz, tegyük azt, ami velünk önazonos és a szükségleteinknek megfelel."

A könyvről:

Mikor először hallottam A csend ereje című könyvről, az első képzetkép, ami eszembe jutott, én voltam, ahogy halk, vékony hangommal ülök az ebédlőasztalnál, és heves vitát folytatok testvéremmel és apukámmal, miközben tudom, az esélyeim rosszak a megértettségre. Hiszen ők fényévekkel hangosabbak, erélyesebbek, ráadásul engem kimerít az, ha szabálytalan kommunikációban kell részt vennem, ahol a partnerek egymás szavába vágnak, és az ész érveknek nincs helye. Azt hittem, ezen a témán kár rágódni, mert ez sosem lesz másképp, majd megtudtam, hogy létezik olyan könyv, ami az én problémámra specializálódott. A címmel ellentétben én nem tartom magam csendes embernek a kommunikáció mennyiségét tekintve. Bár a környezetem a „csendes, „”kedves” jelzőkkel minősít leggyakrabban, én mégis Kommunikáció és médiatudomány szakon tettem le első diplomámat, és az egyik kedvenc szabadidős tevékenységem, a blogolás is írásbeli kommunikáció. Akkor miért volt szükségem mégis erre a könyvre, és milyen problémákra találhatunk benne megoldást? Leginkább így tudnám megfogalmazni: Szorongsz, ha nagy tömeg előtt kell előadást tartanod? Gyűlölöd a váratlan telefonhívásokat? Ha tehetnéd, szinte mindig írásban kommunikálnál? Ha sok időt töltesz emberek közt, utána szükséged van egy kis egyedüllétre, feltöltődésre? Ez mind-mind annak a jele, hogy az intrók széles táborát erősíted.

A könyv első részéből, az elméleti bevezetőből, sok olyan információ birtokába jutunk, amit nem is gondoltunk volna. Sejtettétek például, hogy az emberek közel fele az introvertáltak csoportjához tartozik? Akkor hogy lehetséges, hogy bármerre megyünk, hangosabbnál hangosabb emberekbe botlunk? A válasz egészen egyszerű: a csendes emberek észrevétlenebbül élik mindennapjaikat. Ez tehát egy csodás hír, van azonban rossz hír is a tarsolyomban: olyan világban élünk, ahol a hangok törvénye uralkodik, és főként a nyugati társadalmakra az jellemző, hogy az extrók juttatják könnyebben érvényre érdekeinket. Gondoljunk csak bele, manapság, ha beszélgetünk valakivel és pár pillanatra csönd keletkezik, szinte kínosan érezzük magunkat. Higgyétek el, nem minden társadalomban van ez így. De mit tehetünk az észrevétlenség és alábecsültség ellen? Legyünk mások? Váljunk mi is extrovertálttá? Ilyen jellegű kérdésekre ad választ a könyv. 

De mielőtt előre haladnánk, nézzünk meg még pár érdekességet a könyvből, amit nem is gondolt volna a legtöbb ember: 


1. érdekesség:
Ha olyan munkakörbe kényszerülsz dolgozni - legyél akár intró, akár extró - ami a személyiségednek ellent mond, akár bele is betegedhetsz fizikailag.


2. érdekesség:
míg az extro emberek szélmalomként működnek, és hajtóerejük az őket ért impulzusokból ered, addig az intrók olyanok, mint az akkumulátor, csendes töltődésre van szükségük. 3. érdekesség:
számos híres ember az intrók csoportját erősíti, akikről nem is hitted volna: Avril Lavigne, Michael Jackson, Barack Obama… 4. érdekesség: az intró és az extró embereknek más a biológia felépítésük pl.: hosszabb az intró ember idegpályája, ezért reagálnak lassabban egy-egy beszédhelyzetben 5. érdekesség: intrónak vagy extrónak születik az ember, az energiaszintünk egy velünk született adottság. 


Szerintem mindannyiunk életében volt már olyan időszak, mikor megpróbáltunk mások lenni, pl..: beszédesebbek, hangosabbak, feltűnőbbek. Ez nálam például úgy nyilvánult meg, hogy hangos olvasással próbáltam fejleszteni a hangom erősségét, a határozott beszédstílusomat. Mondanom sem kell szerintem, hogy nem értem el sikereket. Majd megérkezett ez a könyv, aminek központi üzenete: 

Ne akarj más lenni! 

Legyél büszke arra, hogy intró vagy, hiszen számos előnyös tulajdonsággal rendelkezel, amivel egy extró nem! 

Ne akarj más lenni, mert az kimerít, és mindennapi erőfeszítéseket igényel! 

Maradj önmagad, és fejleszd előnyös tulajdonságaidat, hogy személyiségeddel mindenkit levegyél a lábáról! 

Elsőre nem is hangzik rosszul ez a magüzenet, nemde bár? Már csak két kérdés maradhatott bennünk ezután: mik azok az előnyös tulajdonságok, és hogyan tudnám ezekkel levenni a világot a lábáról? 

A könyv hitelessé vált attól, hogy kaptunk egy rövid tudományos hátteret is, például megtudtuk, hogy Jung nevéhez fűződik az extrovertált és introvertált lélektípusok fogalma. Számos orvosi tanulmányra is hivatkozik a könyv, de ezen kívül rám megerősítően hatott az is, hogy számos olyan gondolat köszönt vissza a történetben, amit pszichológia órán is tanultam, ilyen például az, hogy az introvertált embereknek több energia kell az impulzusok feldolgozására, és ez egy velünk született tulajdonság, amin nem lehet változtatni. 

Interaktivitás felsőfokon. A könyv számos olyan részt tartalmaz, ahol szükséged lesz egy tollra. Az írónő ugyanis összeállított például egy tesztet, hogy megtudd, valóban az intrók köréhez tartozol-e. Ez egy igaz- hamis típusú teszt, ami pár perc alatt elvégezhető. Ezen kívül minden fejezetben vannak kérdezz-felelek részek, ahol le kell írnod: ki a példaképed, melyik előnyös tulajdonságokat vetted észre magadon, és milyen akadályokat, mit fogsz tenni a jövőben azért, hogy kapcsolatokat építs, és melyik taktikákat fogod ehhez használni a könyvben felsoroltak közül… Ha komolyan veszed mindezen feladatokat, kész kis haditervet állíthatsz össze arra nézve, hogy könnyítsd meg az életedet csendes emberként, és hogy miként hozd nyilvánosságra eredményeidet. 

Ízelítőként felsorolnék nektek pár olyan pozitív tulajdonságot, ami az intrókra jellemző: 

Mi, intrók odafigyelünk az emberekre, még akkor is, ha ránk nem mindig figyelnek oda. Szívesen gondolkodunk sokat, ezért mi vagyunk az analitikus gondolkodás legjobbjai. Többnyire előbb gondolkodunk, aztán beszélünk. Óvatosság jellemez bennünket, nem ugrunk bele feleslegesen magas kockázatokba. Képesek vagyunk akár nagyon hosszú ideig is egy tevékenységgel foglalkozni, anélkül, hogy megunnánk. Kitartó magatartásunk megnyilvánul céljaink elérésében is, ugyanis legyen az bármilyen nehéz, nem adjuk fel. Függetlenek vagyunk, jól érezzük magunkat egyedül is. Az írásbeli kommunikáció abszolút a mi területünk, nem lesz meglepő tehát, ha azt mondom, a legtöbb író is az introvertáltak köréből kerül ki. 

Kétségkívül vannak azonban akadályok is, amik gátolnak minket a hétköznapi érvényesülésben: 

A félelmet sokszor intenzívebben érzékeljük, bár higgyétek el, nem csak az intró emberek félnek gyakran. Hajlamosak vagyunk elveszni a részletekben. Olykor túlgondoljuk a dolgokat, képesek vagyunk az eszünkre hallgatni, és logikát keresni mindenben, holott olykor inkább a szívünkre kellene hallgatni. Nehezen tudjuk megmutatni teljesítményünket, mert leblokkolunk sok ember előtt. Sokunk szenved önbizalomhiánytól, mert a társadalom ezt erősíti meg bennünk, és mi ezt előszeretettel hagyjuk. 

Bár a legtöbb munkahelyen, iskolában az extróknak áll a világ, és szinte nem is tekintenek téged aktívnak, vagy csapatjátékosnak, ha nem vagy hangos tagja a közösségnek, de ezek ellenére is tagadhatatlan tény, hogy a világnak ugyan annyira szüksége van mindkét lélektípusú emberre. Témák, amiket érint a könyv, az elsőként a párkapcsolati tanácsadás, és annak minden aspektusa: legyen a párod extró vagy intró. Szó lesz még a gyermekvállalásról is, és hogy milyen egy intró gyermeket felnevelni és milyen speciális igényekkel rendelkezik egy ilyen gyermek. Ezt követően pedig áttér a könyv a munkahelyi feladatokra, azon belül pedig minden stresszes szituációra, mint például egy tárgyalás, telefonbeszélgetés vagy egy előadás megtartása. Azon kívül, hogy megtudjuk, milyen pozitív tulajdonságokkal kell élnünk az élet minden terültén, gyakorlati tanácsokat is kapunk arra nézve, hogy egyes kommunikációs szituációkban, mi a teendőnk: mind nonverbális, mind verbális módon, egy-egy példamondattal. 

Ami zavaró volt számomra a könyvben, de ugyan így sajnos minden másik ismeretterjesztő, lélektani könyvben is gyakran zavar, hogy a stílus meglehetősen szájbarágós. Folyamatosan ugyan azok a gondolatok ismétlődnek a könyvben. Talán ennél a műnél abból fakad a probléma, hogy az írónő kommunikátor, és olyan módon vetette papírra könyvét, mintha csak egy előadását hallgatnánk. Vannak a könyvnek magüzenetei, és ezeket sulykolja belénk a nyomatékosítás módszerével. Természetesen az írónő célt ért a módszerével, de nekem ez egy kicsit sok, és elvesz a tudományosságából, élvezhetőségből. Gyakorlatias tanácsokból hallgattam volna még szívesebben többet, ezeket egységes struktúrába kellett volna valahogy rendezni, hogy miután az olvasó letette a könyvet, ne maradjon kesze-kuszaság a fejében annak kapcsán, mit tegyek mostantól másképp. 

Összességében egy tudományos úton nagyon jól alátámasztott, szavahihető, hasznos könyvet kaptam, ami valós segítséget nyújthat abban, hogy érvényesüljek az erősen extró környezetemben is. Én mindenképp ki fogom próbálni az itt javasolt módszereket és megfogadom a tanácsot, hogy nem próbálok innentől a gyengeségeimre koncentrálni, és azokat fejleszteni, hiszen helyette az erősségeimre is építhetek. Ez a könyv kellemes olvasási élmény lehet neked akkor is, ha hasonló problémákkal nézel szembe nap, mint nap, de ugyan így, akkor is, ha extró vagy, hiszen megtanulsz bánni az intró emberekkel, jobban megismered önmagad és megérted embertársaidat.

Összefoglaló
Imádtam a könyvben
Fejlesztési lehetőség

szavahihetőgyakran ismétlődő gondolatok
tudományosan alátámasztottkicsit szájbarágós stílus 
informális

teljes mértékig interaktív 

 érdekes gondolatokat közvetít,gyakorlati tanácsokkal szolgál


Ha az alábbi művek tetszettek... 

nem olvastam még ehhez hasonló művet, számomra újdonságnak hatott a témában. 

Kinek ajánlanám:

Az írónő egyaránt szánta az extrovertált és az introvertált lélektípusoknak, mert fontosnak találja, hogy az extrók is megértsék, miért olyan az intró ember, amilyen, és mit tehetnek annak érdekében, hogy megkönnyítsék a velünk való kommunikációt. A könyvből egy extró típus is rájöhet, hogyan kell bánni ilyen embertársával, és hogy az ilyen kommunikációs partnerei nem passzívak, egyszerűen más a biológiai beállítottságuk. Az intró embereket pedig szerintem meg sem kell győzzem, hiszen minden csendes ember szerintem vágyik a segítségre, és olyan gyakorlatias tanácsokra, ami megkönnyíti az életét ebben az erősen extrovertált társadalomban. Egyszóval legyél bármilyen ember, ha szeretnéd jobban megismerni önmagad és embertársaidat, akkor ez a könyv hasznos lesz számodra. 

Címszavak: 

introvertáltság, extrovertáltság, lélektípusok, velünk született energia, kommunikáció, önismereti teszt, párkapcsolat, gyermeknevelés, kapcsolatépítés, munkahelyi problémák 

Kedvcsináló: 

Csendes vagyok. 
Halk hangú, nyugodt, a mindennapi interakcióktól sokszor fáradt. 
Szerettem volna hangos lenni, harsány és bátor. 
De a könyvet elolvasva, 
már csak önmagam szeretnék lenni. 
szükségleteimet felismerni, és eszerint cselekedni. 
Örülök, hogy intró vagyok. 

Első mondat: 

„Nevem Sylvia Löhken.” 

Borító: 

A borítón szereplő modell tökéletesen képviseli az intrók típusát. A lány elé tartott felnagyított kép pedig kiváló szimbólum arra, hogy a könyv segít önmagunk, és teljesítményünk láthatóbbá tételére. Egy szóval: telitalálat. Letisztult, megnyugtató, békés, éppen úgy, ahogy egy intró ember. Bár fontos kiemelni, hogy az intró személyek többségét nem pusztán, a vékony, szolid, visszafogott külsejű lányok képviselik, és ez által a borítót is értelmezhetjük egyfajta sztereotípiaként, ugyanakkor nekem mégis tetszik. 

Kedvenc rész: 

Külön kedvencem lett az a fejezet, mikor a gyermeknevelés kérdésével foglalkozott az írónő. Bár tőlem még távol áll a gyermekvállalás kérdése, azonban érzem, hogy az itt olvasott praktikák még évek után is megmaradnak majd a fejemben, hogy miként bánjak egy visszafogott, csendes gyermekkel. Nem is gondolnánk, mennyi apróságot tehetünk szeretteinkért már pusztán azzal is, hogy ha haza érkezik az iskolából, milyen kérdést teszünk fel neki a napjáról.

Te hallottál már róla? Július 1. és augusztus 31. között kettőt választhatsz a listán szereplő könyvek közül, és az alacsonyabb árút 50% kedvezménnyel kapod meg.
www.libri.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése