2016. június 18., szombat

Naomi Novik - Rengeteg

Kiadó: Gabo Kiadó
Eredeti cím: Uprooted
Fordító: Heinisch Mónika
Megjelenés éve: 2016
Eredeti megjelenés2015
Oldalszám: 488 oldal
Téma: fantasy, YA
Sorozat: nem egy sorozat része

Fülszöveg:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.

Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.

Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.

Kedvenc idézeteim:

"Bizonyára minden történet ugyan úgy ért véget: az utolsó kimerült harcos hazafelé baktat a halált lélegző mezőkről, de ezt a részt már senki sem énekelte el."

"Nemcsak egyféleképp működhet! (…) Ott próbálsz meg utat találni, ahol nincs. (…) Az embernek át kell verekednie magát a bozóton és a fák között, és minden alkalommal másfelé kell indulnia."

"Az igazság semmit sem jelent, ha nincs kivel megosztani, az ember egész életében szünet nélkül kiabálhat az ég felé, semmi haszna nincs, ha senki sem jön oda meghallgatni."

A véleményem:

Naomi Novik amerikai írónő Temeraire sorozatával vált világszerte ismertté és keltette fel egy Oscar- díjas rendező figyelmét is a megfilmesítés terén. Azóta számos történetet alkotott, és neves irodalmi díjakat is nyert, miközben férje hasonló sikereket szerzett az írás terén. A Rengeteg a megjelenését követően alig egy év alatt el is érkezett hazánkba egy teljesen új külsővel, amit akár a külföldi borítótervezők is megirigyelhetnének. De lássuk mit rejt, a fantasztikus, új külső.

A fülszöveg egy, a Jók és Rosszak iskolájához hasonló kezdetet ismertet meg velünk, mely szerint egy mágus, akit sokan csak sárkányként ismernek, de az igazi neve Szarkan, tíz évente elrabol egy lányt, rendszerint mindig a legszebbet és legtehetségesebbet, majd az idő elteltével szabadon engedi őket, hogy újat válasszon. A völgy lakói számára rejtély, hogy miért történik mindez, és mi a célja a sárkánynak a lányokkal, mindössze azt tudják, hogy a tornyot megjárt nők egytől egyik magabiztosan, tökéletesen térnek vissza, és eszük ágában sincs Dvernyikben maradni, a kis faluban a az Orsó folyó mellett. Elvágynak a völgyből, mint korábban soha.

A főhősnőnk Agnyeska egy hétköznapi lány, aki nem nem kimagasló semmiben, nem ad a külsőségekre, boldog eddigi életében, pusztán egy dolog nyomja a lelkét, hogy a falu lakói Kasját, a legjobb barátnőjét tartják az esélyesnek, a sárkány következő választásakor. A fülszövegből is látszik azonban, ahogy a Jók és rosszak iskolája történeténél is, itt sem az lesz a kiválasztott. akire gondolnánk.

Már ez a kezdet is igazán ígéretesnek hangzik, mégis mindössze körülbelül az első húsz oldalát teszi ki a történetnek a választás, és én ezt szerettem igazán a könyvben, hogy zajlott. Hogy az a több száz oldal újra és újra hozott valami újdonságot, és nem ragadt le egy kiszámítható, megszokott mederben. Ez a könyv ugyanis nem csak azt mutatja be, hogy lesz Agnyeskából kiválasztott, ahogy arra a fülszöveg is utal, hanem hogy mi zajlik le Szarkan tornyában, és mit szeretne a férfi az elrabolt lányoktól. A mágia és a varázslás erősen körülöleli majd a történetet, de fontos lesz ennek miértje is. A kontextus egy Polnia nevezetű királyságba lett elhelyezve, ahol az itt élők legnagyobb ellensége fordulatos módon maga a természet. A Rengeteg. Egyszerűen imádtam a történetben, hogy bármennyire is szeretem az erdőket, a fákat itt most negatív színben tűnik fel, minden más művel ellentétben. Elég csak a leghíresebb történetekre, filmekre gondolnunk, mint pl. az Avatar, és azonnal látjuk milyen gyakori, hogy az emberek bántják környezetüket, miközben az jó, és oltalmazza őket. Ebben a regényben a völgy lakói rettegtek a Rengetegtől, ugyanis ott borzalmak leselkedtek rájuk, valami megfoghatatlan, érthetetlen rontás, ami őrületbe taszítja az embert, és nem ereszti. A sok gyűlölet és megvetés, amit áraszt a Rengeteg gyakran szül majd igazán agresszív, félelmetes és olykor véres jeleneteket, egy horror történethez hasonló borzongást adva az olvasóknak. A regényt elolvasva megtudhatod, tehát, mi történik a Sárkány tornyában, miért rabol a mágus hajadonokat, is mit rejt a kegyetlen Rengeteg.

Ez a könyv valóban a szláv mesék hangulatát idézte elemeivel, névválasztásaival. Manapság ismét divatosak lettek a mesék, főként a fiatal felnőtteknek szóló fantasy kategóriában, mégsem lesz ez a mű egy tucat. Sem a történetvezetése, vagy a stílusa nem engedné ezt meg.  Végig éreztem, hogy az írónő tudatosan épít a mesebeli elemekre, így egy pillanatra sem zökken ki ennek hangulatából. Egy sajátos világot alkotott, ami jellegzetes lett és feledhetetlen.

Ahogy írtam, teljesen újszerű látásmódot jelentett a természet gonosz arca. Misztikussá tette az eseményeket, félelmetessé, és nagyon sok izgalmas percet okozott nekünk. Ami pedig a legszebb az egészben, hogy a lezáráskor megkapjuk a válaszokat arra, miért történik ez a sok borzalom a királyságban.

A karakterek nem voltak túl részletesen bemutatva, ugyanakkor kaptunk egy -egy szeletet a múltjukból. A két főszereplőnk, Agnyeska és Szarkan, mindketten egy-egy fontos motívumot képviseltek, a fiú a rendezettséget, a szabályok és hagyományok követését, a tervezést és a józanságot. Ezzel szemben Agnyeska egy rendetlen lány volt, akinek folyton maszatos lett a ruhája és az arca is, így ő volt a spontaneitás, az ösztön megtestesítője. Ő nem szeretett volna a kitaposott ösvényen járni, nem tudta visszaadni mindazt, amit megtanítanak neki, ösztönösen tudta azonban, hogyan kell cselekednie. Úgy érzem ez is egy igazán fontos üzenete a regénynek, hogy nem csak a kitaposott utat követhetjük, és hogy mindig más irányba kell indulnunk, ugyanakkor én is szeretem a tervezést és a következetességet. Talán mindannyian mások vagyunk, mégis ugyan olyan jók.

A regény folyamatosan fokozta az izgalmakat és az események jelentőségét, ugyanakkor már a kezdés is erős és akciódús volt. A történet második harmadában éreztem egyféle visszalépést, kicsit lassított a tempón a mese, ugyanakkor azért a végére visszakaptam a megszokott ritmust. A lezárás szerintem igazán jól sikerült, nem volt hiányérzetem és kifejezetten tetszett, hogy kiszámítható sem lett, így a mű mindvégig megmaradt egyedinek. Csak apró javaslat lenne, de én azt tanácsolnám az írónőnek, mint ahogy sok érzést és apróságot is kifejt, úgy mikor valami jelentős esemény történik a könyvben, azt is írja le még részletesebben és nyomatékosabban, mert akadtak részek, mikor úgy éreztem, nem teljesen értem, mi zajlik körülöttem. Egy mondat nem adott elég értelmet annak, mi történt. Kicsit zavaros lett maga a rejtély kibontakozása, törekedtem volna itt az egyszerűségre és a részletességre.

Mindent összevetve ez számomra egy feledhetetlen regény volt, ami megmozgatta a fantáziámat, és elkalauzolt egy olyan mesébe, ahol a természet és az emberiség közötti ellentét kérdésével foglalkozhattunk. Rejtélyes volt, hátborzongató, ugyanakkor volt benne egy csepp romantika, érzelem és jellemfejlődés is. A kitaposott út küzdött a változással, a valóságos a varázslattal, az ember a Rengeteggel, egy királyság a múlt sebeivel.

Imádtam a könyvben
Fejlesztési lehetőség

meseszerű stílusjegyek és elemekolykor nehezen értelmezhető esemény
szépséges, magyar borító
eseménydús cselekmény
megborzongató, horrorisztikus jelenetek

jól közvetített üzenetek

Kinek ajánlanám?

Tanulságos történet ez mind a felnőtteknek, mind a fiataloknak. Én úgy vélem a mese nem korosztálytól függ, így ez a könyv sem. Ugyan úgy élvezheti a téma bármilyen kedvelője, fiúk és lányok is. Mindenkinek ajánlom a könyvet. Volt valami a történetben, amitől olyan régies lett, mint maga a kor, ahol játszódik, ezért talán inkább azoknak, akik szeretnek visszarepülni az időben, és nem csupán a modern történeteket szeretik.

Első mondat:

"A mi sárkányunk nem falja fel az elrabolt lányokat, akármit is mondanak róla a völgyön kívül."

Címszavak:

ifjúsági, varázslat, torony, sötét erdő, völgy, szerelem, barátság, vérrontás

Kedvcsináló:

Ez a mese egy józan, vidéki lányról szól, aki korábban nem hitt a varázslatban, és abban, hogy bárki is őt választaná tökéletes barátnőjével, Kasjával szemben.

Pár hét leforgása alatt azonban a dolgok a feje tetejére állnak, és Agnyeska egy olyan küzdelemben találja magát, ahol a Rengeteg elől nincs menekvés.

De képes lesz-e az ő elméje épségben megúszni ezt a harcot? Mit rejt a Rengeteg mélye?

Értékelés: 10/9

A borító:

Tetszenek a külföldön megjelent borítók, de meg sem közelíthetik Cserny Timi Pookah munkáját. Először kicsit elszomorodtam, mikor láttam, hogy csak kemény fedeles változatban kapható a könyv, mert nagyon kilóg a sorból a polcomon, de valóban így lett gyönyörű ez a regény. A Rengeteg illusztrációja teljesen visszaadja azt a sötét, komor, baljóslatú hangulatot, amit a történet is nyújt az olvasóknak, a főszereplő lány pedig egyszerű ruhában van, ahogy a történetben is szerette. Olyan érzés, mintha a készítő valóban ismerné a történetet és azt idézte volna élethűen maga elé. Agnyeska ruhája és a torony a védőborítón arany színben ragyog és emellett a cím is. Látványos a kontraszt a fekete - fehér kép mellett. Most tapasztalom már másodjára, hogy a kiadó valami sokkal szebb borítót alkot, mint az eredeti, és jó érzés, hogy erre valahol nagy hangsúlyt fektetnek, és nem elégszenek meg azzal, ami adott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése