2016. július 4., hétfő

Cynthia Harrod-Eagles - Goodbye, Piccadilly


Kiadó:
 I.P.C
Eredeti cím: Goodbye, Piccadilly 
Fordító: Fazekas László
Megjelenés éve: 2016
Eredeti megjelenés: 2014
Oldalszám: 480 oldal
Téma: történelmi, romantikus, családregény
Sorozat: Otthon és a fronton 1.


Fülszöveg:

Anglia először kénytelen saját bőrén megtapasztalni a modern kori háború borzalmait. A Hunter család, a személyzetük és a szomszédjaik élete mindörökre megváltozik. 

1914-ben az angliai Northcote békés faluja is kénytelen szembesülni a háború hatásaival. A jómódú bankár, Edward Hunter legnagyobb fia anyja, Beatrice tiltakozása ellenére önkéntesnek jelentkezik, és a fiatalabb Bobby is követni kívánja példáját. Diana lányuk választottja, a szomszéd earl fia, Charles Wroughton szintén bevonul, keresztülhúzva ezzel a lány házassági terveit. A lovak iránti olthatatlan szeretettől vezérelve húga, Sadie kiképzőnek jelentkezik. 

Miközben a környék hölgyeinek szívét megdobogtatják az egyenruhások, a harctéri hírekről értesülve lázasan gyűjtenek a belga menekültek számára, a házvezetőnőkkel együtt próbálják kiküszöbölni az élelmiszerhiány okozta gondokat, gyászolják elesett szeretteiket, Hunteréknek és a falu lakóinak, nemeseknek és szolgálóknak, az otthon maradottaknak lassanként alkalmazkodniuk kell a változó világhoz, és el kell fogadniuk, hogy az életük sosem lesz többé olyan, mint volt.

Valós történelmi környezetben játszódó, izgalmas, új sorozat a Kirov saga szerzőjétől.

Kedvenc idézeteim:

"Mindannyian be vagyunk zárva a körülmények közé…"

"– Nem voltam bátor. Halálra rémültem. – Éppen ez a bátorság – megtenni valamit, amikor az ember halálra van rémülve."

"Csináld azt, amit akarsz, és utána magyarázkodj. – ez volt az életfilozófiája."

"Egyfolytában férfiakhoz méltó törekvésekről olvasunk, nemes cselekedetekről, a világ jobbá tételéről és hasonlókról. Olvasunk és beszélünk róluk, de egyiket se csináljuk."

"A házasságban a legnehezebb, gondolta, hogy véget ér az udvarlás."

A véleményem:

Cynthia Harrod- Eagles írónő a Kirov saga című sorozatával vált igazán ismertté, melyek közül az első négy rész magyarul is olvasható. Az Anna, a Fleur, és az Emily az I.P.C kiadó gondozásában jelentek meg, csakúgy, mint a Goodbye, Piccadilly.

A borítót megcsodálva és a fülszöveget átfutva az érdeklődők többségének azonnal a Dowton Abbey című filmsorozat jut eszébe erről a műről, hisz az Otthon és a fronton egy jómódú család és személyzetének mindennapjait hivatott bemutatni és történelmi háttere az első világháború kirobbanására tehető, akárcsak a Dowton Abbey kezdete. A könyvet megismerve még több párhuzamot véltem felfedezni a két történet közt, így bátran merem ajánlani azoknak, akik szerették Crawleyék mindennapjait és azt a különleges korszakot, amit bemutatott a mű.

Az 1910-es évek rengeteg változást hoztak történelmünkben, amik érdekességgel tudják feltölteni a korszakban játszódó regényeket. Ilyen például a szüfrazsettek mozgalma, az új technikai vívmányok megjelenése, a konzervatív nézetek változása tartva a szabad szellemű 20-as évekig. Ebben a regényben minden megvolt, amitől hiteles lesz történelmileg a mű: a nők elkezdtek többre vágyni, az automobilok elterjedni,  a németek politikai játszmákat vívni. Én sosem rajongtam a történelemért, és főleg nem annak sötét foltjaiért, mint például a világháborúk, de ennek ténye sem vett el a regény élvezetéből.

A Hunter család jómódban él, hiszen a családfő, Edward, bankárként dolgozik vezető beosztásban. Az ő értesülései és kapcsolatai révén ismerjük meg leginkább a háborús készületek fejleményeit. Felesége Beatrice egy hagyomány őrző felség, szerető anya, akinek mint az gyakran megszokhattuk a történelmi regények kapcsán, a legfőbb célja, hogy gyermekei jövőjét biztosítsa. Diana, az idősebb lányuk, gyönyörű nő, jól nevelt, tanult, illedelmes és mindezt tudja is magáról. Álma, hogy igazán jó férjet fogjon magának, Charles Wroughton, a dúsgazdag earl fia pedig épp a legjobb választás lenne a mindenki által körüludvarolt hölgynek. A két fiatal fogja legfőképp biztosítani a romantikus szálat, amit a Dowton Abbey során Mary hozott el nekünk. De ott van Sybil karaktere is, Sadie, az életvidám, szeleburdi lány, aki nem vágyik házasságra, vagy arra, hogy drága iskolába járhasson, sokkal inkább az állatok közt töltené az idejét, legfőképp lovakkal. Négy fia is van Hunteréknek, közülük az idősebb szeme által kapunk majd képeket a frontvonalról. És ha ez még nem nyújtana elég érdekességet, ott van a család személyzete is, akik mindig hoznak egy új látásmódot, szemszöget a háborús időszakból.

Szerintem érződik a szavaimból, mennyire rajongok az 1900-as évek elejéért és annak sajátosságaiért, ezért az én kedvencem a műben, az időbeli elhelyezkedése. Egy konzervatív világ a változás küszöbére keveredik, és próbálja felfogni, mindazt a rengeteg történést, mely körülötte folyik. Egyszerűen megunhatatlan a téma. Ezen belül a környezet vidéki, egy mozgalmas, kisvárosi élet mindennapjaiba csöppenhetünk a regényben, ami engem megnyugtat, kikapcsol. Talán a  Váratlan utazás című sorozat tudott ehhez hasonló hatást elérni nálam. Ezen kívül az, hogy tudjuk, hová vezet a történelem, ad egyfajta izgalmat is a könyvnek, mert görcsösen várjuk, vajon mikor következnek be azok az események, melyek elindítják a nagy háborút.

Mindezek a pozitívumok mellett a szerelmi szál tetszett még annak ellenére is, hogy Charles nem volt az a tipikus, jóképű, mai férfiideál. A mű megmutatta, hogy egy férfi nem csupán attól lehet kívánatos, hogy izmos, vagy magabiztos, de nem is attól, hogy gazdag. Charles vonzereje műveltségében, kedvességében, figyelmességében rejlik. Diana sem volt egy tucat karakter. Nem a megszokott makacs, önfejű szépség szerepét hozta, hanem az engedelmes, konzervatív lányét. Számomra ez újdonságot jelentett.

A könyv apró motívumokkal, egy - egy párbeszéddel vagy éppen levéllel közvetített egy jelentős eseményt, vagy jellegzetességet, nem történt tehát semmi nagy szabású a könyvben, Ez egyrészt tetszett, mert képesek voltak apró jelenségek is hatni rám a könyvben, ugyanakkor zavart is. 500 oldal nem telhet el úgy, hogy ne zajlana benne az élet. Vártam valami többet a cselekményszál terén. Nálam ez a könyv egy több évados sorozat csupán első részét tenné ki. 

Mikor a mű felénél jártam, még mindig nem éreztem, hová fog kifutni a cselekményszál. Lassú folyású volt a történet. Azt gondoltam, talán az utolsó oldalak begyorsulnak, és hirtelen változást hoznak, azonban nem így lett. A mű végig ugyan abban a tempóban haladt előre, és a végkifejlet erősen függőre sikerült. Vártam tőle, valami többet. Talán annyira volt elég ez az első rész, hogy a szereplők közelebb kerüljenek hozzánk, megismerjünk belőlük egy szeletet, és a város mindennapjaiból, de többet még nem igazán nyújtott a regény. 

Úgy érzem tehát, hogy az Otthon és a fronton első része, egy jó kezdeményezés, egy érdekesnek ígérkező ötletből és ott van benne a lehetőség, de muszáj még inkább kidolgozni, sűrűsíteni ezt a mesét. Legyen benne több érzelem, még több cselekmény, fordulatosság, jellegzetességek az adott korból, és még több szelet a szereplők személyiségéből. Kerüljenek a szívünkhöz közel a karakterek és hozzanak izgalmat az életünkbe. A vidékies, romantikus stílus nálam viszont teli találat volt, ezért a hasonló ízlésűeknek úgy érzem, tetszeni fog a történet.

Összefoglalás

Imádtam a könyvben
Fejlesztési lehetőség

történelmi korszakkevés, apró események
vidéki élet sajátosságaierősen függővég
romantikus szálkevés fordulatosság
újdonságot hozó karakterek
karakterek felszínes bemutatása
hiteles korszakábrázolás

Kinek ajánlanám?

Első soron mindenképp a Dowton Abbey filmsorozat kedvelőinek, hiszen mind a történelmi korszak, mind az események, a karakterek hoznak majd egy erős párhuzamot. A romantikus, vidékies hangulat szerelmesei is otthon érzik majd magukat a könyvben, hisz a falusi pletykák, a házasság és a bálok nélkülözhetetlen velejárói lesznek a műnek.

Első mondat:

"Újabb szép nyári nap volt, felhőtlen és meleg.."

Címszavak:

háború, szerelem, házasság, bátorság, lovak, család, politika, szüfrazsett

Kedvcsináló:

Egy jómódú család mindennapjai, ami nem nélkülözi a szerelmet, a bonyodalmakat és a változást, amit a háború közeledte okoz.

Baljós előjelek, amik mind - mind a németek felé viszik a fiatal férfiak sorsát.

Körülmények, amikre a város lakói nem voltak felkészülve, mégis büszkén és és tettre készen viselik.

Értékelés: 10/7

A borító:

Ennél szebbre már nem is sikerülhetett volna a magyar kiadás borítója, ehhez képest az eredeti egészen szürke és hétköznapi. Az új külső mind a fiatalok, mind a középkorúak figyelmét felkeltik és oda vonzzák a tekintetet. A középpontjában valószínűleg Dianat látjuk, a gyönyörű fiatal lányt, aki a történetben is főszerephez jutott, és talán neki jutott a legtöbb fejezet. Alatta pedig a vonuló katonák hada a háborút szimbolizálja, ez a külföldi borítón nincs is jelen. Így tökéletes tehát a külső, ahogy van, szerintem a kiadó kínálatának talán legszebb darabja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése