2016. december 2., péntek

Anne L. Green - Viharos érzelmekKiadó: Álomgyár Kiadó
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám:496 oldal
Téma: erotikus, romantikus
Sorozat: nem sorozat részeFülszöveg:

Szenvedély ​​nélkül lehet élni, de vajon érdemes?

Jason Scott az FBI kommandós alakulatának tagjaként élte nem éppen hétköznapi életét. Egy napon azonban, egy balul elsült akció után, minden a darabjaira hullik körülötte. Létezésének új értelmet keresve elvállalja egy befolyásos szenátor lányának védelmét, ám hamar rá kell döbbennie, hogy nem kell a csatatérre lépnie, hogy kemény küzdelmeket éljen át.
A szépséges és lázadó Nina legfőbb szórakozása testőrei megleckéztetése. Mindennapi csatározásaik ellenére mindketten érzik, hogy lassan feltámad bennük az egymás iránti fékezhetetlen vágy, míg végül a lány egyszer csak meglátja a felszín alatt rejtőző valódi Jasont, és ráébred, hogy ő sokkal több mint egy testőr.
Heves ellenállásuk dacára hatalmába keríti őket a szerelem. A sors azonban újra és újra próbára teszi őket: támadások, ármányok, sötét titkok kereszttüzében rá kell ébredniük: a szerelemben nincs megalkuvás.

Vajon mindkettőjük vonzalmát csak a szenvedély mozgatja? Vajon van jövője a szerelemnek a múlt árnyékában?
Az Aranykönyv-díjra jelölt Anne L. Green a 2015. év elsőkönyves felfedezettje, a váratlan fordulatokban bővelkedő legújabb romantikus-erotikus regényében válaszokat keres a sokakat izgató kérdésekre.


Kedvenc idézeteim:

"Amikor az ember meghal, a fájdalom legalább véget ér, de ha remél, az egekbe emelkedik, a
kudarctól azonban magasról zuhan a földre. Akkor pedig nincs tovább. Onnan nincs felállás."

"Hirtelen olyan egyszerűnek tűnt minden. Rádöbbentem, habár szerettem szabályok szerint élni, mégis, amikor felrúgtam őket, akkor voltam a legboldogabb."

"Néha bizony kockáztatni kell, ismeretlen utakra lépni, a jól ismert és biztonságosnak tűnőkről pedig le kell térni. Ne légy gyáva! Döntsd el, hogy mi számodra a fontosabb: a biztonság és semmit nem kapni, vagy összeszeded a bátorságod, és talán mindent megnyerhetsz."

A könyvről:

Anne L. Green ősz közepén debütálta negyedik írását, immár a harmadik könyvnél már megszokhatott új külsővel, stílusjegyekkel, egy letisztult köntösben. A lényeg, azaz a szenvedély, a két szemszögből bemutatott történetvezetés és az izgalom maradt, ugyanakkor, ahogy azt már az Eltitkolt múltban is sikerült, így itt is egy sokkal részletesebb, lelkünkig hatoló történetet kaptunk, ami az én szememben az írónő egyik legszembetűnőbb fejlődési mutatója.

Volt már dolgunk Anne könyves álom pasijai közt drogdílerrel, vagy épp nőcsábásszal, ez a negyedik könyv azonban szakít a rosszfiúkkal, és helyette egy ugyan annyira férfias és vagány, ugyanakkor jó fiút választott, aki kommandósként kezdte pályafutását. Jason egy szerencsétlenül sikerült rajtaütés alkalmával olyan megrázkódtatást szenvedett, ami változásokra ítélte őt, így kényszerül egy gazdag szenátor lánya mellé, mint személyi testőr. A már nővé érett Nina nem tűrte meg egy korábbi pótkerekét sem, minden egyes védelmezőjével keményen elbánt ezzel lázadva apja ellen, aki képtelen lányának szeretetet adni, önmaga törődni vele. Jason pályafutása sem fog testőrként kevésbé viharosan indulni, mint elődjeié. Minden napja valós küzdelmet jelent majd a folyton bajt kereső, makacs lány mellett. Azt azonban már az első pillanattól kezdve nem tudják majd tagadni, legalábbis feleslegesen teszik, hogy vonzódnak a másikhoz. Egy újabb történet az ellenszenvből kialakuló szerelemről veszélyes környezetben elhelyezve, hiszen a szenátor nem véletlenül félti lányát rosszakaróitól. Akadnak bőven.

Mikor először tartottam a kezemben a könyvet, már tudtam, hogy azok az apróságok, amik nekem még A sötétség fogságából hiányoztak, itt már nem fognak. Hiszen látszik a könyvön, hogy tartalom akad benne bőven, terjedelmes mű született, ami nem lesz elmesélés szerű, hanem kapunk bőségesen sokat a szereplőkből is. Tökéletesen el voltak találva azok az arányok, amiket várok egy könyvtől, azaz, hogy legyen eseménydús, és ez tegye ki a mű nagy részét, de ismerjük meg a karaktereket, és azok lelki világát, ugyanakkor ne forduljon át az egész unalmas, fárasztó, fellengzős leírásokba. Tökéletes példa arra Anne, hogy aki sokat ír, fejlődik, ráérez, mitől lesz élvezhető az ő története. Nekem ez a regény azért tetszett, mert éppen eléggé bontotta ki azokat a jeleneteket, amik érdekeltek, és keveset traktált azzal, ami esetleg nem.

Eleinte nagyon bizonytalanul indult számomra a történet. Tetszett, hogy Jasonnal indult a regény, és hogy azonnal belelátunk a lelkébe, ugyanakkor nem tetszett, hogy a két főhős és az alapfelállás engem erősen emlékeztetett más művekre. Jason például teljes mértékben Dean Winchestert elevenített fel előttem, a Supernatural című sorozatból, és még ezt a teljesen azonos autómárkájuk, stílusuk is tetézte, nem csak a személyiségük. Nina és helyzete szintén már több sorozat ismer témája volt, ezért nagy elvárásaim voltak a könyvvel szemben. Ellensúlyoznia kellett ezeket a hátrányokat, kilépni a hasonló témájú írások eddig megszokott medréből, és valami pluszt hozzáadni a főhősök karakteréhez, hogy el tudjunk vonatkoztatni a fantáziánkban más színészektől. Ez körülbelül a regény egyharmada után sikerült. Végre csak élveznem kellett a könyvet, mint önálló, mástól független írást. Ahogy ebből is látszik, nekem egy kicsit később indult be ez a sztori, és kezdte el lekötni a figyelmem, ami nem is baj, így legalább elmondhattam, hogy ez tényleg egyre jobb.


Maga a koncepció bármennyire is ismert, már sokakat foglalkoztatott, sokszor feldolgozott téma, ennek ellenére érdekelt, ritkán volt feldolgozva egy ilyen szituáció erotikus regényformában. Ez a testőr vs. gazdag, elkényesztetett lány szereppár rejt magában potenciált, hisz alá- fölé rendelt viszonyt feltételez. Jason Nina beosztottja. Ugyanakkor a fiúnak kötelessége mindent megtenni a lány védelmében, és ez miatt sokszor át kell vennie az irányítást, az apa szigorú parancsait követni. De hogy tud vajon két domináns személyiség kijönni egymással, és olykor átengedni a gyeplőt? Első megfontolásra úgy sejthetjük, sehogyan. A regény éppen ezért tartogat már önmagában is feszültséget, és biztosít egy jó alapot. Anne általam olvasott minden könyvében eddig ezen a rossz első benyomáson, és vitákon alapult a szerelmi kapcsolat, itt is sikerült ennek egy jó, alkalmas keretet adni. Unalmas is lenne az élet, ha meglátjuk egymást, aztán jönne a boldogan éltek, amíg meg nem haltak.

A főhősök rendelkeznek mindketten saját múlttal és jelennel. Ami még olykor zavart engem, de már az Eltitkolt múltban is, az az, ahogy Jason gondolkodott. Ugyanis számomra még mindig egy picit nőies volt. Annyira nehéz elképzelni, hogy egy fiú a szerelemről és a lélek mélységeiről filozofáljon. A férfi gondolatok ettől egyszerűbbek, logikusabbak, földhöz ragadtabbak. De mindenképp másabbak. Nem hasonlíthat erősen, ha Jason vagy ha Nina fejében járunk. Mert akkor nem tudunk majd különséget tenni, hogy most kinek a szemszögénél tartunk. Ettől eltekintve a váltások viszont jól sikerültek, olykor ott folytatta az egyik fiatal a másik történetét, ahol abbamaradt, máskor kicsit visszakanyarodtunk, én ebben viszont mindig láttam logikát, és tetszett ez a szerkesztésmód.

Vigyázat, spoiler!  

A lezárás tekintetében úgy érzem nem volt egyszerű dolga az írónőnek. Nehéz valami más lezárást találni, ami eltér a megszokott forgatókönyvtől. Itt, a Viharos érzelmekben nem igazán sikerült eltérni, meglepni engem. Sejthető volt, mikor fog valami rossz történni, milyen jellegű, és milyen véget fog érni. Tulajdonképpen ezért nem is haragszok, mert értelmezhetjük úgy, hogy ez az akciókkal teli világ, csak egy háttér, egy keret a romantikus regény mellé, ami nem hangsúlyos. Ami viszont bántott, hogy a végkifejlet megoldása nagyon hasonlított Anne előző regényeihez. Gondolok itt például a nyomkövetővel ellátott nyakláncra. Ez a GPS-es történet már az Eltitkolt múltban is kulcsszerepet kapott. tehát ha az akciófilmekhez képest már nem is találunk eddig feldolgozatlan ötletet. Fontos szerintem, hogy legalább a korábbi alkotásainktól picit eltérjünk. Remélem, a következő Anne L. Green könyv meglep majd a kalandok terén is.  

Spoiler vége

Ha az akciódús keret, amibe foglaltuk a szerelmes szálat, nem is lett az igazi, én a történet magjával elégedett vagyok. Az erotikus szál tartogatott magában újdonságokat, egészen valóságba illő volt, kellőképp részletes. A "szenvedélyesen megcsókolt" szófordulattól én nagyon szenvedek, főleg, ha sokszor szerepel egy regényben, de ettől eltekintve adott volt a kémia a két főszereplő közt. Engem teljes mértékig Az urolkodónőben szereplő Claude és Leith szerelmi párosra emlékeztetett Jason és Nina, és ez tetszett. Ez a könyv egy lélekjáték volt, folyamatosan változott főhőseink lelki világa, és ez olykor gyönyörű gondolatokat, elmélkedéseket szült. Szerintem Anne ennek a gyönyörű megfogalmazásnak a mestere. Ha így megy tovább, kishamar el fog jönni az a nap, mikor nem ő idéz írótársai előtt a fejezetek elején, hanem őt idézik fel. Egyébként ezek a könyvben felelevenített idézetek szerintem szép gesztusok. Amelllett, hogy a fejezetekhez tökéletesen passzolnak, még tiszteletet is sugallnak más írótársak felé.

A Viharos érzelmek megmutatta, hogy egy jól választott keret, jelen esetben a gazdag szenátor lánya, akire egy testőrnek vigyáznia kell szituáció, garancia egy viharos, élvezhető szerlemi szálra. Lassan indítottunk a kicsitől a nagy felé, de aztán annyi minden történt, hogy úgy érzem, hosszú utazáson vettem részt. Az erotikus jelenetek mindamellett, hogy romantikus vonalon haladtak, a valóság talaján is megmaradtak, ezért igazán megszerettem ezt a regényt a műfajában. A terrorizmussal vegyített, családi drámákat tartalmazó háttér olykor fantasztikusabb vizekre evezett, és nem hozott újdonságot, de segített abban, hogy eseményekkel teljes legyen a könyv. Jól megírt példa az ellenszenvből kialakú szerelemhez.

Összefoglalás
Imádtam a könyvben
Fejlesztési lehetőség

tökéletes ötlet volt a főszereplőket ilyen kontextusban elhelyezni 
a férfi szemszög nekem még mindig nem elég férfias
eseménydús, ebben a könyvben tényleg mindig történt valami a borítón megjelenő szerepelők nem tükrözték vissza a regényt
a két főhős szerethető 

gyönyörű, filozofikus gondolatvilág

imádtam a szerelem kialakulásának folyamatát  


Kinek ajánlanám:  

A fiatal, 18 éves korosztálytól kezdődően, a már édesanyákig mindenkinek ajánlanám, hisz főhősnőnk élete olyan szakaszában jár, ami még érinti az egyetemista időszakát, ugyanakkor eljut egészen a munka világáig és a gyerekvállalás témájáig. Éppen ezért talán mindenkinek más részek tetszenek majd a regényben. Nagyon jó példánya ez a könyv az ellenszenvből kialakult szerelemnek, így olyan romntikára vágyók fogják szeretni, akik kedvelik ezeket a macska- egér játékokat. Én ezt a széles csoportot gyarapítom.


Címszavak:

erotika, ellenszenvből kialakuló szerelem, családi konfliktus, viharos érzelmek, terrorizmus, emberrablás

Kedvcsináló: 

Jason egy leszerelt kommandós.  

Nina egy gazdag szenátor lánya.  

Jason feladata, hogy megvédje Ninát, bármi áron.  

De mi van akkor, ha ezt a gazdag és rettentően makacs lány nem könnyíti meg?  

Egy erotikával fűszerezett, viharos, szenvedélyes szerelem a rosszakarók árnyékában.

A borító: 

Az egyszerű fekete- fehér stílus, rózsaszín betűkkel, és az, hogy a két főszereplő jelenik meg a borítón, nekem nagyon tetszik. Ezek rendszerint a kedvenceim. A szereplők viszont nem lettek eltalálva. A lányról még esetleg eszembe jutna Nina, annak ellenére, hogy másképp képzeltem el, de a férfi nem jóképű, márpedig mi Jasont szeretnénk annak látni magunkban. A gerincen jobban tetszett volna, ha szintén a borítókarakterek jelennek meg kisebben, hogy a polcon is ugyan olyan jól mutasson vagy a könyvesboltokban, és azonnal rátévedjen a szemünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése